fbpx

Zveřejněno: 25. 11. 2017

Problémy se spánkem trápí mnoho lidí. Miminka pomáhá uspávat generátor bílého šumu. Co to vlastně je a zabírá tento šum i na dospělé? Podle pediatra podporují podobné zvuky spánek v každém věku.

Spí se vám dobře za zvuků deště nebo šumícího listí? To je bílý šum, pro lidské ucho příjemný a přirozený zvuk, většinou hlubší a opakující se na pozadí. Uklidňuje, ale i zlepšuje a prodlužuje dobu spánku.

Špatně usínáte v tichu?

Mnoha lidem se špatně usíná v absolutním tichu. Novorozencům obzvláště, protože za sebou mají devítiměsíční pobyt v děloze, ve které byli obklopeni hlukem o síle zhruba 80 decibelů, který lze přirovnat k zapnutému vysavači. Mnoho maminek zjistilo, že jejich dítko téměř okamžitě usne, jakmile zapnou zmíněný vysavač, digestoř, mixér čí fén. Uklidňuje je téměř každý zapnutý elektrospotřebič. A to všechno jsou bílé šumy, které novorozencům přes noc doporučuje pouštět i světoznámý pediatr Harvey Karp.

bily sum shutterstock 615256724

Novorozeně uklidní i zvuk zapnutého fénu na vlasy.

Pediatři bílý šum doporučují

Podle pediatrových vlastních průzkumů se doba spánku miminek vystavených zvukům bílého šumu prodloužila o několik hodin. Jiná jakoby zmáčknutím knoflíku okamžitě přestala s hysterickým křikem a začala poslouchat. „Jako by jejich mozek řekl, aha, tohle znám, to bylo v té děloze, kde mi bylo moc fajn,“ prohlásil na adresu bílého šumu Harvey Karp. Na internetu jsou k vidění videa, na kterých  se hystericky ječící děti během 2 minut uklidní a usnou při spuštění divoké heavymetalové hudby.

Co to tedy bílý šum vlastně je?

Pro inženýra je bílý šum signál, který obsahuje všechny frekvence ve stejném poměru. Pro matematika to je signál z nekorelovaných vzorků, přesně jako čísla vyvedená generátorem náhodných čísel. Předpokládáme-li, že jak inženýři, tak matematici mají pravdu, dospějeme k závěru, že když se zdroj chová jako náhodný proces, jeho zvuk by se měl podobat bílému šumu. To je přesně to, co se děje s deštěm. Každá kapka může být považována za nezávislý, nekorelovaný zdroj zvuku. Mírný déšť složený z řídkých kapiček vyvolá specifický zvuk, v rámci kterého můžete opakovaně slyšet charakteristický zvuk každé kapky. Zvýšením rychlosti a počtu kapek se těžký déšť začne chovat jako obrovský náhodný proces a jeho zvuk se změní na bílý šum.

sumeni vetru shutterstock 264960899

Šumění větví, bublající potůček i vítr imitují běžně dostupné aplikace do mobilních telefonů.

Bílý šum přírodní a umělý

Bílý šum rozdělujeme na přírodní a umělý. Přírodním bílým šumem je šumění větví, větru, zvuky deště, potoka či vodopádu. Mezi ty umělé pak patří vysavač, digestoř, pračka, myčka, větrák, mixér, prakticky veškeré zvuky pocházející z domácích spotřebičů, ale i zvuky projíždějících automobilů nebo třeba přenos závodů formule i v televizi. To vše nám může pomoci ke kvalitnímu spánku. A kde bílý šum sehnat? Asi nechcete mít celou noc zapnutý vysavač. Internet je těchto nahraných zvuků plný, stačí jen správně hledat. Můžete je pouštět přímo z notebooku nebo si ho stáhnout přes program do počítače. A na trhu v současné době existují i speciální generátory bílého šumu. A ty samozřejmě mohou vyzkoušet i dospělí. Je prokázáno, že tyto generátory dokázaly uspat nejednoho nespavce.

foto: Shutterstock, zdroj: My Noise

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...