fbpx

Zveřejněno: 11. 11. 2017

Pojmem microgreens jsou označovány mladé a čerstvé výhonky bylinek, salátů a zeleniny, které se sklízejí ještě před dozráním, obvykle sedm až čtrnáct dní po výsevu. Tak jsou sice svým objemem mnohem menší, zato mají intenzivnější chuť i vysoce koncentrovaný nutriční profil. Navíc je pohodlně vypěstujete doma.

Uvítat ve svém jídelníčku microgreens má řadu zdravotních benefitů. Nedozrálé výhonky jsou ceněny zejména pro svůj obsah živin, neboť všechny důležité vitamíny i minerály jsou v nich vysoce koncentrované. Podle studie publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry obsahují microgreens až čtyřicetkrát více živin než jejich plně zralé ekvivalenty.

Vitamínová bomba proti civilizačním chorobám 

Microgreens jsou také mimořádnou zásobárnou polyfenolů, přírodních chemikálií se silnými antioxidačními vlastnostmi. Ty jsou účinnou prevencí tvorby škodlivých volných radikálů v těle, které mohou zapříčinit nebezpečné poškození buněk. Polyfenoly jsou proto obvykle dávány do souvislosti s prevencí vzniku onkologických onemocnění. Microgreens se dále osvědčily v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky typu 2, obezity i nejrůznějších zánětů. Mají na naše tělo tedy po všech stránkách blahodárný vliv. Jejich konzumace se nedoporučuje pouze lidem užívajícím léky na ředění krve, a to kvůli vysokému obsahu vitamínu K, který se právě na srážení krve podílí.

microgreens shutterstock 617988599

Microgreens pomáhají v boji proti civilizačním chorobám a snadno je vypěstujete i doma.

Přísun živin po celý rok

Kromě příznivého vlivu na zdraví a výborné chuti jsou microgreens oblíbené i pro své snadné, rychlé a hlavně celoroční pěstování. K jejich domácímu pěstování je vhodný mělký podnos, který rovnoměrně pokryjte asi třemi centimetry hlíny. Poté do hlíny zasejte semena – stačí vám mezi nimi dělat malé rozestupy, neboť budete sklízet opravdu malé výhonky. Semena přikryjte nízkou vrstvou hlíny a tu zvlhčete vodou z rozprašovače. Podnos pak umístěte na slunné a dobře osvětlené místo, ideálně na okenní parapet. Časté zvlhčení půdy až několikrát denně nebo umístění podnosu do mikroskleníku může urychlit růst výhonků. Jakmile microgreens dosáhnou jednoho až tří centimetrů, můžete sklízet. Po sklizni odstraňte kořeny a znovu vysévejte.

K pěstování microgreens se výborně hodí zejména semena rukoly, pažitky, zelí, řepy, máty, řeřichy, slunečnice, kapusty, petržele, kopru, mrkve, celeru, bazalky, chia, hořčice, fenyklu, mizuny, amarantu a ředkve. Mohou být přidány do široké škály pokrmů, a to buď jako příloha, nebo jako hlavní složka.

foto: Shutterstock, zdroj: Dr. Axe

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...