fbpx


Americká studie ukazuje, že uživatelé konopí povětšinou nejsou "huliči", ale lidé, kteří se zajímají o udržitelnost okolí i svého zdraví

Zveřejněno: 9. 7. 2018

V minulém týdnu jsme na Flowee publikovali rozhovor s předním českým odborníkem na závislosti Karlem Nešporem. Ten má na konopí jasný odmítavý názor. Existují ale i studie, podle kterých jsou lidé, kteří s rostlinou zacházejí odpovědně, šťastnější.

Související…

WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace?
Vojtěch Žák

Podle loňského výzkumu, který proběhl v amerických státech, kde užívání konopí nedávno povolili, uživatelé konopí více vydělávají, tráví více času na čerstvém vzduchu, častěji se věnují obecně prospěšným činnostem a celkově jsou šťastnější.

Převážná část respondentů uvádí, že konopí užívají pro dosažení tělesné, duševní či emocionální pohody.

Americká agentura BDS Analyticsalytics zabývající se průzkumy veřejného mínění ke svému současnému výzkumu uvedla následující: „V řadě našich studií se souhrnným názvem „Postoj veřejnosti k legálnímu konopí“ se jako společný jmenovatel objevuje zodpovědný životní styl uživatelů této rostliny.“ Agentura výzkum provedla v Kalifornii a ve státě Colorado, přičemž další výzkumy probíhaly v Oregonu a Washingtonu.

Šťastnější životy?

Studie nazvaná „Uživatelé konopí žijí šťastnější životy“ je první z řady prací v rámci projektu Cannabis Wellness Trends, který zkoumá z různých úhlů postoje veřejnosti k legalizaci konopí a ke vzniknuvšímu trhu s touto léčivou rostlinou. V rámci online dotazníku byly zpracovány odpovědi 2000 plnoletých respondentů z Kalifornie a Colorada. Z nich celkem 1200 přiznalo, že někdy během předchozích šesti měsíců užili konopí.

„Vždy, když zahájíme výzkum související se zdravím, máme určitou předběžnou představu ohledně toho, co asi zjistíme,“ říká Linda Gilbertová, ředitelka divize výzkumu konzumentů v BDS Analytics. „Ale tato zjištění mě docela překvapila. Zejména to, jak uživatelé tuto látku ve skutečnosti konzumují.“ Ve srovnání s lidmi, kteří v současné době konopí neužívají, ale nestaví se vůči němu negativně, i lidmi, kteří mají ke konopí odmítavý postoj, vykazují uživatelé konopí vyšší hodnoty u ukazatelů spojených s osobní a sociální spokojeností.

Ženy začínají konopí akceptovat jako součást domácí lékárničky.

Z analýzy zmíněné studie Gilbertová vyvozuje, že konzumace konopí většinou nemá vyloženě společenskou povahu. „Převážná část respondentů uvádí, že konopí užívají pro dosažení tělesné, duševní či emocionální pohody. Nejde o partu lidí, kteří by se sešli a společně kouřili jointy,“ vysvětluje. „Domnívám se ale, že jak bude legalizace čím dál více rozšířená a přijímaná, dojde v tomto ohledu ke změně.“

Ženy překvapily

Gilbertová, která se už 30 let věnuje problematice zdraví a výživy, také poukazuje na zjištění, že konopí užívá více žen, než se původně předpokládalo: „Obecně platí, že o záležitosti týkající se zdraví se ve většině domácností starají ženy. A tato studie naznačuje, že začínají konopí akceptovat jako součást domácí lékárničky. Třeba při menstruačních křečích se místo léků jako Advil či Aleve začínají spoléhat na konopí.“

Uživatelé konopí dnes chtějí žít zdravě. Kouření je proto pro stále větší počet z nich nepřijatelné.

Poskytovatelé služeb a produktů spojených se zdravým životním stylem, ať už jde o potraviny, pohyb a rekreaci či v neposlední řadě dobrovolnickou činnost, by se ve státech, kde je tato rostlina legální, měli začít zajímat o konopnou komunitu jako cílovou skupinu, domnívá se Gilbertová.

Uživatelé a životní styl

Průzkum také vrhá světlo na to, jak legalizace změnila metody konzumace. Konopné mastičky, nápoje, pochutiny, případně vaporizace (inhalace výparů bez škodlivého kouře) získávají na oblibě, a to zejména mezi ženami. 

„Všechny tyto nové formy konzumace dramaticky mění konopnou scénu,“ myslí si Gilbertová. „Uživatelé konopí dnes chtějí žít zdravě. Kouření je proto pro stále větší počet z nich nepřijatelné. Většina jich ostatně příliš nezapadá do stereotypu o dvacetiletém ‚huliči‘, který kouří doma ve sklepě a cpe se brambůrkami a pizzou. Typický uživatel konopí dnes klade důraz na organické produkty, udržitelné obaly produktů, prostě celkově na zodpovědný životní styl.“

 

foto: Shutterstock, zdroj: Průzkum BDS Analytics

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...