fbpx

Zveřejněno: 5. 10. 2017

Horké letní teploty jsou už definitivně za námi a s posledními slunečnými dny zmizela i naše ostražitost vůči nebezpečnému UV záření. Předtím, než všechny ochranné prostředky z léta vyhodíte do koše, přečtěte si tento článek. Možná vás překvapí, že sluneční paprsky nás mohou ohrozit nejen během července a srpna, ale i v průběhu celého roku. Jak je to možné a jak se tedy správně chránit?

Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví prospěšné, neboť podporují tvorbu důležitého vitaminu D, který posiluje zuby, přispívá k lepšímu zraku a snižuje riziko některých typů rakovin. I zde však platí zlaté pravidlo „všeho moc škodí,“ tudíž je nutné dbát o náležitou ochranu, a to nejen v letním období, ale i v průběhu celého roku. 

Slunce jako lék, slunce jako jed

Sluneční svit kromě tvorby vitaminu D také usnadňuje detoxikaci těla, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu. Sami však jistě víte, že nadměrné slunění může způsobit spálení kůže a její poškození. Není to však jediné nebezpečí. Existují tři typy slunečního záření – UVA, UVB a UVC. Zatímco s paprsky UVC si poradí ozonová vrstva, u ostatních to tak bohužel není. UVB ovlivňuje svrchní vrstvu kůže a právě ono je odpovědné za spálení. Je nejsilnější během letních měsíců a v oblastech kolem rovníku. Pokud si však myslíte, že vaše kůže je po skončení léta mimo ohrožení, jste na omylu. Poslední typ záření UVA totiž dopadá na zemi po celý rok, a to ve všech zemských šířkách! Proniká mnohem hlouběji do kůže a má nezvratné účinky. Je zodpovědné za stárnutí, vysušenou kůži, pigmentové skvrny a poškození DNA.

shutterstock 534602902

Sluneční paprsky nám mohou v přílišné míře uškodit během celého roku.

Chraňte se po celý rok!

Kůže má sama o sobě schopnost se v určité míře před sluncem chránit, avšak ne příliš efektivně, je proto zapotřebí podniknout další kroky. I když slunce v podzimních měsících nedosahuje takové intenzity jako v létě, stále je zde přítomné UV záření a hrozí riziko spálení kůže, proto se nižšími teplotami nenechte oklamat. Při delším pobytu venku za jasného počasí je proto nezbytností krém s vysokým ochranným faktorem a brýle s filtrem proti UV záření. Krémy vás však neochrání před UVA zářením – ideálním řešením je tedy kombinace s perorální ochranou.

Zázračná kapradina

Proti nebezpečnému záření vám pomůže sama příroda – například tropická kapradina, která roste ve Střední Americe. Už mnoho let se používá na léčbu nejrůznějších poškození kůže, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, ale studie také prokázaly, že dokáže ochránit před poškozením DNA vlivem slunečního záření. Tím výrazně potlačuje riziko vzniku rakoviny kůže, stejně tak pomáhá lidem s pokožkou přecitlivělou na slunce. Výtažky z této kapradiny se všemi jejími blahodárnými účinky na lidské zdraví můžete užívat v podobě výživových doplňků Heliocare Oral nebo Heliocare gelu, krému či spraye.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...