fbpx

Zveřejněno: 23. 6. 2017

Říká se, že dostatečný přísun vitaminu D, ať už přírodně či ve formě doplňků, vede ke snížení rizika vzniku rakoviny, srdečních chorob, zvyšuje kvalitu kostí a chrání před vznikem autoimunitních onemocnění, cukrovky i deprese. Nasvědčují tomu však i vědecké výzkumy?

Přibližně 1 miliarda lidí na světě trpí nedostatkem vitaminu D. Současné výzkumy naznačují, že potřebujeme vyšší množství tohoto vitaminu, než jsou doporučené denní dávky, abychom předcházeli vážným onemocněním. Vědci poukazují na možnost, že vitamin D nám pomáhá vyvarovat se rakoviny, srdečních onemocnění, pádů a následných zlomenin, autoimunitních onemocnění, cukrovky a deprese.

vitamin d2

Vitamin D můžeme doplnit i ve formě tabletek

Rakovina

Studie Creightonské univerzity zjistila, že ženy po menopauze užívající 1 100 IU vitaminu D (s vápníkem) měly o 77 % menší pravděpodobnost výskytu rakoviny v průběhu dalších čtyř let oproti ženám, kterým bylo podáváno placebo. I následná studie Health Professionals prokázala, že osoby, které měly v krvi vysokou koncentraci tohoto vitaminu, měly o polovinu nižší pravděpodobnost diagnózy rakoviny tlustého třeba než ti s hladinou nízkou.

Průzkum iniciativy Women´s Health a další finská a americká studie nicméně neprokázaly žádnou souvislost mezi doplňováním vitaminu D a nižším rizikem vzniku tohoto onemocnění. Zatím tedy nelze dělat žádné závěry. „Problém je, že dosud provedené výzkumy měly velké limitace – například malé studijní skupiny či nízké dávky vitaminu D,“ říká Dr. JoAnn Manson z Harvard Medical School v Bostonu. „Právě probíhají dvě velké studie 20 tisíc lidí, které nám během roku až dvou dají přesnější odpovědi,“ dodává Manson.

Srdeční choroby

Několik výzkumů dokazuje, že ochranný účinek vitaminu D na srdce by mohl účinkovat díky RAAS hormonálnímu systému. Ve Framinghamské studii měli pacienti s nízkou koncentrací vitaminu D (<15 ng/mL) dvakrát vyšší pravděpodobnost infarktu než ti s vysokou koncentrací (>30 ng/mL). V další studii, která zkoumala muže i ženy po dobu čtyř let, pacienti s nedostatkem vitaminu D měli třikrát vyšší pravděpodobnost diagnózy hypertenze než ti s jeho dostatkem. Stejně jako v případě souvislosti s rakovinou i zde je však třeba provést více studií.

Pády a zlomeniny

Předpokládá se, že vitamin D posiluje sílu svalů i kostí, a tím snižuje riziko pádů a následných zlomenin. Vědci poukazují na možnou souvislost mezi nedostatkem tohoto prvku a vyšším rizikem pádů a zlomenin u starších jedinců.

Analýza 12 studií zaměřených na prevenci pádů zjistila, že denní suplementace  800 IU vitaminu D snižuje riziko zlomenin přibližně o 20 %, ale 400 IU žádný vliv nemá. Závěrem výzkumníků z univerzity Tufts je fakt, že „snížení rizika pádu začíná na 700 IU a toto riziko se progresivně dále snižuje s vyššími dávkami.“

vitamin d

Autoimunitní onemocnění

Vzhledem k tomu, že vitamin D hraje roli v regulaci imunitního systému a má silné protizánětlivé účinky, je možné, že jeho nedostatek přispívá ke vzniku autoimunitních onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, cukrovka prvního typu aj. Vědci se také domnívají, že nedostatek vitaminu D v zimních měsících může být sezónním podnětem, který vyvolává chřipkové epidemie.

Studie bílých jedinců došla k závěru, že ti s nejvyšší koncentrací vitaminu D měli o 62 % nižší riziko vzniku roztroušené sklerózy než ti s nejnižší koncentrací. Finská studie sledující děti od narození zjistila, že ty, kterým byly podávány suplementy vitaminu D v kojeneckém věku, měly o téměř 90 % nižší riziko rozvoje cukrovky prvního typu ve srovnání s ostatními.

Cukrovka 2. typu a deprese

Studie pacientů nediabetiků starších 65 let zjistila, že ti, kteří dostávali denně dávku 700 IU vitaminu D (plus vápník), měli menší nárůst hladiny glukózy v plazmě během tří let oproti těm, kteří dostávali placebo. Norská studie subjektů s nadváhou ukázala, že ti, kteří dostávali vysoké dávky vitaminu D (20 000 až 40 000 IU týdně), měli významné zlepšení symptomů deprese po 1 roce v porovnání s ostatními.

Přestože nejsou závěry ohledně působení vitaminu D na různá onemocnění definitivní, mnoho zdravotnických zařízení již zvýšilo doporučenou denní dávku tohoto prvku na minimálně 1000 IU denně.

foto: Shutterstock, zdroj: Medscape

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...