fbpx

Zveřejněno: 7. 10. 2017

Uzené maso patří v české kuchyni k oblíbené pochoutce. Kouř při samotném uzení s sebou však přináší řadu rizik. Nadměrná konzumace této pochutiny může mít nežádoucí účinky na naše zdraví. Obzvláště při nesprávné přípravě se mohou objevit karcinogenní látky.

Uzené maso je spojováno se zvýšeným rizikem výskytu rakoviny v důsledku přítomnosti karcinogenů. Dr. Saurabh Arory, zakladatel stránek foodsafetyhelpline.com a generální ředitel společnosti Auriga Research Pvt. Ltd, uvedl: „Uzené maso se jedlo po celá staletí po širém světě. Jeho konzumace je bezpečná, pokud se správně připraví. Jestliže však tento proces není správný, nebo není použito kvalitní palivo, mohou vzniknout toxické chemikálie, jako jsou PAH, PCB (polychlorované bifenyly), dioxiny apod., které jsou známé jako karcinogeny a mohou způsobit rakovinu žaludku, kůže, plic…“

Podle American Cancer Society zvyšuje konzumace vysokého množství uzeného masa riziko vzniku rakoviny žaludku. Ta je spojena s bolestí, poruchou trávení, únavou nebo také nevolností. Uzené maso dokonce zvyšuje riziko žaludečních infekcí spojených s bakteriální kontaminací, jako jsou E. coli a Listeria monocytogenes. Může se dostavit průjem, bolesti žaludku nebo listerióza.  

uzene maso shutterstock 369514961

Také se vám už sbíhají sliny? Pokud leží uzené maso na stole, na karcinogeny nehledíme.

Riziko mrtvice a diabetu

Uzené maso má vysoký obsah sodíku, který je nezbytný pro rovnováhu vody v našem těle. Zvýšená hladina této látky v krvi je však spojena s vysokým krevním tlakem, který je klíčovým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění.  

Studie provedená výzkumnými pracovníky na Harvard School of Public Health ukazuje, že uzené maso významně zvyšuje i riziko mozkové mrtvice, srdečních onemocnění a diabetu 2. typu. Při každodenní konzumaci takto upraveného masa se nebezpečí vzniku cukrovky zvýší o 19 % a onemocnění srdce o 42 %.  

uzeniny shutterstock 550423135

Uzeniny jsou pro většinu z nás nedílnou součástí jídelníčku. Budete je konzumovat, i když znáte rizika?

 

Zvýšené nebezpečí pro ženy

Podle americké studie ženy (bylo sledováno celkem 1508 pacientek), které často konzumují uzené nebo grilované maso, častěji podléhají rakovině prsu, konkrétně byla zaznamenána o 23 % vyšší úmrtnost. „V grilovaném i uzeném mase je mnoho karcinogenů,“ uvedl vedoucí autor studie Humberto Parada, výzkumník na Severokarolínské univerzitě v Chapel Hill. „Jedněmi z nejběžnějších jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které vznikají při spalování organického materiálu.“

Na rozdíl od toho u žen, které často zahrnovaly do své stravy kuřecí maso a ryby, před nebo po diagnóze rakoviny prsu byla zaznamenána o 45 % nižší pravděpodobnost úmrtí. I přes všechna tato zdravotní rizika neznamená, že se musíte zcela vzdát uzeného masa. Pokud se budete řídit doporučenými postupy jeho přípravy, není důvod, proč byste si tuto pochoutku nemohli čas od času dopřát.   

foto: Shutterstock, zdroj: Healthy eating

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...