fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Ačkoliv fermentovaný čajový nápoj s názvem kombucha byl a stále ještě je považován za zdraví prospěšný – poslední výzkumy před kombuchou dokonce i varují! Pozitivní dopad konzumace kombuchy na lidské zdraví totiž vychází jen z testů na hraboších. Jak je to s ní tedy doopravdy?

Ve staré Číně byla kombucha nazývána nápojem nesmrtelnosti. Zasloužila se o to především pro své antioxidační, enzymatické a probiotické hodnoty, ale i schopnosti zbavit lidský organismus mnoha zdravotních problémů a nemocí. I dnes je tento nápoj proslulý vysokým obsahem antioxidantů, vitaminů skupiny B, glukosaminů, enzymů a kyselin, jako například kyselina mléčná či listová nebo kyselina glykuronová, která je dokonce spojována s prevencí rakoviny. K tomu má kombucha pročišťovat organismus, povzbuzovat správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu a napomáhat odbourávání cholesterolu. To vše z kombuchy dělá až zázračný nápoj. Má to ovšem jeden háček –  nic z toho není vědecky podloženo.

kombucha3

Poslední výzkumy k přiznivým účinkům na zdraví kombuchy nejsou příliš optimistické

Přínos kombuchy je teorie

Problém je v tom, že většina pozitivních dopadů konzumace kombuchy na lidské zdraví vychází jen z testů na hraboších. Kombucha sice obsahuje více antioxidantů než jiné čaje, neexistuje ale dostatečná evidence, která by jejich množství porovnala se standardními látkami, jako jsou katechiny v zeleném čaji a vitamín C.  Proces fermentace produkuje množství kyselinových složek, které mohou být prospěšné lidskému zdraví díky detoxifikaci a antioxidaci. Hypoteticky může kombucha napomoci detoxifikaci pomocí své hlavní látky, sacharolaktonu, který ale nebyl testován na člověku. Jisté je jedno – nesprávné skladování nebo prodloužení doby fermentace člověku naopak může uškodit.

Pozor na domácí výrobu!

Nebezpečnou se tak může stát domácí výroba. Pokud překročíte doporučenou dobu fermentace, tak místo zdraví prospěšného můžete mít před sebou život ohrožující koktejl. Nadměrná fermentace produkuje toxiny a patogeny, které citlivějším jedincům mohou způsobit i smrt. Jsou známy i případy, kdy smrt nastala po nadměrné konzumaci tohoto nápoje, což je více než 125 ml denně!  Správná příprava a doporučené dávkování jsou tedy u kombuchy klíčové.

kombucha2

Kombuchová kultura není houba. Jedná se o symbiózu kvasinek a octových bakterií.

Kombucha místo multivitamínu?

Mnozí se domnívají, že kombuchová kultura je houba, ale není tomu tak. Jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek a octových bakterií. Ty po smíchání s oslazeným čajem po dobu od pěti dnů po několik týdnů fermentují. Každá kultura má ovšem trochu jiné složení měnící se s podmínkami, v jakých je pěstována. Kolonii jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Nová kultura, jejíž životnost je maximálně 6 měsíců, se vytváří na povrchu nálevu a vypadá jako tenký povlak.

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...