fbpx

Zveřejněno: 26. 7. 2017

Vědci University of Western Australia v Perthu provedli studii u dvou tisíc čínských žen, které prošly rakovinou prsu. Zkoumali jejich stravovací návyky, přitom brali v potaz další faktory, které přispívají k výskytu rakoviny, jako je nadváha, nedostatek cvičení či kouření. Přišli přitom k nečekanému závěru, který dává nový význam houbám. Ženy, které denně konzumovaly alespoň 10 gramů hub, měly o 64 % nižší riziko výskytu rakoviny prsu.

Studie také ukázala, že sušené houby měly menší ochranný účinek, ale i ty snižují riziko rakoviny přibližně o polovinu. Ženy, které kombinovaly konzumaci hub s pravidelným pitím zeleného čaje, snížily riziko rakoviny prsu dokonce o neuvěřitelných 89 %.

Předpokládá se, že houby chrání před rakovinou zejména proto, že zpomalují enzym nazývaný aromatáza, který produkuje estrogen (další potravinou brzdící aromatázu je granátové jablko). Houby také obsahují speciální lektiny, které rozpoznávají rakovinové buňky. Bylo zjištěno, že zabraňují jejich růstu a dělení.

shutterstock 89185306

Jako prevence proti rakovině jsou vhodné i žampiony

Které houby proti rakovině?

Skvělou prevencí proti rakovině jsou podle vědců houby meshima. Podporují DNA a imunitní systém, zpomalují šíření už probujelé rakoviny a ovlivňují metastázu na mnoha úrovních. Houby meshima také zvyšují účinnost chemoterapie a pomáhají snižovat její nežádoucí účinky. Skvěle se doplňují s brokolicí a zeleným čajem.

Trsnatec lupenitý zase obsahuje látku nazývanou beta-glukan, která může stimulovat imunitní systém. Umí aktivovat určité buňky a proteiny, které napadají rakovinu, a proto mohou omezit nebo zvrátit růst nádoru. 

Další hobou, která umí bojovat s rakovinou, je lesklokorka leskláznámá také jako houba nesmrtelnosti. Ta patří mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční čínské medicíny. Její konzumace se dá kombinovat už se započatou léčbou, tedy s chemoterapií, imunoterapií, radioterapií nebo chirurgickou léčbou nádorů. 

Rezavec šikmý chrání imunitní systém před radiací, snižuje tvorbu zánětů a naopak posiluje DNA. Tělo se díky této houbě umí účinněji vypořádat s toxiny, kterými jsme denně vystavováni (například opět při chemoterapii). U některých hub platí, že čím více, tím lépe, ne však v tomto případě. Rezavce by se tedy mělo konzumovat opravdu jen takové množství, které je uvedeno na obalu. Další houbou, která stimuluje imunitní systém, dokáže zpomalit či zcela zastavit růst nádorů, je houževnatec jedlý

Fungují i žampiony

A jak je to třeba se žampiony? "Jezte je. I tyto houby obsahují látky, které mohou blokovat produkci estrogenu v těle, jeho množství ovlivňuje rychlost růstu rakoviny prsu," říká profesionální koučka a výkonná ředitelka nadace Emerald Heart Cancer Elyn Jacobs, kterou v minulosti postihla rakovina prsu.

Podle Jacobsové bychom tedy měli zařadit do svého jídelníčku houby a využít jejich protinádorových vlastností. "Dopřejte si je alespoň několikrát týdně v kombinaci se zeleným čajem, a snižte tak riziko výskytu rakoviny prsu na minimum," dodává Jacobsová.

foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...