fbpx

Zveřejněno: 30. 11. 2017

Během zimy máme často dost problémů se rozpohybovat, většinu času trávíme doma v teple a máme víc času na dobré jídlo. Proto se není ani čemu divit, že náš metabolismus se zpomaluje a my přibíráme na váze a celkově se necítíme dobře. Jak z toho ven?

I v zimním období se můžeme cítit v kondici a fit. Vyzkoušejte alespoň některé z následujících tipů a vaše tělo i mysl vám budou vděčné.

shutterstock 674975002

Nastarujte svůj metabolismus ranním pohybem.

1. Načerpejte ranní slunce

Chcete, aby byl váš metabolismus aktivní? Nejdřív se musíte rozhýbat sami. Vědci z USA zjistili, že denní světlo funguje po ránu podobně jako prostředek na hubnutí. Účastníci studie, kteří ráno chodili na vycházku, měli už po týdnu nižší BMI než ti ostatní, přičemž strava a pohyb rozvržený do celého dne se pro obě skupiny jinak nelišil.

2. Pravidelná strava

Jednou z největších chyb, které můžete při hubnutí udělat, je vynechávání jídel, protože zdravý hlad dává tělu signál, že potřebujeme energii. Pokud poté potřebný příjem nedostane, přehodí se na tzv. program hladovění. To znamená, že „jede“ na úsporný plamen, protože neví, kdy dostane další jídlo. Zdravá pauza mezi jednotlivými jídly by měla být 3 až 4 hodiny, poté je čas dát si něco k snědku. Samozřejmě je důležité i to, co sníte, dbejte zejména na dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.

shutterstock 564368560

Příliš dlouhý nebo příliš krátký spánek může našemu zdraví škodit.

3. Strava bohatá na vitální látky

Aby mohla látková výměna probíhat hladce, potřebuje tělo kromě čistých nositelů energie, jako jsou například uhlohydráty a tuk, i základ v podobě aminokyselin a nejrůznějších funkčních látek. K těm řadíme především vitaminy, minerály a stopové prvky. Především železo, mangan, vitamin B2, B1, B12, vitamin C přispívají k bezproblémové energetické látkové výměně. Pokud metabolismu jedna z důležitých složek chybí, může se lehce zadrhnout. A jestliže se bojíte, že váš jídelníček nebude dostatečně variabilní, pak vyzkoušejte například produkty LaVita jako komplexní základ všech důležitých látek.

4. Vyvarujte se stresu

Zní to paradoxně, ale stres oslabuje metabolismus, protože při něm tělo vylučuje stresový hormon kortizol, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích. V náhlých nebezpečných situacích může tento hormon zachránit život, a to tím, že v těle zvýší srdeční frekvenci, zvýší krevní tlak, povzbudí pozornost. Avšak při dlouhodobě trvajícím stavu může naopak velmi uškodit. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu způsobuje vysoký krevní tlak, ucpávání žil vápníkem, problémy se zažíváním a oslabenou imunitu. Buďte v klidu a udržujte svůj kardiovaskulární systém v dobré kondici.

shutterstock 587894453

Smích podporuje správné fungování našeho metabolismu.

5. Smích

Při smíchu vyplavuje naše tělo tzv. hormony štěstí, nejvíc zatěžujeme srdeční krevní oběh, bránici, hlasivky, obličejové a břišní svaly, což mimo jiné vede ke krátkodobému zvýšení krevního tlaku, dochází také k jistému druhu masáže v oblasti podbřišku. Smíchem také odbouráme stresové hormony kortizol a adrenalin. To vše náš metabolismus podporuje.

6. Kvalitní spánek

Jednoduchý vzorec pro správnou látkovou výměnu zní – ne příliš dlouhý nebo příliš krátký spánek. Během spánku tělo odbourává tuk a reguluje hormon hladu, tzv. ghrelin. Když máme nedostatek spánku, stimuluje se produkce ghrelinu – a to vede k většímu pocitu hladu a ke zvýšenému příjmu potravy. Tato souvislost se prokázala i ve studiích, které se zabývaly vzájemným vztahem mezi délkou spánku a BMI. Jedním z průzkumů je i US National Health and Nutrition Examination Survey. Podle ní průměrný pětihodinový spánek zvyšuje riziko nadváhy o 50 %, šestihodinový spánek o 23%.

Ale i příliš dlouhý spánek je škodlivý. Kdo spí v průměru osm a více hodin, cítí se často unavený. V těchto případech také dochází ke zvýšení rizika obezity, hladiny cholesterolu, a hrozí dokonce i vyšší riziko onemocnění srdce a cév. Nejlepší je tedy zlatá střední cesta – 6 až 7 hodin spánku.

foto: Shutterstock, zdroj: LaVita

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...