fbpx

Zveřejněno: 14. 9. 2017

Závažnou poruchou psychiky trpí 350 miliónů lidí po celém světě. Užívání antidepresiv je často finančně nákladné a kýžený výsledek se většinou dostaví až po delší době. Pro lidi trpící depresí však svitla nová naděje. Nedávná studie odhalila, že hořčík pomáhá udržet depresi pod kontrolou, a to dokonce lépe než speciální léky k tomu určené.

K léčbě deprese se nejčastěji přistupuje pomocí antidepresiv. Tato možnost je však drahá a může trvat několik týdnů, než se projeví jejich účinek. Navíc s sebou přináší řadu nežádoucích vedlejších účinků v podobě přibírání na váze nebo nespavosti. Nový klinický výzkum publikovaný v PLoS One nyní nabídl překvapivé a pozoruhodné zjištění. Konzumace hořčíku je bezpečná, rychlá, nenákladná a účinná léčba u dospělých s mírnou až středně závažnou depresí. Navíc pozitivní účinek lze pozorovat již během dvou týdnů, a to bez nežádoucích vlivů.

nezdrava strava shutterstock 519628126

Na vaší depresi se může podílet i nezdravá strava.

Povzbudivé výsledky studie

V červnu 2017 byla zveřejněna studie v odborném časopise PLoS One, která si kladla za cíl ověřit souvislost mezi příjmem hořčíku a depresí u dospělých Američanů. Výzkumu se zúčastnilo 126 lidí s průměrným věkem 52 let. Ti po dobu šesti týdnů konzumovali 258 mg chloridu hořečnatého denně. Jaký byl výsledek? Osmdesát devět procent pacientů užívajících hořčík vykazovalo významné zlepšení depresí a úzkostných stavů. Účastníci studie neměli problém s konzumací chloridu hořečnatého, neboť nemá žádné vedlejší účinky. Výsledky byly konzistentní bez ohledu na pohlaví, věk, nebo zda účastníci užívali antidepresiva. Emily Tarleton, hlavní autorka studie, uvedla: „Výsledky jsou velmi povzbudivé. Hořčík poskytuje bezpečný, rychlý a levný způsob léčby deprese.“

Rostlinná strava proti depresi

Přechod na rostlinnou stravu může významně povzbudit náš psychický stav. Podle vědeckého výzkumu, provedeného lékařem Michaelem Gregerem, zlepšuje vynechání kuřat, ryb a vajec z jídelníčku po dobu dvou týdnů příznaky poruchy nálady, deprese, úzkosti a stresu. Rozsáhlá studie ukázala, že rostlinný výživový program by mohl zlepšit nejen depresi, ale také zvýšit produktivitu na pracovišti.

Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých trpí depresí, konzumujte více potravin bohatých na hořčík nebo jej užívejte v podobně doplňku stravy. Jedná se o efektivní a cenově dostupný způsob léčby deprese přirozenou cestou. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete vyzkoušet tuto alternativu. Případné dotazy konzultujte se svým lékařem.

horcik shutterstock 632260118

Hořčík je výbornou účinnou alternativou antidepresiv.

Potraviny bohaté na hořčík

Řada studií se zaměřila na hořčík v podobě doplňku stravy. Naleznete jej však i v běžně dostupných potravinách:

listová zelená zelenina (např.: špenát, kapusta)
ořechy a semínka (dýňová semínka, kešu, mandle, slunečnicová semínka
fazole (sója luštinatá, černé fazole, fazole navy)
avokádo
kakao (tmavá čokoláda)

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...