fbpx

Zveřejněno: 13. 11. 2017

Osob s onemocněním srdce, jejichž jedinou záchranou života je jeho transplantace, je nepoměrně více než vhodných dárců. Problém s nedostatkem orgánu by však mohl vyřešit průlomový výzkum – xenotransplantace  geneticky modifikovaných srdcí prasat.

„Xenotransplantace přináší naději tisícům pacientů, kteří v současné době čekají na transplantaci srdce, a většina z nich zemře v důsledku nedostatku lidských orgánů,“ uvedl Muhammad Mansoor Mohiuddin, ředitel transplantace na chirurgické katedře Lékařské fakulty Univerzity Marylandu. Díky získaným finančním prostředkům bude moci katedra realizovat rozsáhlé výzkumy, které by měly úmrtnost výrazně eliminovat. 

Investice do výzkumu otevře nové možnosti

Společnost United Therapeutics totiž ohlásila, že do tohoto výzkumu investuje 24 milionů dolarů. Na univerzitě v Marylandu se tak stává hledání způsobu, jak orgány zvířat modifikovat tak, aby byly plně funkční i v lidském těle, dosažitelné. Pokud vše půjde dle dosavadních plánů, první transplantace bychom se měli dočkat už během následujících dvou let. „Tento grant přetváří naši transplantační divizi do elitní skupiny center, která provádí nejmodernější výzkum xenotransplantace,“ uvedl  Dr. Stephen Bartlett, předseda katedry chirurgie Marylandské univerzity. „Nyní se můžeme soustředit na rozšíření současných iniciativ našeho oddělení, což ještě více přispěje k urychlení  objevů a inovací v medicíně.“ 

shutterstock 422805373

Výzkumníci využívají nejnovější poznatky z imunologie. Díky tomu by lidské tělo mělo srdce přijmout.

Reakce imunitního systému představovala překážku

Iniciativy, jak modifikovat zvířecí orgány, probíhaly sice už v minulosti, výzkumníci však nebyli schopni zajistit přijetí orgánu. Nové poznatky v imunologii by měly nyní problémy odstranit. „Vzhledem k naší schopnosti geneticky modifikovat prasata tak, aby jejich orgány byly méně imunogenní vůči lidem, jsme schopni odmítnutí zcela zabránit,“ vysvětlil Mohiuddin. Využívat se přitom má genetického odstranění všech virů, které by mohly nakazit lidi po transplantaci orgánu. První testovací transplantace by měly proběhnout už příští rok. Již nyní je vytvořen pořadník pacientů, kteří s xenotransplantací souhlasí. 

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...