fbpx

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Pravidelné mytí rukou nás chrání až před 80 % infekčních onemocnění, jako je chřipka, hepatitida A, rotaviry či salmonela. Pokud jste si však dosud mysleli, že vyšší teplota vody odstraní větší množství bakterií, výzkum amerických vědců z Rutgers University vás dost překvapí.

Ve studii Rutgers Universtity – New Brunswick, publikované v časopise Journal of Food Protection, byly ruce 21 dobrovolníků několikrát během šestiměsíčního období pokryty vysokou vrstvou bakterií, se kterými se nejčastěji setkáváme v běžném provozu. Účastníci pak byli požádáni, aby si umyli ruce ve vodě o 16 °C, 27 °C nebo 40 °C, a to buď s 0,5 ml, 1 ml, nebo 2 ml běžně dostupného mýdla pro každodenní mytí.

Jak vědci očekávali, výsledek, tedy množství zničených bakterií, nebyl nijak ovlivněn množstvím použitého mýdla. Překvapující však bylo jiné zjištění. „Tato studie dokazuje, že nezáleží ani na teplotě použité vody,“ potvrdil Donald Schaffner, významný profesor a odborník v oblasti potravinářských věd. „Navíc jsme zjistili, že k odstranění bakterií z rukou stačí pouhých 10 vteřin mytí.“

Předpokládaný dopad výzkumu

„Tato studie může mít významný dopad na hospodaření s vodou i energií, neboť užití studené vody výrazně šetří energii nutnou na ohřev vody teplé,“ uvádí Schaffner a předesílá, že velké změny mohou tyto výsledky způsobit zejména v restauračním a potravinářském průmyslu. US Food and Drug Administration (FDA neboli Ústav pro kontrolu potravin a léčiv) každé čtyři roky vydává závazné pokyny pro potravinářská zařízení a restaurace platné v celých Spojených státech. Mimo jiné jim v nich nařizuje minimální teplotu vody pro mytí rukou pracovníků v potravinářství, která nesmí klesnout pod 38 °C.

FDA na základě nových zjištění připravuje na rok 2018 konferenci, aby prozkoumala současný stav a popřípadě pozměnila normy týkající se teplé vody. Vedoucí celého výzkumu Donald Schaffner vidí uskutečnění legislativních změn optimisticky. „Ztrácíme energii k ohřevu vody tam, kde to není nezbytně nutné,“ ujišťuje vědec.

Nová zjištění může zužitkovat každý z nás. Ruce si v průměru myjeme dvanáctkrát za den, přičemž při jednom mytí protečou až 3 litry vody. Snížení teploty vody o pár stupňů tak má z dlouhodobého hlediska významný ekologický i ekonomický dopad. 

 

Čtěte také:

Výzkum potvrdil, že voda s bublinkami kazí zuby

Močení do bazénu vám může způsobit velké zdravotní komplikace

Voda má paměť! Potvrdil to dvacetiletý výzkum 

 

foto: Shutterstock, Unicef

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...