fbpx


Zveřejněno: 11. 9. 2017

I mužům tikají biologické hodiny. Jejich plodnost se rapidně snižuje se stoupajícím věkem. Za posledních 25 let navíc klesl i počet spermií o 60 procent. Na vině je podle odborníků nezdravý životní styl. 

Vaječníky ženy za život vyprodukují již předem dané množství vajíček. S vysokým věkem tak klesá jejich množství, kvalita a plodnost. U mužů se, zdá se, děje něco podobného. Čím starší je muž, tím horší je kvalita jeho spermií. „I když produkují každý den nové a nové spermie, může být šance počít dítě v pokročilém věku velmi nízká,“ varuje lékařka Laura Dodge, která dlouhodobě zkoumá vliv věku mužů na jejich plodnost.

S tím souhlasí expert největší české reprodukční kliniky Reprofit International MUDr. Štěpán Machač. „Jak to vypadá s plodností českých mužů, ukazují i čísla — zatímco dříve se za normální považoval spermiogram v objemu 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů na mililitr,“ říká MUDr. Machač. Podle statistik se spermiogram každý rok zhoršuje o 1,6 %. 

Blahobyt jako zabiják

Odborníci se nadále shodují na tom, že příčinou je pravděpodobně životní styl. Pohlavní buňky totiž stejně jako naše těla podléhají procesu stárnutí. To je něco, s čím počítá každá žena, ale mnoho mužů to i v současné době překvapí. „Civilizace mění způsob našeho života. Určuje, kde pracujeme, co jíme, jak uvažujeme o svém životě, plánech a cílech. Stravujeme se průmyslově vyráběnými potravinami, jsme pod nadměrným, trvalým stresem a nedostatečně se hýbeme. K tomu současná doba nabízí rozptýlení, téměř nekonečné možnosti výběru zábavy a únik do virtuálního světa. Neslyšíme naše biologické hodiny, neřídíme se přirozenými instinkty,“ uvádí MUDr. Vladimír Marek, praktický lékař z ordinace FamilyMed. Vinit můžeme sedavý způsob života. Počet „sedavých zaměstnání“ také roste, v kancelářích tráví lidé až 2 000 hodin ročně. 

shutterstock 155727857

Vedle počtu spermií klesá i jejich pohyblivost.

S nízkým počtem spermií jsou často skloňovány i elektromagnetické frekvence. Nošení mobilního telefonu v kapse či jeho odkládání do klína se může projevit i na nižší pohyblivosti spermií. Stejně negativní dopady mají i elektromagnetické vlny. 

Zázraky na počkání?

Když už lidé rozhodnou, že budou rodiči, chtějí výsledek hned. „Mnoho pokusů a průzkumů ukázalo, jak moc jsme odtrženi od reality. Nevidíme nikoho umírat, uctíváme technologie. Myslíme si, že když ovládáme telefon, ovládneme i to, kdy počneme,“ říká MUDr. Marek. Podle MUDr. Machače chodí do reprodukčních klinik stále více párů, kterým se nedaří rychle otěhotnět a nechtějí čekat. „Jsou přesvědčeni, že jejich potíže vyřešíme, ideálně do tří měsíců. Chtějí výsledky. Hledají informace na internetu, neustále se dozvídají o nových možnostech, střídají kliniky, pídí se po zázračné metodě, která jejich problém okamžitě vyřeší,“ doplňuje MUDr. Machač. Lékaři obecně nabádají mladé muže, aby neodkládali otcovství na pozdější léta. 

Důvod potvrzuje i výzkum Laury Dodge. Při něm byly ženy rozděleny do čtyř skupin podle věku: ženy, které neoslavily ani třicítku, ty mezi 30 a 35 lety, 35 až 40 let a poslední skupinou byly ženy mezi 40 a 42 lety. Jejich partneři byli rozděleni do stejných skupin s jednou navíc pro muže starší 42 let. Cílem studie bylo zjistit, jakou roli zde hraje věk obou partnerů při úspěšnosti umělého oplodnění. Výsledky potvrdily, že nejnižší šanci mají ženy v nejstarší věkové skupině. U nich nehrál věk partnerů žádnou roli.

Co je ale zajímavé, pro mladší ženy byl klíčový i věk jejich protějšků. Ty pod 30 let, jejichž partner byl mladší 35 let, měly až 73% šanci na otěhotnění. Ta se však snižovala spolu se stářím partnera až na 46 % v případě, že byl starší 40 let. U starších žen na druhou stranu zvyšovalo úspěšnost umělého oplodnění to, pokud byl partner mladší. Pro ženy mezi 34 a 40 lety dokonce až na 70 % v případě, pokud byl jejich manžel či přítel mladší 30 let. Dítě, jehož otec je ve starším věku, má navíc i vyšší riziko genetických poruch, jakou je například autismus, nebo výskytu ADHD. 

shutterstock 200095622

Plodnost a počet spermií ovlivňuje nejen stres, ale i vysoká míra pesticidů ve stravě.

Prevence začíná výživou

Nejlepší řešení je samozřejmě preventivně problémům předcházet. Jednou z nejčastějších příčin nízkého počtu spermií je stres. I muži by proto do svého denního plánu měli zařadit techniky a cvičení, které stres eliminují. Bylo dokázáno, že pravidelná meditace hladinu stresového hormonu snižuje. Zásadní je pro muže také strava – zejména její kvalita. Pesticidy nalezené na produktech a hormony přidávané do mléka a masa mají obrovský vliv na hormonální rovnováhu člověka. Pesticidy napodobují estrogeny v těle. Stejně nevhodné jsou i sojové potraviny. Obsahují koncentrované množství izoflavonů, což je typ fytoestrogenu, který blokuje estrogenové receptory, jež jsou potřebné pro tvorbu testosteronu.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Natural-fertility-info, Patalie, Reprofit International

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...