fbpx

Zveřejněno: 10. 1. 2018

Cítíte se unaveni a často vás skolí nějaká ta nemoc? Zapomeňte na vitamíny v tabletkách a načerpejte energii z čisté přírody. Drink z mladého ječmene vám dobije baterky a navíc zásobí organismus tolika zdraví prospěšnými látkami, že si na vás jen tak nějaký bacil nepřijde. Kromě toho vám pomůže i zhubnout.

Zelené potraviny najdete ve formě prášku nebo tablet snad v každém obchodě se zdravou výživou. Čím to, že si zasluhují tolik pozornosti? Řadíme je totiž do skupiny tzv. superfoods – potravin se zvýšenou koncentrací zdraví prospěšných látek. I když jich zkonzumujete malé množství, svůj organismus zásobíte spoustou vitamínů, minerálů, antioxidantů nebo lehce stravitelných bílkovin.

Zelené potraviny se významně podílejí na detoxikaci organismu. Mají totiž schopnost navázat na sebe škodliviny a odvést je z těla ven. Díky svému komplexnímu složení pomáhají předcházet různým civilizačním onemocněním, dokonce i rakovině. Pokud jimi pravidelně obohatíte svůj jídelníček, váš organismus bude odolnější vůči vnějším vlivům. Zelené potraviny také harmonizují trávicí proces a nabijí vás spoustou energie.

profimedia 0358062201

Zelený ječmen dodá vitalitu i zásadní výživové prvky.

Zázračné obilí

Snad nejznámější zelenou potravinou je mladý ječmen. Jak sám název napovídá, pro účely výroby doplňku stravy se sklízí už v raném stádiu, zhruba dva týdny po výsevu. Rostlinka v té době obsahuje daleko více důležitých látek než po dozrání.

Je přímo nabitá vitamíny (B, C, E, K, H) a minerály (draslík, vápník, měď, železo, fosfor a hořčík). Kromě toho v mladém ječmenu najdeme i další významné složky, jako je řada aminokyselin, betakaroten a chlorofyl.

Když jste pořád nemocní

Vitamíny a minerály představují jen špičku ledovce pozitivních vlastností mladého ječmene. Za hlavní přednost zelené rostlinky můžeme považovat zejména jeho schopnost odstranit překyselení organismu.

Právě překyselení je častým důvodem pro vznik civilizačních chorob, problémů se zažíváním nebo snížené obranyschopnosti. Mladý ječmen organismus naopak alkalizuje a udržuje v rovnováze.

Když chcete zhubnout

Mladý ječmen rozhodně nevynechejte v období, kdy držíte různé diety a snažíte se zhubnout. Jeho konzumace totiž podporuje enzymy, které zajišťují spalování tuků v těle. Po vypití nápoje z mladého ječmene navíc budete mít po dlouhou dobu pocit sytosti, a odepřete si tak nějakou tu mlsku.

profimedia 0346521113

Prášek z mladého ječmene se dá kombinovat se smoothie či jinými zdravými šťávami.

Díky velkému množství obsažené vlákniny se nebojte po nápoji z mladého ječmene sáhnout i v případě, že máte potíže se zažíváním. Vláknina přirozeně podpoří peristaltiku střev a opět nastartuje správný chod trávicího systému.

Když potřebujete povzbudit

Cítíte se unaveni častěji, než by se vám líbilo? Tak žádné kafe, ale koktejl z ječmene. Takový mix látek, které podpoří celkovou vitalitu, totiž hned tak někde nenajdete. Dejte si skleničku hned po ránu nebo před sportovním výkonem a uvidíte, jak vás nakopne.

Boom se zelenými potravinami s sebou kromě jejich snadné dostupnosti nese i nějaká negativa. Tím nejčastějším je prodej nepříliš kvalitních produktů, které se jako zázračné pouze tváří. Dejte si proto pozor na to, co kupujete. Pěstování mladého ječmene je omezeno poměrně striktními pravidly. Nesmí se při něm například využívat pesticidy. Sáhněte proto raději po produktu v BIO kvalitě. Takový nabízí společnost Iswari. Prášek pochází z výhonků mladého ječmene pěstovaného na Novém Zélandu.

Nejen brčálový koktejl

A v jaké formě mladý ječmen seženete? Máte dvě možnosti: prášek nebo tablety. Použití tablet je jasné, co ale provést s práškem? Nejčastěji z něj přímo namícháte zdravý koktejl – stačí ho smíchat ve správném poměru se studenou vodou. Ne každému ale poměrně výrazná chuť nápoje sedne. Proto ji zkuste „zmírnit“ i dalšími přísadami.

Pochutnejte si třeba na skvělém zeleném smoothie, které získáte rozmixováním jablka a hrstky čerstvého špenátu. Kdo je na sladké, může přidat jeden dobře zralý banán. Dochuťte pár kapkami šťávy z citronu a limetky, vmíchejte lžičku mladého ječmene a vitamínová bomba je na světě.

Špetkou mladého ječmene lze však obohatit i jakékoliv další ovocné či zeleninové šťávy, saláty nebo polévky, Dejte si jen pozor na to, aby pokrmy nebyly teplejší než 42 stupňů. Pak byste totiž o důležité látky mohli přijít. Dopřejte tedy letos svému tělu vyváženou dávku živin. Stačí malá lžička denně a už brzy se budete cítit přímo nabití energií a zdravím.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Profimedia, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...