fbpx

Naučte se ovládat svůj vysoký tlak. Začněte správně dýchat! Dalších 3 fotografií v galerii
Od vysokého tlaku může pomoci správné dýchání
Zveřejněno: 2. 6. 2017

Dobrá čtvrtina Čechů trpí vysokým tlakem a zdaleka se nejedná jen o starší generaci. Prevence je známá: zdravý životní styl a pohyb, ale podle australských vědců bychom měli především změnit naše dýchání.

I když na tom nejsme s vysokým tlakem ještě zdaleka tak špatně jako v USA, kde trpí hypertenzí více než třetina obyvatel, mají Češi k tomuto číslu docela dobře nakročeno. Dávno už je překonáno tvrzení, že hlavní příčinou je nadváha, protože vysoký tlak trápí i lidi štíhlé, kteří nekouří a neholdují alkoholu. U mnoha z nich je hlavním spouštěčem hektický způsob života, nedostatek pohybu a hlavně neustálý stres.

vysoky tla1

Jednou z příčin vzniku hypertenze je stres. Proto jej eliminujte

Zpomalte komunikaci neuronů

Tým profesora Andrewa Allena z melbournské univerzity přišel s teorií, podle níž stačí jen správně dýchat. Neurony, které kontrolují činnost naší dýchací soustavy, jsou totiž prostřednictvím sympatického nervového systému propojeny s neurony ovládajícími krevní tlak. A tohoto spojení bychom měli co nejlépe využít. Důležité je zkorigovat činnost obou oblastí, tedy jednodušeji řečeno: zpomalit působení jedné na druhou. Pokud vám to zní stále složitě, nelekejte se. Cesta k tomu je jednoduchá: změna způsobu dýchání.

Nejen proti vysokému tlaku

Postačí se naučit, pokud to už nezvládáte, dýchání, jaké se praktikuje například při józe. Dýchejte zhluboka a hlavně pomalu do celého hrudního koše a také do břicha, a pokud možno až do slabin. Pochopitelně nemůžete tento způsob praktikovat 24 hodin denně, ale zkuste si několikrát za den dopřát na tři až pět minut právě tuto dechovou terapii. Ovlivníte tím nakonec nejen krevní tlak, ale lépe prokrvíte a okysličíte celý organismus, uvolníte páteř a svaly a zbavíte se stresu, který je jednou z hlavních příčin vzniku hypertenze i dalších kardiovaskulárních chorob. Východní léčitelství ostatně zastává názor, že ta místa v těle, která nás trápí nebo v nich sídlí bolest či choroba, se při prodýchávání postupně uzdravují, protože se z nich tak uvolňuje napětí.

vysoky tlak

Naučte své děti správně dýchat a nikdy je vysoký tlak nemusí potkat

Začít je nejlepší v dětství

Skvělé na Allenově „dýchací“ teorii je, že s ní můžete začít kdykoliv, třeba hned po přečtení našeho článku. Co už je méně skvělé, že u dospělých a zvláště u těch, kterým byl vysoký tlak již diagnostikován, lze dýchání brát pouze jako podpůrný léčebný prostředek. Jako prevence funguje hlavně u dětí a u dospívajících. Andrew Allen je přesvědčen, že pokud se začne s dechovými cvičeními už v dětství, nervový systém se naučí „pomalejší komunikaci“ mezi plícemi a oběhovým systémem a tato správná komunikace se v organismu zakonzervuje. Při pravidelném cvičení se tak může stát, že malému „cvičenci“ nebude v budoucnu vysoký tlak nikdy naměřen. Takže vysvětlete svým dětem, jak správně dýchat, a hlavně se k nim přidejte, i když zrovna hypertenzí netrpíte. Vydýchat stres a napětí přece stojí za to…

Čtěte také:

Po jakém čaji omládnete a který zajistí psychickou pohodu?  

Makadamové ořechy prodlouží mládí, urychlí hojení ran a ochrání srdce

Čtyři lžíce olivového oleje denně mohou ochránit vaše srdce

zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...