fbpx

Zveřejněno: 22. 7. 2017

Aktivní dřevěné uhlí v těle úžasně funguje jako absorbční látka. Je účinným prostředkem proti plynatosti a nadýmání. Sáhnout po něm můžete, i když vás trápí zápach z úst či potu, což se často děje, když se tělo zbavuje toxinů. Pro svou schopnost vázat na sebe nečistoty a oleje pomáhá i k čistější pokožce.

Protože uhlí velmi dobře absorbuje látky, které v těle nechceme, doporučuje se i při určitých otravách a předávkování některými léky. Je také efektivní při extrakci škodlivých rtuťových a hliníkových konzervačních látek, které se nacházejí v zubních amalgámech nebo očkovacích látkách, ale absorbuje i arsen z rýže a jiných potravin.

Pravidelná konzumace dřevěného uhlí je navíc spojována s nízkou hladinou cholesterolu, anti-agingovými schopnostmi či lepší funkcí ledvin a jater. Zároveň na sebe váže nečistoty a mazy, které mohou dráždit pokožku, a zvyšují tak pravděpodobnost výskytu akné, ekzémů, suché kůže a dalších problémů. Aktivní uhlí je proto čím dál častěji přidáváno do šamponů, čistících ubrousků, zubních past, najdeme ho ale i v zubních kartáčcích, mýdlech, či v prostředcích na čištění pleti.

shutterstock 550468099

Aktivní dřevěné uhlí můžete konzumovat i v pilulkách, nesmíte ale brát jiné léky

Co to je aktivní dřevěné uhlí?

Aktivní dřevěné uhlí (také známé jako aktivní karbon) není rozhodně to samé jako dřevěné uhlí, které používáme při letním grilování (to ani raději nejezte). Sypký materiál používaný k jeho výrobě je kombinací kokosových skořápek, rašeliny, ropného koksu, uhlí a olivových pecek, zatímco skutečné dřevěné uhlí může zahrnovat všechny zmíněné ingredience navíc smíchané se zemědělským odpadem a  suchou biomasou.

Aby se ale vytvořilo aktivní uhlí, uhlík se parou nebo vzduchem v prostředí bez kyslíku ohřívá na teplotu 1700 až 1800 stupňů Fahrenheita (bezmála 1000 stupňů Celsia). Vysoké teploty uhlí "aktivují" tím, že z něj odstraňují těkavé sloučeniny uhlíku a rozšiřují vnitřní póry. Právě ty umožňují, aby nově aktivované dřevěné uhlí k sobě přitáhlo nečistoty, jako je chlor, PCB, průmyslová rozpouštědla, pesticidy a další škodliviny.

Když je totiž uhlí aktivováno, získá kladný náboj. Takto aktivované dřevěné uhlí pak podobně jako filtr dokáže škodliviny zachytit, a to včetně těch v našem těle. Jeho schopnosti ale sahají mnohem dál. Mluví se například o kvalitě vody. Chlor v procesu její dezinfekce bývá nahrazen chloraminem, což je chemikálie, která vytváří trihalomethany, které mohou způsobit rakovinu. Vzhledem k tomu, že tato chemikálie je negativně nabitá, kladně nabité aktivní uhlí dokáže tento proces zastavit. Aktivní uhlí se tak stává  efektivním a bezpečným způsobem, jak zlepšit kvalitu vody.

Formy aktivního dřevěného uhlí

O doplnění aktivního uhlí do obvyklého jídelníčku přesto není moc velký zájem. Přece jen se jedná o popel, a také tak chutná. Jednou z možností je konzumovat ho jako doplněk stravy ve formě pilulek. I když je aktivní dřevěné uhlí považováno za neškodné, existuje několik skutečností, které je třeba zvážit.

Rozhodně ho neužívejte společně s léky na předpis a pokud trpíte zácpou, protože uhlí by váš stav zhoršilo. Na paměti také mějte, že může způsobit černou stolici. Roli také hraje druh a kvalita suroviny, která se k výrobě aktivního uhlí použila.

Pokud budeme i nadále zatěžovat planetu stylem, jakým činíme, množství těžkých kovů, pesticidů a chemikálií v našem těle bude nadále přibývat. A pokud už vystavení škodlivým látkám nedokážeme zabránit, pravidelná očišta těla dokáže zabránit jejich hromadění, které často vede k vážným zdravotním problémům. V tomto ohledu nám aktivní uhlí může být dobrým pomocníkem.

foto: Shutterstock, zdroj: OrganicLifestyleMagazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...