fbpx

Zveřejněno: 18. 9. 2017

Mohou konzervanty a další chemické látky obsažené v předmětech denní potřeby způsobovat obezitu? Nejnovější vědecké výzkumy naznačují, že ano.

Nová studie otevřela prostor pro testování tzv. endokrinních disruptorů a jejich negativních účinků na člověka. Tyto hormonálně aktivní látky zasahují do normálních funkcí endokrinního systému a mohou tak narušovat fyziologické funkce hormonů. A teď to důležité – najdete je v tzv. předmětech každodenní potřeby, ať již se jedná o potraviny, výrobky osobní péče, čisticí prostředky pro domácnost a zahradu.

Jen v USA se podle Národního toxikologického programu Ministerstva zdravotnictví a lidských zdrojů v těchto předmětech nachází více než 80 000 registrovaných chemických látek. Zatímco program uvádí na svých webových stránkách, že poměrně málo z nich představuje významné riziko pro lidské zdraví, uvádí také: „Neznáme účinky mnoha těchto chemických látek na naše zdraví.“ A ty, jak ukazují poslední vědecké výzkumy, mohou být velmi vážné. 

3 konzervanty na pranýři

Testování byly podrobeny tři chemické látky: butylhydroxytoluen (BHT neboli E321), konzervant, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo. Najdeme ho ve žvýkačkách, olejích, výrobcích z brambor, živočišných tucích i tucích do pečiva, rýži a dalších potravinách a kosmetických výrobcích. Dalším je kyselina perfluoroktanová (PFOA), polymer nacházející se v některém nádobí, kobercích a jiných produktech. Třetím je tributylcín (TBT), který najdeme v nátěrech, odkud se mohou dostat do vody a hromadit se například v mořských plodech. 

shutterstock 379725712

Čtěte etikety důkladně. Výše zmíněné látky na nich nechcete.

Hormony v ohrožení

Výzkumníci použili tkáně produkující hormony vypěstované z lidských kmenových buněk, aby demonstrovali, jak může chronická expozice těmto látkám zasahovat do signálů vysílaných z trávicího systému do mozku, které nás „informují“, že už jsme nasyceni. Když se tento signalizační systém naruší, jíme více, než musíme, a tím přibýváme na váze. „Zjistili jsme, že každá z těchto látek poškozuje hormony, které komunikují mezi střevem a mozkem,“ řekl Dhruv Sareen, PhD, profesor biomedicínských věd a ředitel Lékařského institutu  Cedars-Sinai Board of Governors Regenerative. „Když jsme testovali všechny tyto látky najednou, jejich účinek byl mnohonásobně silnější,“ řekl a dodal, že vůbec nejškodlivější účinky vykazovala látka BHT.

Hrozba obezity

„Předcházející výzkumy již prokázaly, že tyto sloučeniny mohou narušit hormonální systémy u laboratorních zvířat. Studie Cedars-Sinai je ale první, která ukazuje jejich negativní účinky na člověka. Jedná se o orientační studii, která podstatně zlepšuje naše chápání toho, jak endokrinní disruptory mohou poškodit lidské hormonální systémy a přispět k epidemii obezity v USA,“ dodal Clive Svendsen, PhD, ředitel institutu a Katedry regenerační medicíny. Za obézní se  podle federálních statistik považuje více než třetina dospělých v USA.

Těhotné, pozor

„Nový testovací systém vyvinutý pro studii má potenciál poskytnout tolik potřebnou, bezpečnou a nákladově efektivní metodu, která může být použita k vyhodnocení zdravotních účinků tisíců existujících a nových chemických látek v životním prostředí,“ tvrdí výzkumníci. „Vzhledem k tomu, že chemické poškození se vyskytlo v počátečních ‚mladých‘ buňkách, zjištění naznačují, že vadný hormonový systém by mohl mít vliv i na těhotnou matku a její plod,“ řekl Sareen. „Zatímco jiní vědci ve studiích na zvířatech zjistili, že účinky endokrinních disruptorů mohou být předány budoucím generacím, tento proces u lidí nebyl prokázán,“ vysvětlil.

shutterstock 529087087

Náklady a etické otázky, včetně zdravotního rizika vystavení lidských subjektů možným škodlivým látkám, patří mezi překážky testování bezpečnosti mnoha chemikálií. Výsledkem je, že řada široce používaných sloučenin kvůli jejich zdravotním účinkům, zejména na hormonální systém, jednoduše zůstává nehodnocena. „Tím, že testujeme tyto chemikálie na skutečných lidských tkáních, bychom potenciálně mohli tato hodnocení usnadnit a hlavně zefektivnit,“ uzavřel Sareen.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...