fbpx

Zveřejněno: 11. 6. 2017

Ten, kdo zažil bolest hlavy, ví, že se jedná o dost nepříjemný stav. Naštěstí existují osvědčené způsoby, jak ji, když už přijde, zmírnit, nebo dokonce předejít. A řeč v tomto případě není o pilulkách z lékárny, ale o přírodních a přirozených prostředcích.

To, že od bolesti hlavy pomáhají určité bylinky, věděli už naši předkové. Někdy ale zabere i obyčejný studený obklad, jindy uleví správně namíchaná vonná esence či masáž. Možností je více, jen je potřeba vyzkoušet, co právě na vás zapůsobí nejlépe.

hlava

Vůně levandule má schopnost navodit pohodu v jakékoli situaci

Léčba dotykem

Dotyková terapie si dokáže poradit s nejedním psychosomatickým problémem a nejinak je tomu i u bolestí hlavy. Jemné tření spánků, čela, šíje, ramen i celých zad dokáže od této bolesti ulevit. Pravidelné masáže hlavy a zad jsou také účinnou prevencí výskytu migrény. Masáže zvyšují průtok krve v postižené oblasti a uvolňují stažené svaly, které bolesti hlavy vyvolávají.

Hořčík

Bolesti hlavy a migrény mohou někdy signalizovat fakt, že nám chybí hořčík. Tato minerální látka bývá přezdívána „prvkem života“, a to oprávněně – stará se totiž o naši psychickou pohodu, zdravé srdce, kosti i zuby a navíc významně zpomaluje procesy stárnutí. Pravidelně jezte datle, ovesné kaše, semínka, oříšky, čokoládu s vysokým obsahem kakaa a další dobroty bohaté na hořčík a bolesti hlavy vás už nebudou sužovat.

Esenciální oleje

Esenciální oleje jsou vhodné nejen k aromaterapii, ale i k jemným masážím. Od bolestí hlavy Vám pomůže mátový olej, který má chladivé účinky a stimuluje průtok krve do postižených oblastí. Tímto olejem se svěží vůni si zlehka potírejte spánky, čelo a šijí, zejména trpíte-li migrénami. Velkým pomocníkem se stane také levandulový olej – jelikož má silné sedativní účinky, zklidní vás a navodí pocit pohody. Abyste při akutní bolesti pocítili úlevu, vdechujte vůni oleje přibližně 15 minut.

hlava4

Řimbaba uleví od bolesti hlavy, ale umí pomoci i při zánětu středního ucha

Bylinkové kúry

Při léčbě bolestí hlavy a migrén se osvědčila řimbaba obecná, která snižuje bolest a rozšiřuje cévy. Hojně se užívají její listy, které obsahují nejvíce účinných látek – buď si z nich můžete připravit nálev, nebo je při záchvatu migrény žvýkat. Stejnou úlevu vám tato léčivka zajistí při menstruačních bolestech. Vyzkoušet můžete také čaj z lístků devětsilu lékařského, který působí protizánětlivě, zmírňuje bolesti a křeče a normalizuje průtok krve do mozku.

Terapie zimou a teplem

V boji proti bolesti hlavy jsou účinné všechny prostředky rozšiřující cévy v hlavě, které vedou krev do mozku. Pokud vámi při migréně třese zima, dopřejte si rychlou horkou sprchu, při které si nechte vodou masírovat šíji. Pomůže vám také horká lázeň na nohy. Pokud vám hlava pulsuje, dejte si naopak na šíji ledový obklad.

Teplo a chlad můžete střídat, jak radí Dr. Ramon C. Gelabert, autor knihy Bolesti hlavy a jak nad nimi zvítězit: „Nejprve na šíji po dobu 5-10 minut aplikujte led. Nejsnáze to uděláte tak, že několik kostek ledu vložíte do sáčku se studenou vodou, neprodyšně jej uzavřete a přiložíte na postižené místo. Po odstranění ledu na šíji ihned aplikujte teplo a nechte je 30-60 minut působit. Použijte k tomu kapesník nahřátý žehličkou nebo elektrickou přikrývku. Teplo by mělo být mírné.“ Tuto proceduru provádějte 3krát za den. 

hlava 3

Ledový obklad zastaví nepříjemné pulsování v hlavě

Pravidelný sport

Sportování je jednou z nejlepších prevencí vzniku bolestí hlavy. Z tohoto hlediska je ideální cyklistika, pěší turistika, plavání, jóga a jogging, přičemž procházka na čerstvém vzduchu vám pomůže i při akutním záchvatu. Malou studii na toto téma provedl lékařský časopis Headache, který zkoumal účinky cvičení na pacienty trpící migrénou. Účastníci byli zařazeni do 12týdennního cyklistického programu, výsledkem kterého bylo rapidní snížení četnosti i intenzity migrenózních záchvatů a naopak navýšení pocitu životní pohody. 

Čtěte také:

Stres je nejčastějším spouštěčem migrény 

Bolí vás hlava? Dejte si pivo! Je to vyzkoumané a funguje to

Léky místo bonbónů. Skutečně potřebujeme jíst „brufeny“ na plata?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ramon C. Gelabert: Bolesti hlavy a jak nad nimi zvítězit

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...