fbpx

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Podle francouzské dietoložky France Aubry je tuk nacházející se pod kůží našeho těla tvořen nestrávenou potravou. Na základě tohoto poznatku vytvořila speciální ovocnou dietu, která se těší zvýšené popularitě u celebrit po celém světě.

Klíčové je dodržovat přesně dané složení a postup konzumace povolených potravin. Těch se v této dietě mnoho nenachází. Ne nadarmo se nazývá dietou „ovocnou“. Po dobu tří dnů totiž můžete jíst pouze ananas, banán, kiwi a hroznové víno. A to v přesně daném pořadí. Jinak nebude dieta účinkovat a dostaví se jojo efekt.

Enzymy, které spouští proces hubnutí

A proč je tak důležité přesně dodržovat pořadí stanovené dietou? Podle Aubry totiž takový postup v těle spouští produkci enzymů, které nastartují proces hubnutí. Budeme-li naopak jíst jiné ovoce, nebo nebudeme-li ctít doporučované pořadí, hrozí riziko, že enzymy se během zpracovávání potravy vzájemně vyruší a dieta nebude účinkovat.

3 dny na ovoci a vodě

A v čem to všechno spočívá? Princip je velmi jednoduchý. Po dobu tří dnů smíte jíst pouze dietou stanovené ovoce v přesně daném pořadí. Tím je ananas, banán, hroznové víno a kiwi. Dané je nejen pořadí, v němž by se mělo ovoce přijímat, ale také gramáž. Ta je pro všechny, kteří se rozhodnou dietu vyzkoušet, stejná. Kromě toho je zapovězeno pití kávy. Zvýšenou pozornost byste naopak měli věnovat příjmu tekutin. Snažte se vypít přibližně osm sklenic čisté vody, ochucené maximálně plátkem citrónu. Povoleny jsou i bylinkové a ovocné čaje. Samozřejmě, že neslazené. Pokud chcete hned po ránu nastartovat metabolismus, vypijte si po probuzení sklenici vlažné vody s citrónem.

ovocna doeta shutterstock 132001400

Berte tuto dietu spíše jako start ke zdravé stravě a šťavnatý detox.

Funguje to?

Kupodivu ano. Na rozdíl od většiny podobných rychlo-diet ovocná dieta skutečně funguje. A při správném postupu se ani nemusí dostavit obávaný jojo efekt. Důležité však je přistupovat k dietě spíše jako k jakémusi detoxikačnímu programu, jenž tělo očistí od škodlivých toxinů a dalších látek, které jej zatěžují a brání jeho správné funkci. S ovocem do sebe dostaneme kupu vitaminů, minerálů, přírodních cukrů a organické vody. Ty díky své rychlé a nenáročné stravitelnosti neuvěřitelně odlehčí našemu trávicímu ústrojí, které je jinak zatěžováno těžko rozložitelnými škroby, tuky a cukry. Již tato skutečnost sama o sobě způsobí, že spolu s vodou odejdou z těla ven zmíněné škodliviny a my budeme o mnoho lehčí.

Celková a dlouhodobá změna stravovacích a pohybových návyků

Důležité jsou také dny, které následují po dietě. Je třeba si uvědomit, že redukce hmotnosti může být trvalá pouze tehdy, dojde-li k celkové změně stravovacích a pohybových návyků. Zdravý životní styl je klíčem k úspěchu. Ovocná dieta může sloužit jako motivující start, který zaručí úbytek prvních kilogramů, nebo jako prostředek, který pročistí tělo zanesené toxiny a jinými zdraví škodlivými látkami. Pokud si však chcete získanou váhu udržet a zamezit tomu, aby se vám shozená kila vrátila zpět, dbejte na dodržování zásad zdravé stravy i poté, co dietu ukončíte. Dodržujte pitný režim, jezte hodně ovoce a zeleniny, zařazujte celozrnné obiloviny, luštěniny a kvalitní zdroje rostlinných tuků, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.

ovocna dieta shutterstock 459771610

Tento jídelníček je třeba striktně dodržovat, jinak se dieta mine účinkem.

Jak na to?

Rozhodli jste se, že do toho půjdete? Pak vězte, že příští tři dny budete muset dodržovat následující pravidla. Kýžený účinek se jinak nedostaví.

1. den

  • Snídaně: 250 g ananasu
  • Svačina: 250 g ananasu
  • Oběd: 1 banán
  • Svačina: 250 g ananasu
  • Večeře: 1 banán

2. den

  • Snídaně: 3 kiwi
  • Svačina: 100 g hroznů
  • Oběd: 4 kiwi
  • Svačina: 100 g hroznů
  • Večeře: 3 kiwi

3. den

  • Snídaně: 200 g hroznů
  • Svačina: 200 g ananasu
  • Oběd: 4 kiwi
  • Svačina: 100 g ananasu
  • Večeře: 100 g hroznového vína, 2 kiwi

 

Čtěte také:

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle

Odkyselte organismus a zbavte se těžkých kovů i kil navíc. Víme, co vám pomůže

Skrývá se cesta za nesmrtelností v potravě? Vědci vám díky dietě prodlouží život

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...