Za tahle jídla by jejich výrobci rozhodně Michelinskou hvězdu nedostali! Mnoho potravin z tohoto listu je v řadě zemí zakázáno kvůli svým škodlivým přísadám, geneticky upraveným ingrediencím nebo dalším nebezpečným látkám. Jinde jsou však běžně k dostání. U nás naštěstí jen málo z nich. Kterým potravinám se vyhněte a jaké nežádoucí účinky mají na vaše zdraví?

Myslíte si, kdovíjak nejíte zdravě, když si dáte k snídani nějaké exotické ovoce, k obědu rybu a k večeři už jen kuřecí salát? Pochvalujete si skvělou životosprávu? Pozor, i v potravinách prospěšných pro váš organismus se mohou nacházet škodlivé látky. 

chemikalie potraviny shutterstock 390576775

Chovný losos obsahuje více tuku a má o 50 % méně Omega-3 mastných kyselin a méně bílkovin.

1. Chovný losos

Pozor na lososy z farem! Jsou chováni na zcela nepřirozené stravě, navíc je jim dávána směs toxických antibiotik, vitamínů, léků a chemikálií nebezpečných pro člověka. Mají více tuku a obsahují o 50 % méně Omega-3 mastných kyselin a méně bílkovin. Dále v nich najdete nezdravé látky jako dioxin, toxaphene, dieldrin a také rtuť. Jak je rozpoznáte pouhým okem? Chybí jim typická růžově červená barva. Jsou již zakázáni v Austrálii, Rusku a na Novém Zélandu.

2. Geneticky upravená papája

V roce 2004 zaznamenala Havaj rozsáhlou kontaminaci plodů papáje. Většina tohoto ovoce pocházející z těchto tropických ostrovů je geneticky upravována, aby odolala viru PRSV, který značně zdevastoval americkou sklizeň v 90. letech minulého století. V roce 2009 bylo kontaminováno kolem dvaceti tisíc papájí na ostrovech Big Island a Oahu. V Evropě se s ní nesetkáte, neboť byla v Evropské unii zcela zakázána, ale když pojedete v létě na dovolenou, dejte si na tyto exotické plody pozor. 

3. Rectopaminem nakažené maso

Jedná se o látku určenou pro hospodářská zvířata (původně užívanou k léčbě astmatu) snižující obsah tuku v mase. Ve Spojených státech se Rectopamin v současné době používá jako zesilovač svalů. Podle veterináře Michaela W. Foxe je 20 % Rectopaminu obsaženo v mase ze supermarketu. Od roku 1998 bylo více než 1700 lidí „otráveno“ konzumací vepřového obsahujícího Rectopamin. Ten je od té doby zakázán v Evropě, Rusku, Číně a Taiwanu, protože je spojován se snížením reprodukční funkce, zvýšením mastitidy u stád dojnic a zvýšenou smrtí a postižením. Je také známo, že zasahuje lidský kardiovaskulární systém, způsobuje hyperaktivitu a změny v chování

chemikalie potraviny shutterstock 143972716

Pokud kupujete maso v supermarketech, máte 20% šanci, že v něm najdete Rectopamin.

4. Nápoje se zpomalovačem hoření

Bromovaný rostlinný olej (BVO), původně patentovaný chemickými firmami jako zpomalovač hoření, se nachází v citrusových aromatických a sportovních nápojích. V roce 1977 Úřad pro kontrolu potravin a léčiv prokázal, že BVO se shromažďuje v lidských tkáních a mateřském mléce. Studie na zvířatech také zjistily, že ve velkých dávkách způsobuje problémy s reprodukcí a chováním. Toxicita bromu se může projevit jako kožní vyrážka, akné, ztráta chuti k jídlu, únava a srdeční arytmie. Souvisí s poškozením hlavních orgánů, vrozenými vadami, problémy s růstem, schizofrenií a ztrátou sluchu. Tato látka je zakázána v Evropě a Japonsku.

5. Zpracované potraviny s umělými potravinovými barvivy

Více než 3000 potravinových doplňků – konzervantů, barviv, látek určených k aromatizaci a jiných syntetických přísad – se přidává do potravin, včetně do stravy pro kojence a malé děti. V roce 2009 britská vláda doporučila firmám, aby přestaly používat potravinářská barviva. EU vyžaduje varování na etiketách, protože tyto ingredience mohou zapříčinit porodní defekty nebo rakovinu.

chemikalie potraviny shutterstock 519880894

„Puťa, puťa... zobejte slepičky arzén!“

6. Kuřecí maso s arzénem

Léky na bázi arzénu se přidávají do krmiva zvířatům, protože ty díky nim rostou rychleji a jejich maso vypadá růžověji a čerstvěji. V roce 2000 bylo 70 % z 9 miliard kuřat vyprodukovaných ročně v USA stále krmeno Roxarsonem, látkou obsahující arzén. Prodej takové drůbeže je naštěstí v Evropské unii zakázán. Arzén totiž může způsobit anémii, bolest hlavy, kožní léze, nízký krevní tlak, nízké hodnoty IQ, poškození a selhání ledvin, zvýšené riziko vzniku cukrovky a vyšší riziko potratu, nízkou porodní hmotnost a dětskou úmrtnost.

7. Chléb s obsahem bromičitanu draselného

Bromičitan draselný je běžně přítomen v mouce. Komerční pekařské společnosti tvrdí, že je díky němu těsto pružnější a lépe se zpracovává. Z řady studií však vyplývá, že bromičitan draselný vede k poškození ledvin a nervového systému, způsobuje rakovinu nebo problémy se štítnou žlázou. Je zakázán v Kanadě, Číně a Evropské unii. 

8. Olestra (obchodní název Olean)

Jedná se o náhražku tuku bez obsahu kalorií a cholesterolu v potravinách (brambůrky), kterou vytvořila firma Procter & Gamble. Protože se ani nevstřebává, ani neabsorbuje a prochází tělem nezměněna, snižuje příjem energie z tuků (nenechte se však oklamat tím, že netučný znamená zdravější). Časopis Time označil Olestru jako jeden z nejhorších 50 vynálezů všech dob. I přes svou jednoznačnou škodlivost byla však tato náhražka schválena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 1996. Může způsobit žaludeční křeče a průjem. Je zakázána ve Velké Británii a Kanadě. 

chemikalie potraviny shutterstock 379768576

Hnis a antibiotika v mléku? No fuj!

9. Mléko a mléčné výrobky obsahující rBGH

Hovězímu dobytku je určen růstový hormon rBGH, jenž je syntetickou verzí přirozeného somatotropinu. Slouží ke zvýšení produkce mléka. Přibližně 1 z 6 dojnic v USA má v sobě růstové hormony. Krávy, kterým je podáván rBGH, trpí nejméně 16 různými nepříznivými zdravotními problémy, včetně vysoké míry zánětu vemene. Mléko je tak kontaminováno hnisem a antibiotiky. Tato látka je zakázána v EU, Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu a Izraeli. 

10. Konzervační prostředky BHA a BHT

BHA (butylhydroxyanisol) a BHT (butylhydroxytoluen) jsou toxické konzervační látky. Je známo, že BHA způsobuje rakovinu u potkanů ​​a může ji způsobit i u člověka. BHA může vyvolat alergické reakce a hyperaktivitu, zatímco BHT může způsobit toxicitu orgánů. Naleznete je v pivu, cereáliích, másle, mase, žvýkačkách, dehydrovaných bramborách nebo ve směsi ořechů. Tyto látky jsou zakázány v Japonsku a Evropské unii. 

 

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Kolorektální karcinom a antibiotika. Studie potvrdila, že existuje spojitost!

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva 

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution