fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Výzkumníci z univerzity v Queenslandu už prý vědí, jak vyzrát nad alergiemi. Nová genová terapie dokáže odstranit veškeré jejich příznaky i ochránit před případnými ataky. Ještě příznivější zprávou je, že tato nová metoda má být rychlým zákrokem o jedné injekci.

Tým docenta Raya Steptoeho v UQ Diamantina dokázal vypnout imunitní reakci, která způsobuje příznaky alergie. Při alergiích imunitní buňky, také známé jako T-buňky, tvoří jakousi imunitní paměť, díky které se stávají velice odolné vůči léčbě. Výzkumníci dokázali pomocí nové genové terapie tuto imunitní paměť vymazat, čímž se odstranila i alergická reakce.

alergi3

Výzkumníci chtějí, aby léčba byla v prvé řadě poskytnuta těm, kteří trpí alergiemi na určité potraviny

Budoucnost nové terapie

Zatím bylo vše úspěšně testováno na umělé kůži. Dalším krokem má být reprodukce výsledků za použití lidských buněk v laboratoři. „Vezmeme krvinkové kmenové buňky, vložíme gen, který reguluje alergenový protein, a aplikujeme příjemci,“ říká vedoucí výzkumu Ray Steptoe. Vědci doufají, že budou úspěšní. Pokud ano, tak bude v budoucnu možné zbavit se alergie pomocí jedné injekce. Ta má nahradit krátkodobé léčebné neefektivní metody. Nová terapie bude zprvu cílena především na pacienty se závažným astmatem anebo život ohrožujícími alergiemi.

Výzkum má velkou podporu

Výzkum doktora Stephoeho byl financován nadací pro astma a Národní radou pro zdraví a lékařský výzkum. Podle statistik má totiž více jak 2 miliony Australanů astma a více než polovina je zatížena příznaky této nemoci.

Výzkumu se zhostil také generální ředitel New South Wales – Dr. Anderson. Ten k tomu dodává: „Přestože pro většinu pacientů existují účinné léčebné postupy, pacienti čelí řadě překážek a problémů v praktikách své životosprávy. Nadace vítá zjištění tohoto výzkumu a těší se na den v budoucnu, kdy může být k dispozici jednorázová bezpečná léčba, která má potenciál eliminovat jakékoliv zkušenosti s astmatem u zranitelných pacientů,“ říká. 

alergie2

Stávající metody umožňují cílenou léčbu jen některým pacientům

Zatím máme imunoterapii

Než vědci výzkum dokončí a dostane se tento převratný medicínský objev ke všem pacientům, musí si alergici vystačit buď s léky zmírňujícími příznaky, nebo vyzkoušet alergenovou terapii. Tato metoda má však svá úskalí. Především je to běh na dlouhou trať a je vhodná jen pro některé pacienty. Nejčastěji ji mohou absolvovat ti, kteří trpí alergickou reakcí na pyly jarních stromů, na pyly trav a obilnin, na hmyzí bodnutí a roztoče. Cílená léčba trvá 3 až 5 let. Po tuto dobu pacient buď dochází pravidelně na injekce, či si aplikuje léčebnou látku ve formě kapek pod jazyk. Do těla pacienta se postupně vpravují zvyšující se dávky alergenu. Tím dochází k tomu, že se pacient postupně stává vůči alergenu imunní. Někdy je však nutné léčbu znovu zopakovat.                        

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...