fbpx

Zveřejněno: 20. 9. 2017

Detoxikace je obecně spojená s nástupem jarních měsíců. Mnoho odborníků s tím ale nesouhlasí. Víc než to, jestli zrovna svítí slunce nebo padá sníh, bychom měli sledovat potřeby našeho těla. Vždyť toxiny na nás působí celoročně!

Tělo je nejvýkonnější a ten nejchytřejší počítač světa. Samo dokáže dávat signály, kdy mu něco chybí, a samo si také reguluje všechny procesy dle svých interních potřeb. I ty čisticí. Za normálních okolností promlouvá skrze naše chutě. To například vysvětluje, proč v zimě toužíme po jiných potravinách než v létě. Problém však je, že člověk přestal tyto signály poslouchat.

Ke zhoršení stavu pak přispívá i fakt, že se během posledních dvaceti let do světa dostalo daleko více škodlivých látek. Takových, na které naše tělo není připraveno. Samočisticí procesy sice stále fungují, avšak už nestačí na takové penzum toxinů.

shutterstock 675838312

Pro detoxikaci jater jsou důležité hořčíky a vitamíny skupiny B.

Kolik toxinů přijmeme za jeden den?

Podle organizace Environmental Working Group na sebe jen ráno naneseme asi 170 různých jedů při běžné hygieně. Činíme tak od čištění zubů až po úpravu vlasů. Dvoj- až trojnásobné množství pak přijmeme ze stravy. Například z masa. Jednak se nežádoucí látky dostávají do těla chovné zvěře už při samotném vykrmování, další toxiny pak zajišťují jeho trvanlivost. Obdobně je to i s ovocem, zeleninou a obilninami, které se ve většině případů pěstují výhradně za pomoci pesticidů. A další stovky škodlivin přijímáme jen tím, že dýcháme.

Poslouchejte signály těla

Škodlivé látky se dostávají do buněk, a tím pádem cestují po celém těle. Tuto nerovnováhu můžete pozorovat na celé řadě symptomů. Jedním z velmi častých projevů je únava a ztráta energie. Že vaše tělo nestíhá odfiltrovat toxiny, se projevuje také zadržováním vody, tedy otoky. Dobře pozorovatelné jsou na dolních končetinách v oblasti lýtek nebo na prstech rukou. Toxické látky v těle zároveň negativně ovlivňují vyplavování hormonů. V souvislosti s nedostatkem serotoninu dochází i k poklesu nálady.

A když se ke všem těmto neduhům přidá nepravidelná strava nebo hladovění, dochází k podvýživě potřebných vitaminů a minerálních látek, jež ještě více znemožňuje tělu přirozené čisticí funkce spínat. Například pro detoxikaci jater jsou nezbytné hořčíky a vitamíny skupiny B, které přijímáme z masa, luštěnin, vajec, sýrů a některých druhů zeleniny.

shutterstock 570630988

Freshe na detox není dobré vybírat jen podle barvy, ale hlavně podle toho, co obsahují.

Ulevte játrům a ledvinám

Pokud cítíte některý z výše uvedených příznaků či jejich kombinaci, je pravděpodobné, že vaše játra a ledviny už takzvaně jedou na doraz. V takovém případě je vhodné pomoci tělu odstranit nahromaděné toxiny a zároveň zregenerovat unavené orgány. Existuje mnoho cest, jak do těla opět vrátit rovnováhu. Ideálně formou vyvážené sezónní stravy, jejíž podstatnou součást by měly tvořit bílkoviny, omega 3 kyseliny, celozrnné obiloviny, libové maso, dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny a přísun tekutin.

Pokud si však nejste schopni hlídat plnohodnotný jídelníček tak, aby obsahoval všechny složky, je jednodušší sáhnout po již připravených programech, které jsou nastavené tak, aby se dostavil rychlý a žádoucí efekt. Jeden z nich nabízí i společnost UGO. Její devítidenní program je postaven na třídenních fázích. Během prvních tří dnů se podle doporučení lehce stravujete, v druhé fázi si z jakéhokoli UGO baru nebo salaterie můžete vyzvednout již hotové detoxikační freshe a nakonec následují tři dny regenerace. Podrobnější informace o průběhu celé kúry najdete ZDE.

foto: Shutterstock, zdroj: Ugo očista

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...