fbpx

Máte kočku? Gratulujeme. Budete žít déle, než kdybyste ji neměli.

Zveřejněno: 26. 10. 2020

Majitelé koček jsou podle statistik pětkrát zdravější než lidé, kteří tyto domácí mazlíčky nevlastní. Navíc u nich bylo zjištěno o 30 % nižší riziko infarktu. V čem tedy spočívá léčivá síla těchto elegantních chlupáčů?

Lékaři vysledovali, že lidé, kteří prožili velkou ztrátu, se v přítomnosti koček cítí lépe. Tito tvorové také pomáhají lépe snášet deprese a další choroby, jako je například Alzheimerova nemoc, posttraumatické stavy apod. Kočky na rozdíl od psů nevyžadují téměř žádnou pozornost a navíc nás mazlení s nimi uklidňuje. Jedna desetiletá studie dokonce prokázala, že majitelé těchto šelem mají o 30 % nižší pravděpodobnost infarktu. Výzkumy také dokazují, že vlastníci těchto zvířat, zejména senioři, mají nižší krevní tlak a dožívají se vyššího věku.

Vlastníci koček mají nižší krevní tlak a dožívají se vyššího věku

Podle odborníků na bioenergetiku dokáže kočka vycítit, jakým zdravotním neduhem trpíte, a poté se jej snaží vstřebat. Pokud si vám často lehá na hlavu, možná máte problémy se zvýšeným tlakem nebo trpíte migrénami. Uvelebí-li se na vašem levém rameni či lopatce, může to značit problémy se srdcem. A pokud si hoví na vašich zádech, cítí problémy s ledvinami. Stulí-li se do klubíčka u vašich nohou potom nízký tlak nebo časté prochladnutí.

Pozitivní vibrace kočičího vrnění

Víme, že kočičí vrnění zmírňuje stres, ale vědci dokázali, že může mít pozitivní vliv i na naše fyzické zdraví. Fakt, že se u těchto mňoukajících stvoření téměř neprojevují nemoci související s bolestmi kostí či kloubů a jsou také schopna přežít více než jiná zvířata, například pády z výšky, spojují právě se schopností vydávat tyto zvuky. Léčivá schopnost vrnění je podle nich také důvodem, proč předou například i během porodu, či když jsou zraněné.

Samotní majitelé koček často tvrdí, že jejich mazlíček dokáže zmírnit či eliminovat migrénu jen tím, že leží vedle jejich hlavy a vydává tyto uklidňující zvuky.

Felinoterapie

Felinoterapie neboli léčba kočkou je oproti hypoterapii a canisterapii stále ještě poměrně opomíjená, to však neznamená, že nedosahuje úspěchů. Jejím hlavním cílem je rozvoj sebeuvědomění u handicapovaných osob, ale také výchova dětí a mládeže k odpovědnosti. Velmi zajímavých výsledků bylo například dosaženo u dětí s mentálním postižením, které většinou bývají uzavřené, mlčenlivé a problémové. Se zvířecími „léčiteli“ však roztávají a komunikují zcela přirozeně. Také na seniory má felinoterapie pozitivní vliv. Kočky se dále používají jako podpůrná léčba při léčbě závislostí, neuróz, stresu a neklidu.

Emoční podpora

Zapomeňte na pověru, že psi jsou věrní a kočky falešné. Jsou známé případy, kdy kočka našla své páníčky i přesto, že se přestěhovali stovky kilometrů daleko. Řada výzkumů také prokázala, že si tyto malé šelmy pamatují, jak se k nim člověk chová, a lásku vědomě oplácejí. A podle švýcarské studie dokonce mohou v domácnosti plnit po emocionální stránce funkci partnera.

Pověsti

Někteří lidé věří, že pokud kočka přijde k něčímu domu, má ve svém životě za úkol jej hlídat jako svůj karmický dluh. Říká se také, že tato stvoření dokážou chránit obydlí svého majitele před negativní energií. Prý jsou schopné vycítit zlé duchy, které pronásledují, poté uvězní ve svém energetickém poli a přesunou mimo dům.  

Podle legend působí každá barva kočky jinak. Černé jsou nejlepší na vysávání negativních energií, zrzavé přitahují peníze, bílé léčí, trojbarevné nosí štěstí. Mourovaté jsou zdrojem zábavy a šedomodré nás uklidňují a přináší lásku.

Související…

Kočky a psi se též dělí na praváky a leváky
Luboš Heger

foto: Shutterstock, Giphy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...