fbpx

Zveřejněno: 21. 9. 2017

V poslední době se stále více lidí vrací k všestranné a blahodárné síle přírody a přirozeným zdrojům. Ne nadarmo byly kdysi dávno hojně využívané zkušenosti babek bylinkářek. Měly totiž „léky“ téměř na všechny neduhy, které lidstvo trápily. Spousta dávných a ověřených vědomostí se zachovala i do dnešní doby. Podívejte se na zaručené bylinky, jež vám budou nápomocny při bolestech těla i ducha.

„Účinky mnoha bylinek či bylinných extraktů, včetně čajů, jsou dlouhodobě známé a často i důkladně vědecky ověřené,“ říká Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures, která se věnuje výzkumu účinných složek medicínských hub a výrobě preparátů z nich. Tak jako u potravin i u bylinek je však důležité, aby uživatel znal jejich kvalitu. „Zatímco u kupovaného zboží se můžeme spoléhat pouze na renomé výrobce nebo doporučení známých, v případě bylinek můžeme nejvyšší formy kontroly kvality dosáhnout domácím pěstováním,“ nabádá A. Doboly. A jaké rostliny se tedy rozhodně vyplatí mít ve vlastní domácí zahrádce?

caje shutterstock 552771733

Léčebné účinky bylinek i čajů jsou nesčetněkrát vědecky ověřené.

Máta

Má své místo v léčitelství, kosmetice i kuchyni. Působí například proti zánětům a křečím, podporuje chuť k jídlu a trávení, působí na nervový systém, zabírá při hysterii, povzbuzuje při apatii, je vhodná při podchlazení i při přehřátí, hojí problematickou zanícenou pokožku, ztuhlé svaly a klouby a funguje jako přirozený osvěžovač dechu.

Jak ji pěstovat? Dobře se rozmnožuje řízkováním, řízky je pak nutné nechat zakořenit ve vodě. Špatně snáší sucho a chlad, při dobré péči však bude produkovat listy plné účinných látek asi pět let.

Jak mátu správně používat? Do jídla i nápojů lze použít čerstvou, dostatečné účinky však budou mít i usušené listy, pokud se při sušení nepřekročí teplota 35 °C. Odvážnější si mohou zkusit udělat olejový mátový nálev nebo konzervovat listy octem. Sušenou mátu je však nutné spotřebovat do jednoho roku.

mata shutterstock 591716996

Máta není jen ozdobou do mojita, pomůže vám i s mnohými neduhy, osvěží dech a zklidní podrážděnou pleť.

Bazalka

Rostlinka s typickým aroma není dobrá pouze v kuchyni. Má blahodárné účinky i na naše tělo. Odbourává stres, působí proti bolestem hlavy, pomáhá při nachlazení, má protizánětlivé účinky, uvolňuje svalstvo a harmonizuje trávicí trakt. Pokud nechcete, aby vás venku otravoval dotěrný hmyz, je praktické mít blízko sebe trs bazalky.

Jak ji pěstovat? Pokud bude mít rostlina dostatek slunce, vláhy a silnou půdu, rychle naroste do bohaté a typicky vonící bylinky. Pro léčivé účely se využívají listy a nať. Jakmile začne kvést, rostlinu je potřeba seříznout těsně nad zemí. Co z ní nepoužijeme hned, dáme vysušit na tmavé, větrané místo a pak skladujeme v tmavé, vzduchotěsné nádobě.

Jak bazalku správně používat? Dá se využít čerstvá, ale i zamražená. Hodí se například do rajčatových polévek, k dochucení různých druhů těstovin, oblíbených zeleninových nápojů nebo v kombinaci rajčat a mozzarelly. Ovšem lahodná je i v podobě pesta či bylinkového másla. Pokud trpíte na migrény či křeče, měli byste si z ní dělat čaje, pomůže vám. Můžete přihodit pár lístků do horké koupele, zklidní mysl a osvěží tělo po náročném dni.

bylinky shutterstock 159418133

Vlastnoručně vypěstované bylinky zkrášlí vaši domácnost.

Meduňka

Další velmi známá bylinka, která je hojně využívána především pro silně antidepresivní účinky, zklidňuje a harmonizuje organismus. Ovšem jsou tu další klady. Podporuje trávení, působí proti zvracení a průjmu, křečím a nadýmání. V případě potřeby se dá použít k vyvolání pocení a snížení horečky. Je účinná při nachlazení, menstruačních potížích, migréně, závratích a šoku.

Jak ji pěstovat? Daří se jí v každé zahrádce i v květináči. Její semínka je potřeba zasít do bedniček nebo pařeniště, protože na klíčení potřebují tři až čtyři týdny. Vysokou kvalitu si bylinka zachová skoro celé desetiletí. Během něj můžete sbírat listy třeba každý den. Čím častěji, tím více se bude rostlinka rozvětvovat.

Jak meduňku správně používat? Z meduňky je dobrý čaj, ale dobře chutná i voda smíchaná s jemně promačkanými listy. Dá se použít i v kuchyni na dochucení drůbeže či ryb. „Nedoporučuji ji však vařit, lepší jsou čerstvě nasekané listy,“ vysvětluje Zora Kondé ze Salonu zdraví Fatima.

stevie shutterstock 502979728

Rádi byste drželi dietu, ale milujete sladké? Místo cukru vsaďte na přírodní stévii.

Stévie

Tuto rostlinu všichni známe především pro její schopnost zdravě nahradit rafinovaný cukr. Možná si myslíte, že její benefity jsou dobré maximálně tak pro diabetiky či lidi, kteří chtějí zdravě žít. Je tomu sice tak, ale mimo to má stévie i další benefity. Její používání snižuje kazivost zubů, náchylnost k srdečně-cévnímu onemocnění, zvyšuje schopnost těla spalovat tuk a zpomaluje degeneraci tkání.

Jak ji pěstovat? Sladká tráva se nejsnáze rozmnožuje řízkováním, zakořenění trvá jeden až dva týdny. Kvůli mělkému kořenovému systému je potřeba ji pravidelně dostatečně zalévat, výhodou však je, že vydrží i v květináči.
Jak stévii správně používat? Ze vzrostlé rostliny trháme listy, které louhujeme v nápojích, abychom je osladili. Dají se použít také namísto cukru do pečení – vždy spolu s kypřícím práškem.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...