fbpx

Zveřejněno: 13. 8. 2017

Lymfa je nedílnou součástí našeho organismu. Jedná se o jedinečný čisticí systém, který odvádí z těla škodliviny. Pokud tento systém nefunguje správně, ocitáme se v zajetí toxinů a náš organismus je výrazně zatěžován. Pokud lymfu naopak rozpohybujete třeba díky masáži, začnete hubnout a podpoříte i svou imunitu.

Pokud se s vaším tělem děje něco špatného a nevíte proč, je možné, že vám lymfatický systém nefunguje tak, jak má. Kromě estetických vad v podobě otoků či zhoršení celulitidy dochází k hromadění škodlivých látek v těle, což s sebou přináší zvýšenou únavu, bolesti hlavy, problémy s vylučováním, sklony k infekčním onemocněním, či problémy s pletí. 

Chceme-li naši mízu znovu rozproudit, jsou k tomu ideální lymfatické masáže, které pomocí tlaků lymfatický systém zprůchodní a výrazně celému našemu tělu uleví. Lymfatické masáže jsou vhodné zcela pro každého třeba jako součást každoroční očisty či jako prevence nejrůznějších onemocnění, a to včetně onemocnění rakovinou. Podle odborníků je s masážemi lepší začít dříve, než se objeví první příznaky špatné funkce lymfy.

shutterstock 319004474 1

Lymfatická masáž se provádí krouživými pohyby, není bolestivá, je naopak příjemná

Živá voda

O lymfě slýcháme poměrně často, ale co že to vlastně je? Jedná se o nenápadnou, čirou tekutinu, která proniká našimi tkáněmi a jemně se "otírá" o veškeré buňky v těle. Lymfa nás chrání před toxiny i bakteriemi a z těla odvádí veškerou tekutinu, která v něm nemá co pohledávat – tedy odpadní produkty, které v těle nechceme.

Když je ale lymfatický systém, ve kterém lymfa proudí, narušen, máme zaděláno na problém. Nejde jen o otoky, ale také o další potíže, které vznikají hromaděním toxických látek v těle. Potýkáme se pak s problémy, jako jsou ekzémy, alergie, zácpa či snížená imunita.

Lymfatická masáž jako prevence

„Často kolem sebe slýcháme, jak máme chodit na preventivní prohlídky a předcházet tak problémům. Nejlepší prevencí je ale podle mě předcházení problémům péčí o své tělo, o svou duši. Když o sebe nebudeme pečovat, pozorovat změny na našem těle a naslouchat si, tak nás preventivní prohlídky nespasí, jen se dovíme, že už máme nějaký problém," vysvětluje masérka a terapeutka studia Rosala Kateřina Lebedová.

"Každá žena od věku 30 let by si alespoň jednou za rok měla zajít na lymfatickou masáž. Preventivně. Měla by se naučit pečovat o své tělo nejen na povrchu, ale především uvnitř. Jsme zvyklé natírat se krémy, dělat si peelingy, starat se o pokožku a vlasy, ale často zapomínáme na péči ještě důležitější – péči vnitřní. Ta sice na první pohled není tak rychle vidět, ale je pro nás ještě mnohem důležitější," konstatuje terapeutka.

Ženy by se podle ní měly naučit pečovat také o svá ňadra, která jsou pro ně velmi citlivou oblastí. "Již několikrát jsem slyšela, že si ženy nechávají z prsou odsávat vodu injekční stříkačkou. Přitom je takzvaná punkční biopsie prsu velmi bolestivá a dá se jí snadno předejít právě lymfatickými masážemi."

Lymfatický systém se však samozřejmě týká také mužů, pro které je neméně důležitý. Přibývá totiž rakovin lymfatického systému. Přitom právě těmto nemocem se dá předejít včasnou prevencí lymfatickými masážemi. Lymfatický systém je stejně důležitý jako krevní oběh, přitom se mu stále nepřikládá tak velká důležitost, jakou si zaslouží.

Míza našeho těla

Lymfa by měla dobře proudit lidem, kteří se rádi a často hýbají, jelikož svaly lymfu popohánějí. Nicméně v dnešní uspěchané době není ani pravidelný sport zárukou bezchybné funkce lymfy. Je příliš mnoho faktorů, které lymfu znečistí, i když máme pohyb.

„V lymfatických cestách se nacházejí uzliny, které slouží jako filtr. No a každý filtr je potřeba čas od času vyčistit. Uzlin máme v těle mnoho, ale ty základní, nejdůležitější se nacházejí v tříslech, v břiše, v podpaží a na krku. Ty nazýváme centrálními uzlinami. Právě krk je úplně nejdůležitějším centrem, zde se nachází soutok podklíčkových a hrdelních žil, kterými nám lymfa vtéká do krve. Právě proto je velmi důležité během lymfatických masáží dostatečně pít, aby se nečistoty vyplavily z těla ven,“ vysvětluje Kateřina Lebedová

"Lymfa proudí jedním směrem na rozdíl od krevního oběhu, který proudí stále dokola. Právě proto dochází k otokům, pokud se lymfa někde nahromadí a udělá si cestičky jinde. Řada lidí se tak mylně domnívá, že mají problémy s nadváhou, ale převážně se jedná jen o větší zavodnění. To platí zvláště u lidí, kteří se pravidelně hýbou, a jejich váha se nehne dolů," dodává terapeutka.

Lymfatické masáže jsou příjemné, bezbolestné a úleva je cítit velmi rychle. Otevírání mízních uzlin se provádí jemnými krouživými pohyby a rovněž nikterak nebolí. Ve studiu Rosala navíc čekají na klienty benefity v podobě individuálního přístupu a řešení nejen fyzických, ale i psychických problémů.

foto: Shutterstock, zdroj: Studio Rosala

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...