fbpx

Zveřejněno: 7. 7. 2017

Miliardy lidí jsou vystavené následkům nebezpečných jemných částic poletujících v ovzduší, známých pod názvem PM2,5. Povětšinou pocházejí z dieselových výparů a chemických reakcí mezi jinými znečišťujícími plyny. Mohou se usadit hluboko v plicích a způsobit řadu nejen plicních, ale i srdečních problémů. Vědci ale zjistili, že vitamíny skupiny B dokážou minimalizovat negativní následky působení znečištěného ovzduší na lidský organismus.

Částice PM2,5 jsou mikroskopicky malé, s průměrem menším než 2,5 mikrometry a dokážou změnit geny spojené s imunitním systémem. Vitamíny z řady B tomu alespoň částečně zamezí. Výzkumníci z USA zjistili, že po čtyřech týdnech užívání „béčka“ byly na deseti genových místech omezeny účinky prachových částic v ovzduší (PM2,5) o 28–76 %. B vitamíny učinily změny jak v epigenetických změnách, tak na úrovni mitochondrií.

ovzdusi shutterstock 70372204

Podle vědecké studie dokáže vitamín B zvrátit účinky působení znečištěného ovzduší na lidský organismus.

Geny jsou schopny změny

Vitamíny skupiny B nám dávají energii. Poskytují nezbytnou podporu neurotransmiterům a nervové tkáni. Pro účely studie byly používané vitamíny B6, kyselina listová (nebo B9) a B12. Zahrnutí kyseliny listové a B12 je zvláště zajímavé, protože se jedná o stavební kameny, které se podílejí na opravě DNA a metabolismu každé buňky v těle. To vše navzdory obecně zakořeněnému strachu, že jste-li nositelem genu určité choroby, tak jí automaticky onemocníte. Tak tomu totiž není. Geny jsou schopny změny.

Kolik vitamínu B potřebujeme?

Otázkou tedy je, jaké množství vitamínů B naše tělo za tímto účelem potřebuje, abychom kompenzovali následky znečištěného ovzduší, podporovali veškeré základní procesy v těle, udržovali své geny neporušené a ještě je vylepšovali? Vitamíny B můžeme produkovat ve střevech, což se ale nebude dít bez nápomoci správných potravin a správné střevní mikroflóry. Hladiny vitamínů B doplňuje čerstvé ovoce a zelenina v biokvalitě. Problémem však zůstává, že množství vitamínů v běžně dostupných potravinách stále klesá. Další překážkou může být schopnost trávicího systému vitamíny využít. Nedokonale fungující trávicí systém nedokáže vitamíny absorbovat a vytěžit z nich maximum. Napomoci v tomto mohou například přípravky na podporu trávení obsahující enzymy, které udržují a ozdravují střevní flóru. Probiotika, rakytník, psyllium, lněné semínko či potraviny pročišťující střeva, jako jsou celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina, čerstvá jablečná a citronová šťáva, přírodní bílý jogurt, aloe vera či zázvor.

becko shutterstock 385316311

Doplňky stravy kombinujte s potravinami, které podporují trávení, jako například luštěniny, aloe vera či zázvor.

Vitamíny proti kardiovaskulárním nemocem

To však nejsou jediné pozitivní účinky vitamínu B. Ukázalo se, že tento vitamín umí efektivně bojovat i s kariovaskulárními onemocněními. Podle výzkumu vedeného na Mailman School of Public Health kolumbijské univerzity v USA zdraví nekuřáci, kteří užívali doplňky stravy s vitamíny B, téměř zcela zvrátili negativní účinky působení znečištěného ovzduší na kardiovaskulární a imunitní systém. Vitamín B se tak řadí mezi efektivní zbraně v boji proti nástrahám životního prostředí 21. století.

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...