Amarant (v překladu nesmrtelný) dnes mnozí pro svou nenáročnost a výživovou hodnotu nazývají rostlinou budoucnosti. Z pohledu čínské medicíny je energeticky posilující, vyživuje ledviny, chrání před mozkovou mrtvicí, nádory střev či aterosklerózou.

Za tahle jídla by jejich výrobci rozhodně Michelinskou hvězdu nedostali! Mnoho potravin z tohoto listu je v řadě zemí zakázáno kvůli svým škodlivým přísadám, geneticky upraveným ingrediencím nebo dalším nebezpečným látkám. Jinde jsou však běžně k dostání. U nás naštěstí jen málo z nich. Kterým...

Vím, že vstupuji na tenký led. Chystám se kritizovat mimo jiné i kolegy bojující za zdravější potraviny. Ale tato kampaň je bezva příkladem, že i boj za dobrou věc, byť poháněný nadšením a dobrými úmysly, může mít svá úskalí.

Kontroverznější téma už asi nenajdu, ale stejně by jednou přišlo na řadu, tak proč to odkládat? Pojďme rozvířit diskuzi. Pokud se pár lidí nad tématem zamyslí a třeba i trochu zaexperimentuje, můj cíl je splněn.

Řetězec rychlého občerstvení McDonald´s, který je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších na světě, zná opravdu každý. Poprvé za poslední desetiletí se však společnost potýká s obtížemi a je nucena zavřít více restaurací, než otevřela. Důvod je prostý, lidé se daleko více zajímají o původ...

Většina vietnamských sádek leží v deltě Mekongu, do které ovšem vedou i odpadní vody z tamních továren. Jenže problém se zamořenými vodami se bohužel netýká jen na hony vzdáleného asijského státu. Toxické látky z průmyslových činností se totiž dostávají do většiny moří i řek. V bláhovém...

Vejce sice do vyváženého jídelníčku jednoznačně patří, obchází je ale strašák salmonely. Další potíží je jejich transport v křehkých skořápkách. Vášnivé i příležitostné kuchařky zase vědí, jak je někdy těžké oddělit žloutek od bílku. Tyto nesnáze rázem vyřešíte s chytrými vejci!

Světová populace roste rychleji, než se zvyšuje zemědělská produkce. Prognózy přitom nejsou příliš optimistické. Do roku 2050 již bude svět obývat 9 miliard lidí. Vědci tak hledají nové zdroje potravy a snaží se modifikovat ty stávající. Jak by tedy mohlo vypadat menu za třicet let?

Moderní vyšlechtěná pšenice má 42 chromozomů oproti původní jednozrnce se čtrnácti chromozomy a ty mění strukturu lepku, který se tak stává pro nás těžko stravitelný. Pšenice špalda s dalšími původními obilovinami mají vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů i prospěšných aminokyselin než zrna...

Banány, kakao, káva… Ekumenická akademie a organizace NaZemi upozorňují na těžké pracovní podmínky pěstitelů. Pokud to spotřebitelům vadí, nemusí jen zoufat. Mohou nakupovat produkty Fair Trade, pokud jsou pro ně moc drahé, stačí sledovat, jak to na jednotlivých plantážích vypadá, a podle toho...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.