fbpx

Zveřejněno: 22. 11. 2017

Pamatujete si, jak vám maminka každé ráno chystala do školy obložený chleba ke svačině? Tehdy jste ho možná tajně vyhodili nebo o přestávce vyměnili se spolužákem za lepší. Jenže hladovět mezi snídaní a obědem není příjemné ani zdravé. Jaké jídlo na celý den tedy zabalit sobě i dětem, aby nejen dobře chutnalo, ale bylo také nutričně správně vyvážené?

Dbáte o pravidelnou ranní snídani? Skvělé! První jídlo po probuzení totiž nastartuje váš metabolismus a zásobí tělo důležitými látkami, aby mohlo správně fungovat. Jenže do oběda je přeci jen ještě daleko – obzvlášť pokud patříte mezi ranní ptáčata. A tak se nezapomínejte nasvačit a k pravidelným přesnídávkám motivujte i své děti.

Ideálně bychom měli jíst menší porce alespoň 5-6krát denně. Právě svačiny mezi hlavními jídly jsou pro organismus nepostradatelné. Udržují optimální hladinu cukru v krvi a dodávají tělu potřebnou energii. Pokud jíme pravidelně, organismus nemá potřebu uchovávat zásoby na horší časy a my nebudeme tloustnout.

shutterstock 637609738

Zkuste svačiny kreativně nastylovat.

Společná příprava je důležitá

Že vaše děti ohrnují nos nad tím, co o přestávce najdou zabalené v ubrousku? Zapojte je do přípravy. Nechte je, ať si samy vyberou, co jim chutná, a veďte je k tomu, aby svačinu braly jako samozřejmost. Běžte jim sami příkladem a svačinu společně nachystejte pro celou rodinu. Vždyť i vám pak v práci mezi poradami přijde něco k zakousnutí vhod.

Svačina by měla obsahovat dostatek sacharidů (např. celozrnné pečivo) a bílkovin (např. plátek libového masa či šunky, sýr, mléčné výrobky nebo luštěniny). Doplňte ji také o čerstvé ovoce a zeleninu. Nevymýšlejte žádné složitosti, zároveň se ale vyhněte fádním kombinacím bez nápadu. Chléb s lučinou bude nudný, když k němu ale přidáte barevnou papriku nebo čerstvou pažitku a pěkně ho jimi ozdobíte, úplně se rozsvítí.

shutterstock 718631923

Hummus nebo avokádové guacamole může být příjemnou změnou.

Hraní s jídlem povoleno

Obložené sendviče

Kreativní foodstyling, základ úspěchu. A u dětí to platí dvojnásob. Jídlo je musí bavit. Třeba s pestrobarevnou zeleninou a bylinkami se dají provádět různé kousky. Naaranžujte je s dětmi do různých tvarů. Udělejte pečivu oči z plátků okurky, nos z oranžové papriky, pusu z rajčete a vlasy z kadeřavého salátu. Vymýšlejte si u toho zajímavé příběhy a každému členovi rodiny nachystejte k jídlu jinou postavičku nebo zvířátko.

Svačinové pomazánky

Kromě různých variant sendvičů čas od času svačiny ozvláštněte hutnou pomazánkou. Vyzkoušejte třeba různé varianty hummusu, dopřejte si avokádové guacamole, pomazánku z pečené zeleniny nebo výživného tuňáka. Dovolte dětem chystat, krájet, míchat a mazat.

Zdravé mlsání

Také sladké svačinky přijdou k chuti. Zkuste si třeba vyrobit domácí müsli tyčinky z ovesných vloček, ořechů a sušeného ovoce. Nebo si do kelímku namixujte ovoce (jablko a banán) a přidejte k němu hrst ořechů. Výbornou svačinkou, kterou slupnete hned, jsou také různé obilné kaše nazdobené ovocem či semínky. Jen si pak nezapomeňte přibalit i lžičku.

A že opravdu nemáte čas na přípravu a vymýšlení praktických svačinek? Vyzkoušejte předpřipravený supersnack v kelímku od společnosti Iswari, který je přímo nabitý zdravými surovinami, a budete se po něm olizovat až do oběda.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...