fbpx


Zapomeňte co víte o tvrdých drogách - bílý cukr je daleko horší než heroin. Tak proč ho do sebe cpeme po kilech?

Zveřejněno: 29. 12. 2022

Proč je rafinovaný cukr špatný? Chová se totiž stejně jako tvrdé drogy. Velice rychle se absorbuje, a tak nevytváří zásobu dlouhotrvající energie. Vyvolává závislost a přehnaně uvolňuje organismus. Zpracováním surové šťávy na cukr se odstraní téměř všechny vitaminy, minerály a živiny. To, co v cukru zůstane, jsou jen prázdné kalorie. Ty na většinu savců působí v podstatě jako jed.

Je to cukr, není to cukr...?

Je to vlastně chemikálie, kdy se šťáva z cukrové třtiny nebo řepy rafinuje na melasu, a ta se zpracovává na hnědý cukr, z něhož jsou nakonec další rafinací získávány bílé krystalky. Stejným postupem se vyrábí např. heroin, kdy se šťáva z makovic zpracuje na opium, to na morfin a z něj je nakonec rafinována tato nebezpečná droga. Není divu, že drogoví dealeři ředí čistý heroin mléčným cukrem kvůli vzhledové přitažlivosti.

Bohužel se ale toto sladidlo vyskytuje skoro ve všech potravinách a při jeho naprostém vyloučení ze stravy se objevují abstinenční příznaky! Závislost na cukru je ohromná. Po každém zásobení těla touto látkou si mozek říká o další a větší dávku. Podobně jako u tvrdých drog stačí ke vzniku závislosti pouze malá dávka. Při výzkumu lidé jen při pomyšlení na týden bez cukru upadali do depresí, cítili velký smutek, jako když ztrácí nejlepšího přítele.

Kolik kostek?

Pro výrobce potravin je cukr nejlevnějším nositelem chuti. Navíc vylepšuje texturu potraviny, zabraňuje množení bakterií, zadržuje vodu v potravinách, zvýrazňuje aroma a spojuje zdánlivě neslučitelné chutě. To je dost důvodů na to, aby jím výrobci nešetřili. Někteří z nás konzumují potraviny a nápoje, které obsahují vysoké množství sladidel. Například v 1 l Coca-Coly najdete 28 kostek cukru, v Kofole 20 kostek, juice pojme 23 kostek, slazená minerálka 11 kostek a dětský slazený nápoj 0,3 l 7 kostek. Pro člověka není problém zkonzumovat až 90 kostek cukru za den! Ale pro tělo je to samozřejmě dlouhodobě špatná cesta.

cukr v kole shutterstock 381925768

V 1 l Coca-Coly najdete 28 kostek cukru, v Kofole 20 kostek, juice pojme 23 kostek, slazená minerálka 11 kostek a dětský slazený nápoj 0,3 l 7 kostek.

Bílý zabiják

Vliv rafinovaného cukru na tělo má také neblahé následky. Otupuje chuť přirozeně sladkých potravin, demineralizuje a překyseluje organismus, podporuje výskyt plísní v těle (únava, bolest hlavy, deprese, astma, alergie, otoky, záněty apod.).  Je jedním z hlavních fyzických komponentů při vzniku cukrovky, vede k obezitě i podvýživě a přispívá k hyperaktivitě u dětí. 

Cukr je antipotravina zbavená jakékoliv výživové hodnoty. Dle lékařů patří k nejtoxičtějším látkám a ne nadarmo se mu říká „bílý zabiják“! Je obsažen v potravinách, jako je bílý chléb, bílé pečivo, chipsy, průmyslově zpracované maso, homogenizované a pasterizované mléčné výrobky, sladké limonády, izotonické a energetické nápoje, falešné „ovocné“ džusy obsahující především cukr, dorty, koláče, cukrovinky, zmrzlina a další sladkosti, kečupy, majonézy, hořčice a další.

Pokud máte na tyto potraviny neodolatelnou chuť, vaše tělo má nejspíš nedostatek minerálních živin. Cukry totiž žádné skutečné živiny neobsahují, a tak konzumujete pouze kalorie. Ve skutečnosti potřebujete výživné jídlo, které nejen utiší hlad, ale doplní i potřebné látky. Takovou výživu vám poskytnou převážně přirozené potraviny v té nejčistší formě – zelenina, ovoce, obilniny atd. Jakmile „sladké“ přestanete konzumovat a odvyknete si, vaše tělo je přestane vyžadovat.

Vhodné cukry

Konzumovat bychom měli hlavně složené cukry, které najdeme v obilovinách, zelenině, luštěninách, bramborách, ořechách, ovoci, rýži či máku. O něco málo zdravější je přírodní cukr hnědý. Je to v podstatě bílý cukr, který nebyl při výrobě zbavený zbytků melasy. Ta způsobuje typickou karamelovou chuť a díky ní obsahuje i malé množství vitamínů a minerálů.

Související…

Šlachy a až 80 kostek cukru: To je tajemství gumových medvídků
Lukáš Vincour

Samotná melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě bílého cukru. Je hustá, má hnědou až skoro černou barvu a typickou chuť a vůni. Má menší obsah energie než běžné sladidlo a údajně je pro své účinky léčivá. Osvědčila se při léčbě lupénky nebo žlučových kamenů.

Dále lze používat i sirupy, jako třeba ten javorový, agávový, datlový, rýžový a kukuřičný. Med je v podstatě cukr, i když obsahuje spoustu cenných látek. Také třeba stévie – přírodní sladilo, které je několikanásobně sladší, ale nezvyšuje energetický příjem ani hladinu krevního cukru.

foto: Shutterstock, youtube

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...