fbpx

Zveřejněno: 14. 12. 2017

Hormony nemají vždy tu nejlepší pověst: špatná nálada, únava, nevolnost. Na tom všem údajně nesou vinu právě tyto látky. Jsou však zodpovědné i za pocit štěstí, naši výkonnost a spokojenost? Jak moc ovlivňuje hladinu hormonů stáří a mají to ženy a muži stejně? Abychom našli odpovědi na tyto otázky, je třeba vědět, jak vlastně hormony fungují, co potřebují a jak je můžeme ovlivnit.

Hormony jsou jako jin a jang. Většina z nich má nějakého svého hormonálního protihráče (tzv. antagonistu). Příkladem je známý inzulín, který je odpovědný za odbourávání glukózy. Přesně naopak účinkuje hormon glukagon. Ve zdravém organismu panuje mezi těmito oběma antagonisty rovnováha.

Nebezpečná klesající hladina

Stejně tak je tomu i u ženských pohlavních hormonů. U nich je taktéž nutná vzájemná souhra a harmonie. Tyto látky v čele s estrogenem regulují menstruační cyklus, plodnost, těhotenství žen, později také menopauzu, která je kromě puberty největší hormonální výzvou během života ženy.

Bylo by ale zcela mylné, kdybychom téma hormonální přeměny spojovali jen s dámskou částí populace. I u mužů se během života mění jejich produkce a například klesající hladina testosteronu dává mnohým pánům ve druhé polovině života zabrat.

shutterstock 532567258

Hormony můžeme ovlivnit i správným výběrem potravinových doplňků

Vitální látky a hormony

Můžeme vůbec naše hormony nějak ovlivnit? Věda se touto otázkou začala zabývat teprve nedávno. I když jedni hormonální terapii doporučují, druzí ji kvůli zdravotním rizikům naopak spíše kritizují. Nikdo však nepochybuje o významu zdravého a pestrého stravování, případně vhodně vybraných doplňků stravy.

U hormonální látkové přeměny totiž hrají podstatnou roli i vitální látky – vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Například vitamín B6 podporuje regulaci činnosti hormonů, zinek látkovou přeměnu testosteronu a chrom udržuje normální hladinu cukru v krvi. Také vitamín B5 má nepostradatelný význam v metabolismu lidského těla.

Jednotlivé vitální látky, respektive jejich souhrn, je pro tělo nepostradatelný. Ovlivnit hormony můžeme však i svým životním stylem. Je tedy důležité, abychom se naučili pravidelně odpočívat, zařadili do svého života relaxaci i pohyb a vyváženě se stravovali, případně za pomoci kvalitních doplňků stravy.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...