fbpx

Zveřejněno: 22. 11. 2017

Slíbila jsem vám detailněji představit jednotlivá pracoviště a konzultanty, kteří mi pomůžou projít vytouženou roční změnou. Nejvíce vašich dotazů je směřováno do oblasti bio-identické hormonální substituční léčby (dále BHRT), a proto s ní začnu.

Bioidentická hormonální substituční terapie je vlastně přírodní hormonální terapie. Bioidentický hormon je definován jako molekula identická s hormonem produkovaným lidským tělem. Po 20. roce života nám všem začne hormonů, především steroidů, ubývat. Někomu rychleji, někomu pomalu, ale každému. Každodenní stres, jednostranná, nevyvážená a nutričně ochuzená strava tento proces bohužel urychlují.

bhrt alice szabo

BHRT léčba je vhodná k řešení problémů s menopauzou, pre-menstruačním syndromem, přípravou na otěhotnění i štítnou žlázou.

To je přece normální, říkají lékaři

Hormony mají naprosto zásadní vliv na náš metabolismus, vizáž i psychiku. Pokud jejich hladina není v pořádku, dostavují se nemoci. Menopauza u žen a andropauza u můžu nejsou považovány za nemoc, ale za přirozený výsledek stárnutí organismu. Takže když vás trápí některé z typických příznaků, obvykle se vám od běžných lékařů dostane vysvětlení: "Z toho si nic nedělejte, to je ve vašem věku NORMÁLNÍ!"

Možná vás uklidní, že nejste vyšinutá, nicméně návaly horka a pocení, závratě, výkyvy nálad až deprese, nespavost, vypadávaní vlasů, přibývání na váze, úbytek svalové hmoty, ztrátu libida a chronickou únavu vám toto ujištění lékařů nevyřeší. 

V lepším případě vám předepíší chemické hormony, a to zejména, když jste zároveň v riziku osteoporózy (řídnutí kostí) nebo máte nějaké kardiovaskulární komplikace. Poté budete upozorněna na možné nežádoucí účinky spojené s jejich užíváním, mimo jiné riziko rakoviny prsu. Případně si půjdete do lékárny zakoupit extrakt ze sóji obohacený o vitamíny

Pokud nechcete, nebo z jakýchkoliv důvodů nemůžete užívat syntetické hormony, je BHRT pro vás cestou k řešení problémů souvisejících nejen s menopauzou, ale také premenstruačním syndromem, přípravou na otěhotnění, případně štítnou žlázou

 

Přirozená hormonální rovnováha

Bioidentické hormony byly poprvé použity pro zmírnění symptomů menopauzy ve třicátých letech. Průkopníky v oblasti BHRT byli lékaři John R. Lee a Jonathan Wright. Lee napsal několik populárních knih o BHRT a propagoval vlastní přípravky s cílem dosáhnout toho, co nazval "přirozenou hormonální rovnováhou".

V České republice jsem našla pouze 2 pracoviště, kde BHRT poskytují. S ohledem k dostupnosti cen a objednacích termínů jsem si vybrala Aura Medical Clinic v Praze. Primář Peter Hajduk a  terapeutka Barbora Kniezková se touto problematikou zabývají téměř 10 let.

shutterstock 528219232

Smldinec chlupatý hraje v BHRT velmi důležitou roli.

Jak probíhá vyšetření? 

Jejich program BHRT je celostní terapií. Zahrnuje tedy všechny bazální steroidy, tedy například progesteron a testosteron, ale i další hormony na hypotalamo-hypofyzární ose. Na základě vaší anamnézy, krevních testů, případně i testování homeostázy pomocí biorezonance individuálně zhodnotí vaše výsledky a spolu s vámi navrhnou plán léčby obsahující bioidentické hormony, léčivé byliny či speciálně připravené doplňky stravy.

To znamená, že hormony, které v regeneračním programu používají, jsou biochemicky identické (totožné) s těmi, které váš organismus produkuje přirozeně. Jednotlivé hormony se vzájemně ovlivňují (multiply bioidentical hormone effect). Pokud změníme hladinu jedné substance, ovlivníme tím hladinu dalších. Cílem tohoto nového principu léčení je proto dosáhnout opětovné rovnováhy. A tak jsem se na klinice ocitla i v roli pacientky. Sama tam totiž pracuji jako lékařka se zaměřením na bio-impendanci.

img 1943z

S prim. MUDr. Petrem Hajdukem v Aura Medical Clinic

Poté, co mi v roce 2013 odebrali dělohu i vaječníky, jsem přešla do stádia přechodu vlastně přes noc. Není divu, že jsme při prvním testu zjistili minimální hladinu estrogenů, progesteronu, vitamínu D, testosteronu, hormony štítné žlázy na dolní hranici normy, lehce zvýšený prolaktin a cholesterol, který přímo souvisí s hladinou steroidních hormonů (vysvětlíme později). Čeká nás ještě vyšetření homocysteinu, kortisolu, fosforu, amyláz a mnoho dalších. 

A jak to bude dál?

Následně mi kolegové navrhnou sestavení přípravku, který bude odpovídat mým individuálním potřebám. Jeho výroba probíhá na jednom ze dvou certifikovaných pracovišť v EU, které jsou mimo ČR, kdy na základě lékařského předpisu vyrobí preparát, obvykle ve formě krému.

Ten vám po zaplacení přes internetové bankovnictví přijde přímo na vámi udanou adresu, nebo si jej můžete vyzvednout na klinice. Jsem tedy na začátku a uvidím, kam se posunu. Kontrolní vyšetření jsme stanovili na konec listopadu. O dalším průběhu vás budu samozřejmě informovat.

foto: Alex Tran, Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...