fbpx


Zveřejněno: 6. 4. 2017

Začneme-li rozlišovat zdravé a nezdravé cukry, tělo se nám odvděčí nejen krásnější postavou, ale i pevnějším zdravím. Které sacharidy jsou tedy prospěšné a co nám pomůže zvýšit citlivost na inzulin?

Jak je všeobecně známé, sacharidy řadíme do tří nejzákladnějších kategorií. Na ty jednoduché, komplexní a vlákninu. Dle odborníků na výživu bychom se měli vyhnout konzumaci čistě jednoduchých sacharidů, mezi které patří například cukrovinky a brambůrky. Ty zbylé (komplexní a vláknina) mají tvořit základ každého zdravého jídelníčku. Cukry jsou palivem pro naše tělo, zjednodušeně to funguje tak, že pokud je přijímám, naše tělo je přemění na glukózu a tím získáváme energii. Pokud jich však máme nadmíru, začnou se usazovat v podobě tukových zásob v našem těle.

sacharidy shutterstock 429328003

Vyměňte jednoduché sacharidy za ty komplexní a hubnutí půjde samo.

Strašák jménem obezita

Celosvětově právě díky sacharidům vzniká obrovské riziko obezity, především ve vyspělých státech světa. Státní zdravotní ústav České republiky zveřejnil statistiku, kde populace středního věku, přibližně 50 %, trpí nadváhou. Každá čtvrtá žena a muž jsou obézní. Proto bychom podle odborníků měli konzumovat potraviny, které obsahují komplexní sacharidy a vlákninu, kam řadíme například ovoce, batáty, celozrnnou rýži, kuskus, ovesné vločky, celozrnné (žitné) pečivo, quinuu, luštěniny apod. Přečtěte si i náš článek: Diety jsou zbytečné, problém výživy se skrývá ve střevech

Důležitost vlákniny

Dle odborných studií má vláknina v našem těle významnou roli, a to takovou, že působí jako kartáč ve střevech, který odstraní nepřátelské střevní bakterie a zároveň prospívá trávicímu traktu. Důležité je především, jako u všech potravin, vyhýbat se v rámci možností průmyslově zpracovaným polotovarům. Proto odborníci na výživu doporučují při chuti na sladké dát si raději ovoce, anebo si sami něco upéct ze zdravějších variant mouky. Co se slazení týče, nejlepší je v současné době stévie, která má nulovou hodnotu kalorií a sladí 300x více než cukr.

sacharidy shutterstock 180280310

Vyškrtnutím prefabrikovaných potravin z jídelníčku snížíte riziko rakoviny.

Velké břicho díky cukrům

V knize Pavla Waleka a Josefa Tótha Co Vám výživoví poradci neříkají poukazují autoři na fakt, že nejhorším strašákem je tzv. inzulínová rezistence. Jedná se o přemíru kalorického přísunu a výsledkem je nejen tučné bříško a zadeček, ale především to, že buňky v těle přestanou na inzulín správně reagovat a jsou na něj méně citlivé. Pokud tedy trpíme nedostatkem pohybu, trápíme se častými záněty v těle nebo máme vysokou hladinu špatného LDL cholesterolu a zároveň přijmeme velké množství průmyslově zpracovaných potravin, tak je velmi pravděpodobné, že se brzy dostaví cukrovka.

Pečujme více o naše zdraví

Tudíž přemýšlejme o našem zdraví a zvyšme si citlivost na inzulín nejen správnými sacharidy, ale dle doporučení odborníků také skořicí, vitamínem E, Omega 3 mastnými kyselinami a hlavně v dnešní době tak opomíjeným spánkem a pohybem. Cukr s naším tělem a myslí dělá divy, takže je možné, že po výrazném omezení jednoduchých sacharidů začneme být nevrlí a bez nálady. Ty však krásně nahradíme těmi komplexními, které mají dostatek vlákniny, díky níž se inzulín v těle nebude projevovat vysokými výkyvy.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...