fbpx

Zveřejněno: 19. 7. 2017

Autoři nové studie zveřejněné v časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience (Průkopníci behaviorálních neurověd) se rozhodli změnit způsob, jakým nahlížíme na menstruační cyklus. Ten totiž ženy neovlivňuje tak, jak se traduje. Podle vědců by "ženské dny" neměly mít vliv na činnost jejich mozku.

Zatímco se obecně předpokládá, že žena v období menstruace nefunguje na sto procent, vědci našli důkazy o tom, že tomu tak není. Respektive nenašli důkaz, že tomu tak je.

"Jako specialistka na reprodukční medicínu a psychoterapeutka denně přicházím do styku s mnoha ženami, které se domnívají, že menstruační cyklus ovlivňuje jejich psychickou pohodu i kognitivní výkon. Tak tomu ale není, respektive neexistují vědecké důkazy, že by tomu tak mohlo být," říká vedoucí výzkumného týmu, profesorka Brigitte Leenersová, jejíž tým se rozhodl do kontroverzního tématu vnést více světla.

shutterstock 378862270

Fyzicky může být menstruace nepříjemná, mozek by tento proces ale podle vědců ovlivňovat neměl

Nesvalujte vinu na menstruaci

Skupina vědců složená z pracovníků Lékařské školy v Hannoveru a univerzitní nemocnice v Zürichu během dvou menstruačních cyklů sledovala celkem 68 žen, což je mnohem větší vzorek, než jaký zahrnovaly dosavadní výzkumy. Svou pozornost přitom výzkumníci směřovali ke třem aspektům poznání, a to změnám ve třech vybraných kognitivních procesech v různých fázích menstruačního cyklu a rozdílům ve výkonu v průběhu času. Žádné zásadní změny ale nebyly prokázány.

Výsledkem je zjištění, že hladiny estrogenu, progesteronu a testosteronu v organismu v období menstruace nemají žádný vliv na pracovní paměť, kognitivní myšlení ani schopnost věnovat pozornost dvěma věcem najednou. Sečteno podtrženo: celkově žádný z hormonů u sledovaných účastnic studie nevykazoval na jejich poznání žádný účinek.

"Hormonální změny, které se týkají menstruačního cyklu, nevykazují žádnou souvislost s kognitivním výkonem,“ uvedla profesorka Leenersová. "I když mohou existovat individuální výjimky, v obecné rovině není kognitivní výkon žen narušován hormonálními změnami, ke kterým dochází v menstruačním cyklu."

Jak se zbavit předsudků?

Leenersová však upozorňuje, že je ještě třeba vypracovat více studií. "Zatímco tato studie představuje smysluplný krok vpřed, k tomu, abychom získali úplnější obraz toho, jak menstruační cyklus ovlivňuje mozek, je třeba do studie zapracovat ještě větší vzorek žen s hormonálními poruchami a vypracovat další kognitivní testy," konstatuje vědkyně. Leenersová každopádně předpokládá, že výsledky první studie zažité představy o menstruaci alespoň trochu změní. 

Zažitých mýtů kolem menstruace je opravdu hodně. V některých muslimských zemích kvůli menstruaci ženy nedisponují volebním právem. Jistý klerik prohlásil, že menstruující ženy v té době mají „zatemněný“ mozek. V jiných kulturách se zase žena během "svých dnů" nesmí objevit na veřejnosti. "Naše poznání naštěstí sice sahá mnohem dál, ale i tak nebude snadné se zažitých mýtů zbavit," doplňuje Leenersová.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...