fbpx

Zveřejněno: 9. 9. 2017

Dospělí, kteří si pravidelně dopřávají mírné dávky alkoholu, mají v porovnání s abstinenty významně vyšší pravděpodobnost, že se dožijí věku 85 let a více, a to bez demence a dalších kognitivních poruch, tvrdí vědci. Není tedy náhoda, že si připíjíme právě na zdraví.

Studie provedená na Lékařské fakultě Kalifornské univerzity v San Diegu a publikovaná v srpnovém čísle magazínu Journal of Alzheimer's Disease navazuje na předchozí výzkumy, které nalezly korelaci mezi pravidelným mírným příjmem alkoholu a dlouhou životností. „Tato studie je skutečně jedinečná, neboť jsme zkoumali zdraví starších mužů a žen a zjistili jsme, že konzumace alkoholu není spojena pouze se sníženou úmrtností, ale také s větší pravděpodobností, že bude i v pokročilém stáří plně zachována úroveň kognitivních funkcí,“ vysvětluje docentka Linda McEvoyová.

piti vina shutterstock 324727994

To, že je víno lék, tuší odborníci už dlouho. Nyní ho však můžete pít preventivně jako záruku vitálního stáří. Jen si pamatujte - všeho s mírou.

Požitkářství, pijáctví, alkoholismus

Badatelé před zahájením studie, která trvala neuvěřitelných 29 let, rozdělili konzumaci alkoholu do tří kategorií, a to na mírnou, těžkou a nadměrnou podle genderových a věkových standardů stanovených Národním institutem pro zneužívání alkoholu a alkoholismus. Podle této definice je mírná úroveň pití alkoholu stanovena jedním alkoholickým nápojem denně pro dospělé ženy jakéhokoli věku a pro muže nad 65 let, či dvěma alkoholickými nápoji denně pro dospělé muže pod 65 let. Jako těžká konzumace jsou pak označovány tři alkoholické nápoje denně pro dospělé ženy a pro muže nad 65 let nebo čtyři alkoholické nápoje pro muže do 65 let. Překročení této hranice je pak považováno za nadměrnou konzumaci alkoholu.

Zlatá střední cesta

Následně vědci po 29 let sledovali 1 344 starších dospělých (728 žen a 616 mužů), kteří pravidelně jednou za čtyři roky docházeli na standardní screeningový test pro detekci demence, známý jako Mini Mental State Examination. Výsledky výzkumu potvrdily, že příjem alkoholu má na délku života a kognitivní funkce blahodárný vliv. Lidé, kteří se dožili 85 let, a to při zachování normálního výkonu všech kognitivních funkcí, pocházeli dvakrát častěji ze skupin s mírnou a těžkou konzumací alkoholu. Abstinenti na tom byli podstatně hůře, jejich pravděpodobnost, že se dožijí tak vysokého věku, a to bez kognitivních poruch, byla dvakrát nižší. Nejhůře na tom byli lidé z opačného konce, u nichž dlouhodobý nadměrný příjem alkoholu způsobil alkoholovou demenci, která je však na rozdíl od ostatních demencí reverzibilní – v případě abstinence může dojít k navrácení pozbytých duševních schopností.

piti vina shutterstock 640905448

Před zahájením alkoholové terapie se poraďte s vaším lékařem. Ne každému může tato metoda léčby svědčit.

Před zahájením alkoholové terapie zvažte svůj stav

„Tato studie prokazuje, že umírněná konzumace alkoholu může být součástí zdravého životního stylu, vedoucího k udržení kognitivních schopností i ve stáří,“ uvádí vedoucí autorka studie Erin Richard. Zároveň však upozorňuje, že vždy musí dojít k individuálnímu posouzení fyzického i psychického stavu jedince. Někteří lidé mohou trpět zdravotními problémy, které by se konzumací alkoholu zhoršovaly. Také psychicky slabší jedinci by mohli mít problémy s omezením alkoholu na jednu či dvě sklenky denně, což by pro ně mohlo mít negativní důsledky.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...