fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Nová studie prokázala, že vystavení organismu světlu v noci  může vést k výskytu rakoviny prostaty, dělohy a prsu. Podle vědců za tím stojí hormon melatonin, který ale zároveň má své místo v léčbě onkologických pacientů. 

Studie z amerického Seatlu, v rámci které bylo po dobu pěti let sledováno více než 800 dobrovolníků, ukázala, že u žen, které spaly v prosvětlených ložnicích, bylo prokázáno vyšší riziko rakoviny prsu, jež se zvyšovalo jednak s věkem, ale i s počtem hodin, které sledované ženy v noci strávily na světle. Jiná studie zase prokázala, že lidé pracující na noční směny trpí určitým typem nádorů.

melatonin2

Podle vědců bychom měli spát v naprosté tmě

Mistr hormonů – melatonin

Melatonin mnozí považují za hormon mladosti a spánku. Řídí sekreci většiny lidských hormonů, ale i  tzv. cirkadiální rytmus (střídání bdělosti a spánku). Jeho produkci potlačuje světlo, syntéza melatoninu tedy probíhá jen za tmy. Proto je vhodné usínat a spát v naprosté tmě, kdy se nám mírně stáhnou cévy, poklesne tělesná teplota, zpomalí průtok krve a orgány utlumí svou činnost, což nastává tak okolo desáté hodiny večerní. V této době je hladina melatoninu nejvyšší, klesat začne brzy po ránu, kdy se vše jakoby probouzí k životu. Cévy se začnou opět roztahovat, teplota mírně zvyšovat, průtok krve zrychlovat. Do akce nás pak nabudí hormon kortizol, který zase produkují nadledvinky. Melatonin má však v lidském těle i další funkce. Ovlivňuje například i symptomy našich onemocnění. Ne nadarmo je teplota lidského těla nejnižší ráno a nejvyšší večer a léky nám lékaři předepisují užívat v konkrétní denní dobu. Britská popularizátorka vědy Vivianne Parry ve své knize Pravda o hormonech píše, že léky brané v určitou hodinu dokonce dokážou snížit vedlejší účinky chemoterapie. Tomu všemu se souhrnně říká biorytmus. A problém může nastat, když se tento biorytmus začne narušovat. Následkem jsou různé nemoci včetně zmíněných onkologických.  

melatonin

Melatonin se stal také velmi vyhledávaným doplňkem při léčbě onkologických pacientů

Melatonin pomáhá onkologickým pacientům

Pro výše zmíněné přednosti se melatonin stal také velmi vyhledávaným doplňkem při léčbě onkologických pacientů, kterým zvyšuje kvalitu života, snižuje vedlejší účinky chemoterapie a zásadně se podílí na délce jejich přežití. Zpomaluje růst nádorů, posiluje imunitu a má i protimetastázový účinek. Účinnost léčby melatoninem potvrzuje hned několik studií. Jeden z klinických experimentů se zaměřil na pacienty s nádorem na mozku. Jedné skupině byl podáván melatonin v kombinaci s radioterapií, pacienti ve druhé skupině podstupovali pouze radioterapii. Po roce sledování z první skupiny přežilo 23 procent pacientů, ve druhé všichni onemocnění podlehli. V rámci jiné studie byl melatonin podáván pacientům s rakovinou plic, kterým nezabrala chemoterapie. Z první skupiny přežilo 26 procent pacientů, z druhé nikdo. Studie dokonce prokázaly účinnost melatoninu při léčbě zákeřné rakoviny slinivky břišní. I přes tyto úspěchy není melatonin stále součástí onkologické léčby konvenční medicíny. Některé zdroje uvádějí, že za tím stojí jeho nízká cena. Zatímco stávající způsoby léčby se pohybují okolo 4 tisíc dolarů za měsíc, 20 gramů melatoninu vyjde zhruba na 11 dolarů.  

foto: Shutterstock, zdroj: DR.HYMAN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...