fbpx

Zveřejněno: 20. 7. 2017

Kdykoli se v historii objeví podnět k zásadnímu zlomu v myšlení a jednání lidí, vždy dojde k polarizaci názorů. Většina je proti změně. Někteří lidé se pro novou myšlenku nadchnou, když vyzkoušejí její aplikaci v praxi, a pak ji propagují. Do tohoto procesu se v současné době dostal profesor T. C. Campbell se svým celoživotním výzkumem a podrobnou zprávou o něm s názvem „Čínská studie“. Je zřejmé, že přijetím jeho myšlenek o naší stravě a s ní úzce souvisejících nemocech v masivním měřítku by došlo k obrovským změnám nejen ve výživě na celém světě.

novy fenix razitko
O tom všem píše T. C. Campbell ve své druhé knize „Celek“, která je pokračováním Čínské studie. 

Proč jste se vlastně vůbec začal zabývat vlivem stravy na zdraví člověka a souvislostmi mezi nemocemi a jídlem?

V roce 1967, když mi bylo 33 let, jsem byl pracovně vyslán na tehdy velice chudobné Filipíny. Tam jsem sledoval nemocné děti a při tom jsem zjistil velmi zajímavé věci, které mě přinutily věnovat se zdravé výživě.

Jaké zajímavé věci?

Na Filipínách jsem se dozvěděl, že rakovinou jater nejčastěji onemocněly děti, které měly dostatek, či dokonce nadbytek bílkovin. To bylo přímo šokující, protože do té doby se předpokládalo, že dostatek bílkovin je zárukou dobrého zdraví.

Co vlastně stojí za výzkumem tak obrovitým, jako je Čínská studie?

V roce 1980 jsme měli návštěvu z Číny a já jsem zrovna hledal nějakou zajímavou práci s lidmi. Tehdy jsem se pustil do výzkumu, který se později stal nejrozsáhlejší dietologickou studií všech dob. Zkoumali jsme vliv stravy na vznik mnoha nemocí a naopak.

cambell

Rozhovor s profesorem Campbellem vznikl v červnu 2016 při jeho návštěvě Prahy v rámci jeho evropského turné.

Jak jste se dostal k myšlence přetavit výsledky výzkumu v knihu?

Pracoval jsem s dětmi, s jejich nemocemi, hodně jsem se dozvídal o věcech, které souvisely s mou prací. Na myšlenku, abych o všem napsal knihu, mě přivedla moje žena Karen. Proč ne, říkal jsem si, bylo by dobré nové a hodně zajímavé informace shrnout a vydat. Byla to pro mě výzva.

Co je pravdy na tom, že vaši práci sledovaly tajné služby? Bránil vám někdo nebo něco v psaní?

Je fakt, že nejzajímavější situace během psaní nastala, když se kolem mé práce začala motat CIA. Sledovala vše, co jsem dělal. Jednoho dne zaklepal na dveře mého amerického bytu agent CIA a začal se mě vyptávat na všechny podrobnosti mé práce v Číně. Nakonec, když jsem zodpověděl všechny jeho otázky, ten člověk vytáhl malou knížku, kde měl sepsán veškerý můj pobyt v Číně a můj pohyb po ní. Kontroloval, zda jsem mu v něčem nelhal, od vlády jsem přece dostal na výzkum nějaké peníze. Totéž se stalo i na čínské straně. Čínská vláda náš projekt sledovala a snažila se jej zastavit. To, že se to ani jedné ze stran nepodařilo, je malý zázrak.

Objevil jste během své kariéry mnoho příčinných souvislostí mezi životosprávou a nemocemi. Narazil jste také na něco, co vás samotného překvapilo?

Největší překvapení jsem zažil tehdy na Filipínách. O tom jsem se už zmínil. Úplně mi to převrátilo tehdejší pohled na svět. Co mě podobně udivilo, byla hladina cholesterolu u lidí v Číně. Když u nich byla naměřena hladina nízká, tak si Američané mysleli, že to je špatné a že bude problém. Cholesterol Číňanů byl nižší, než je běžně zjišťován u Američanů, kteří mají cholesterol takzvaně „normální”. Několikrát jsem se vrátil do Číny, abych si ověřil, že měření je v pořádku. Nakonec se zjistilo, že nižší cholesterol je samozřejmě pro člověka zdravější a závisí na tom, kolik živočišných bílkovin člověk konzumuje.

bilkoviny shutterstock 571277509

Během svého výzkumu na Filipínách přišel Prof. T. C. Campbell se šokujícím zjištěním. Rakovinou jater totiž trpěly nejčastěji děti, které měly dostatek bílkovin, což vyvrátilo všechny dosavadní předpoklady o tom, že jsou bílkoviny pro lidské zdraví prospěšné.

Závěry Čínské studie jsou v USA hodně rozšířené a známé, propaguje je i bývalý americký prezident Bill Clinton. Jak se to přihodilo?

Dva roky před tím, než Čínská studie vyšla, jsem měl rozhovor v televizi. Rozhovor viděl jeden můj přítel, který je zároveň přítelem Billa Clintona. Můj kamarád si poté objednal pár mých knih, nechal si je ode mě podepsat a jednu věnoval Billu Clintonovi. Ten ji dva roky nečetl. Když se vdávala jeho dcera, která se knihou řídila a stravovala se podle ní, začal mít Bill Clinton zdravotní potíže. Právě jeho dcera mu řekla, aby si přečetl Čínskou studii. No a dnes je Bill Clinton známý tím, že ve světových mediích rád doporučuje lidem, kteří chtějí být zdraví, ať si přečtou Čínskou studii. Jednoznačně mu pomohla dostat se ze srdečně-cévního onemocnění bez toho, aby se musel podrobit operaci nebo užívat léky.

Co považujete za nejnebezpečnější prohřešky v současném stravování lidí?

Na prvním místě se jedná o přílišnou konzumaci mléka a mléčných výrobků. Na druhém místě je to nadměrná konzumace masa a množství živočišných bílkovin. Další nezdravou potravinou je cukr a všechny potraviny, které cukr obsahují.

Které tři nejdůležitější rady byste dal zdravým lidem a které tři stejně významné rady byste poskytl nemocným?

Oběma skupinám bych poradil tři velice jednoduché stejné zásady a ve stejném pořadí: Za prvé – jezte zeleninu, ovoce a luštěniny ve formě, kterou připravila příroda, tedy co nejméně upravené. Za druhé – do jídla, které si připravujete, nepřidávejte sůl, cukr a extra tuk. Za třetí – pijte dostatečné množství čisté vody. Tyto tři zásady dokážou udržet zdraví u zdravého člověka a dokážou vrátit zdraví člověku, který ho ztrácí.

Máte oblíbený jednoduchý recept, o nějž byste se chtěl podělit se čtenáři?

Musím říci, že já nevařím, ale vychutnávám si jídlo od své manželky a dcery. Moc rád mám jídlo, kterému říkám dominikánské, protože jeho základem je kvalitní rýže dovezená z Dominikánské republiky. Tuto velmi kvalitní rýži manželka uvaří, zároveň uvaří fazolky a připraví omáčku, kterou na talíři přelije rýži. Na to dá celé fazolky a vše ozdobí čerstvým salátem.

zdrava strava shutterstock 433076671

Jestliže chcete být zdraví, konzumujte zeleninu nejčastěji v syrovém stavu, nesolte, neslaďte a pijte hodně čisté vody.

V čem se liší vaše druhá kniha Celek od Čínské studie?

V Čínské studii jsem se snažil zhmotnit a odevzdat všechny svoje zkušenosti a všechna fakta ze zmiňované studie, která jsem během našeho výzkumu zjistil. Chtěl jsem se o ně podělit jak s odborným světem, tak s širokou veřejností. Samozřejmě, že kniha Čínská studie vyvolala u lidí řadu otázek.

Kniha Celek obsahuje tyto otázky a odpovědi zvláště na to, proč jsme o všem, o čem Čínská studie hovoří, nikdy neslyšeli. Čínská studie se například věnuje specificky proteinům a s nimi spojeným jednotlivým záležitostem, kniha Celek především mluví o tom, že velmi důležité je nejen konzumovat celistvou potravu tak, jak vyroste ze země, ale že máme problematiku zdraví i nemoci chápat jako celek. To znamená, že se nemáme bavit o vitaminech C, D a dalších jednotlivých složkách. Příroda nám totiž připravila ke konzumaci celky.

Dalo by se nějak shrnout to nejdůležitější, k čemu jste svým celoživotním výzkumem dospěl?

(Profesor Campbell odpovídá se zdviženým prstem na znamení významu svých slov). Strava, kterou ve svých knihách představuji a jejíž význam zdůrazňuji, celistvá, rostlinná strava, co nejméně zpracovaná, s co nejmenším množstvím přidaného cukru, soli a oleje, má obrovskou sílu nejen v prevenci chorob, ale i při jejich léčbě. Léčení je totiž ve skutečnosti jedinou úlohou stravy – jídlo má právě to pro nás udělat. Požitek a chuť mají být až na druhém a třetím místě. Prvořadým výsledkem toho, co každodenně konzumujeme, má být zdraví. A to je také můj vůbec nejdůležitější vzkaz: Uvědomte si, jak obrovskou sílu má jídlo, které konzumujeme v přirozeném stavu.

CHCETE SI PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK? VÍCE VIZ: www.novyfenix.cz

Text: Dr. Nora Chvojková a Eva Dědková

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...