fbpx

Zveřejněno: 2. 9. 2017

Názory na vegetariánství a veganství se různí. Někteří odborníci uvádějí, že vegetariáni mají nižší úmrtnost ve srovnání s běžnou populací, zatímco vegani mají snížené riziko vzniku některých chorob. Avšak konzumace bezmasé stravy v žádném případě není bez rizika. Nabízí se proto otázka, jaký dopad má vysoká hladina homocysteinu na stoupence tohoto životního stylu?

Patrně nelze spolehlivě doložit všechny pozitivní a negativní dopady vegetariánství a veganství na zdraví člověka, neboť v tomto ohledu se názory odborníků liší. Nicméně vegetariáni i vegani mohou čelit závažným zdravotním potížím, pokud svůj jídelníček neobohatí o vitamin B12.

vegan shutterstock 631739033

I když vám bezmasý jídelníček sníží rizika vzniku některých nemocí, má i velké mínusy.

Bezmasá strava má i benefity

Vědecké studie, jež analyzují zdravotní efekty vegetariánské stravy, přicházejí s odlišnými poznatky. Zatímco někteří výzkumníci potvrdili nižší úmrtnost vegetariánů oproti běžné populaci, jiní zjistili, že konzumenti vyhýbající se masité stravě mají nižší pouze riziko vzniku ischemické srdeční choroby, rakoviny či cukrovky. Podle amerických a kanadských odborníků na výživu je vyvážený vegetariánský jídelníček zdravý, bohatý na živiny a představuje účinnou prevenci i léčbu některých onemocnění. Vegetariáni díky lehké stravě nebývají obézní a mívají nízký cholesterol.

Vegani, kteří na rozdíl od vegetariánů nekonzumují živočišné bílkoviny, mají snížené riziko vzniku cukrovky 2. typu a ischemické srdeční choroby, nemívají sklony k nadváze a vysokému krevnímu tlaku. Jejich jídelníček je bohatý na vlákninu, hořčík, vitaminy B9, C a E, vápník a zinek. Ti, kdo nekonzumují živočišné tuky a bílkoviny, nemívají problémy s vysokým cholesterolem.

Pozor na nedostatek vitaminu B12

Avšak i při nesporných pozitivech vegetariánské a veganské stravy se mohou její konzumenti potýkat se závažnými zdravotními problémy, které přináší vysoká hladina homocysteinu, jež způsobuje nedostatek vitamínu B12. Zvýšené hodnoty homocysteinu bývají obecně spojovány se vznikem a rozvojem srdečních onemocnění, mrtvice, demence, deprese, chudokrevnosti a vrozených vad. Výzkumy potvrzují, že snížení homocysteinu v krvi zároveň snižuje riziko úmrtí způsobené mrtvicí. Pokud ale vegetariáni a vegani svůj jídelníček adekvátním způsobem obohatí o potraviny obsahující vitamin B12, tato rizika budou minimalizována.

vitamin b12 shutterstock 564146077

Veganům i vegetariánům chybí nejvíce vitamin B12.

Vitamín B12 chrání nervový systém. Jeho nedostatek v lidském organismu může způsobit demenci, hluchotu či slepotu. Vitamín B12, stejně jako kyselina listová (vitamín B9), je klíčový při dělení červených krvinek. Jelikož ti, kdo ve svém jídelníčku nepostrádají maso, zpravidla ve velkém přijímají kyselinu listovou, mají z poloviny vyhráno. Přitom lidský organismus potřebuje vitamín B12 pouze v malých dávkách – denní dávka činí zhruba 10 mikrogramů.

Co tedy zařadit do jídelníčku?

Vzácná shoda panuje mezi nutričními specialisty a veganskými odborníky na zdraví v tom, že potraviny rostlinného původu neobsahují pro vegany ani vegetariány dostatečnou denní dávku vitamínu B12. Vitamin B12 je tedy doporučeno nahrazovat doplňky stravy. V současnosti jsou jedinými spolehlivými zdroji B12 pouze obohacené potraviny a doplňky stravy. Vhodným doplňkem stravy je kupříkladu Homocystein Vitality, který je k dostání na českém trhu a k jehož správnému dávkování mohou poradit odborníci v rámci projektu Vitamíny s příběhem.

Je tedy velice důležité, aby si všichni vegetariáni a vegani sledovali hladinu vitaminu B12 a případně homocysteinu v krvi a aby si zajistili dostatečný příjem vitaminu B12, který je pro zdraví člověka naprostou nezbytností.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...