fbpx

Zveřejněno: 20. 9. 2017

Nedáte ani ránu bez kokosového oleje, který roztíráte nejen po pánvi přichystané na smažení palačinek, ale i po své pokožce, která je díky němu krásně jemná? Neuplyne snad ani týden, kdy byste si nedali thajské kari připravené jak jinak než z lahodného kokosového mléka? Pak vás jistě potěší, že z kokosové palmy se dá vyrobit daleko více ingrediencí. Jednou z nich je kokosový sirup.

Zatímco oblíbený kokosový olej, sušený kokos či kokosové mléko a krém se vyrábějí ze šťavnaté dužiny kokosových ořechů, sladidlo se získává z jiné části kokosových palem – z květů. Palmové okvětí se opatrně nařízne a sesbírá se z něj nektar, který z něj začne prýštit. Získaná tekutina se pak pomalu zahřívá, aby se z ní odpařila část vody. A lahodný sirup je na světě.

Jde to i bez kostky cukru

Bílý rafinovaný cukr patří mezi potraviny, které lidskému tělu na zdraví opravdu nepřidají. To ale neznamená, že si musíte sladké odpírat. V současné době najdete na trhu velké množství alternativ, ať už ve formě krystalového prášku (třtinový cukr), kapek (stévie) nebo právě sirupů.

shutterstock 228501142

Kokosový sirup skvěle nahradí sladidla v teplé i studené kuchyni

Snad nejznámějším sirupem je oblíbený javorový sirup, který se z Kanady rozšířil do celého světa. A není divu, palačinkám jím pokapaným se opravdu nic nevyrovná. Další náhradou klasického bílého cukru, případně včelího medu, je agávový sirup s neutrální chutí, nebo naopak o něco výraznější a tmavší datlový sirup. Do pečení i studené kuchyně se pak skvěle hodí různé druhy obilných sirupů: rýžový, kukuřičný, špaldový, pšeničný a ječný.

Mlsání bez výčitek

Rostlinná sladidla mají hlavní výhodu v tom, že kromě ukojení chuti na sladké dodají organismu energii i spoustu zdraví prospěšných látek. Kokosový sirup pak můžeme nazvat králem mezi rostlinnými sladidly. Obsahuje jich totiž ze všech rostlinných sladidel nejvíce. Má přirozeně nízký glykemický index a obsahuje široké spektrum minerálů v čele s vápníkem, hořčíkem, železem a zinkem. Najdete v něm také vitamíny skupiny B.

A který kokosový sirup vybrat? Sáhněte po sladidle v BIO kvalitě, jaké nabízí například společnost Iswari. V čem je jiný? Neobsahuje žádná přidaná barviva, dochucovadla ani aromata a pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.

Nevtíravá a svěží chuť

Kokosový sirup vyniká svou hustou konzistencí a zajímavou variantou chutí. Ucítíte v něm nádech karamelu, který připomíná také jeho tmavě zlatavá barva. Vlastností, která rozhodně stojí za zmínku, je jeho dobrá rozpustnost. Proto ho využijete v teplé i studené kuchyni. Jednotlivým pokrmům dodá lehký exotický nádech.

A jak ho využijete? Pár kapek kokosového sirupu osladí vaši ranní kávu, šálek horkého čaje i domácí limonádu. Skvěle se hodí i pro dochucení ovocných smoothies, koktejlů a obilných kaší či müsli. Kokosový sirup také najde využití při přípravě koláčů a dezertů nebo jako základ marinád u grilovaných mas či zeleniny.

Spoluautorka: Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...