fbpx


Zveřejněno: 29. 5. 2017

Banány, kakao, káva… Ekumenická akademie a organizace NaZemi upozorňují na těžké pracovní podmínky pěstitelů. Pokud to spotřebitelům vadí, nemusí jen zoufat. Mohou nakupovat produkty Fair Trade, pokud jsou pro ně moc drahé, stačí sledovat, jak to na jednotlivých plantážích vypadá, a podle toho kupovat. Pro férové banány existuje interaktivní webová stránka, kde lze sledovat jejich příběh…

Banány se prodávají ve slevách za hubičku, doplácejí na to pěstitelé, kteří mají problém přežít s výdělkem, pracují od nevidím do nevidím. Totéž u kávy či kakaa, v případě oříšků kešu je navíc těžké dostat je z tvrdé slupky, jež obsahuje jedovatý kardol. Ekumenická akademie se spolu s dalšími organizacemi připojila ke kampani, která vyzývá supermarkety, aby prodávaly produkty Fair Trade. V ČR existuje i dost dalších fairtradových projektů, fairtradové školy, města, jsou pořádány snídaně atd.

banany shutterstock 565820755

Za banány dáme kolikrát jen pár korun. Díky tomu se jejich pěstitelé potýkají doslova s vykořisťováním.

Nedostatečné dodržování pracovních práv

Víte, že každý rok sníme necelých deset kilo banánů na osobu? Mnohdy je kupujeme ve slevách, často jsou levnější než lokální jablka. Za kilo někdy dáme jen kolem dvaceti korun. Vykoupeno je to tím, že pěstitelé ve vzdálených zemích čelí – bez nadsázky – vykořisťování.

„Lidé, kteří pro nás pěstují tropické ovoce, se často potýkají s nedostatečným dodržováním pracovních práv – zejména co se týče proplácení přesčasů, nemožnosti zakládat odbory, velkým problémem je absence předepsaných ochranných pomůcek, na kterých velké firmy často šetří. Pracovníci na plantážích často pracují více než deset hodin denně a přesto jejich mzda nepokrývá základní potřeby. Náklady na život se zvyšují, ale jejich mzdy zůstávají stejné,“ říká koordinátorka kampaně Za férové banány Pavla Kotíková. Vhodné by proto bylo, aby supermarkety za produkci banánů platily odpovídající cenu a do sortimentu zařadily banány se známkou Fairtrade.

fair trade shutterstock 552195223

Produkty Fairtrade jsou většinou dražší, z průzkumu vyplývá, že připlatit si 5 % navíc je ochotno 36 % Čechů.

Prodávejte Fair Trade!

Hrozným pracovním podmínkám čelí i pěstitelé kávy, kakaa, z kterého je vyráběna čokoláda, kešu a dalších u nás velmi oblíbených produktů. Kampaň, na které se podílí Ekumenická akademie, proto požaduje více férových produktu v prodejnách maloobchodních řetězců Billa, Ahold a Tesco. Kampaň byla letos v zimě spuštěna i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Lotyšsku a na Maltě. Že by lidé dražší ovoce, čokoládu, kávu nebo oříšky nekupovali? Evropské průzkumy mluví jasně: připlatit si pět procent navíc je ochotno 36 % Čechů, 32 % Slováků, 29 % Poláků a 28 % Maďarů.

„Produkty Fair Trade jsou většinou dražší o víc než pět procent. Ráda bych si je kupovala, ale nemám na to peníze, třeba banány jsou výživné pro děti a přiznávám, že i láce v tom hraje svou roli, byť mi samozřejmě vadí, jak je s pěstiteli zacházeno,“ říká Iva Bláhová z Plzeňska. Lidé jako ona si nemusejí vyčítat, že si nemohou připlatit, mohou se zajímat o pracovní podmínky pěstitelů a podívat se na interaktivní webové stránky, kde uvidí, jak je na té které plantáži v Panamě a Kostarice s pracovníky zacházeno. Pak se mohou v supermarketech ptát, odkud banány pocházejí, a podle toho vybírat.

Světový den potravin

Manažerka komunikace Veronika Bačová našemu portálu prozradila, jaké akce Ekumenická akademie v rámci přispění k férovému obchodu chystá. „V rámci zářijového filmového festivalu Země na talíři proběhne tematický večer o sociální a solidární ekonomice. V říjnu se budeme podílet na Výstavě na stromech, která bude tentokrát o banánech. Bude se skládat z fotografií pořízených v Panamě a Kostarice, kde byli naši kolegové loni v létě. Šestnáctého října se koná Světový den potravin, do kterého budeme zapojovat školy z celé České republiky, a navážeme na oslavy, které se konaly v minulém roce,“ uvedla.

fairtrade shutterstock 185208905

V současnosti je u nás již 11 fairtradových měst a 20 fairtradových škol.

Férové školy, města, snídaně…

Problematice Fair Trade se věnuje i organizace NaZemi, která s Ekumenickou akademií spolupracuje. Aktivity NaZemi nám prozradila Gabriela Štěpánková. „Třináctého května jsme již posedmé uspořádali piknik na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů Férová snídaně NaZemi. Zúčastnilo se ho na 7 800 lidí na 164 místech. Letošní ročník Férové snídaně byl zaměřený na fairtradové banány, aby byly více dostupné i v českých supermarketech – tak jako je tomu v zahraničí,“ uvedla.

„Na říjen 2017 připravujeme výstavu na téma pracovních podmínek při pěstování banánů. Proběhne současně v desítkách českých parků. V dubnu jsme společně s Fairtrade Česko a Slovensko udělili titul za Fairtradový počin roku. Vyhrála ho Masarykova ZŠ Litoměřice a Nemocnice TGM Hodonín. V současnosti máme u nás již 11 fairtradových měst a 20 fairtradových škol. Provedli jsme evaluaci, jak funguje globální vzdělávání na fairtradových školách,“ dodala. Koho Fair Trade zajímá, určitě si z aktivit vybere!

Čtěte také: 

Revoluce v zemědělství! Nový druh farem produkuje až stonásobně více jídla

Margit Slimáková: Co mi v Česku chybí

Pesticidy ze supermarketů nebo kvalita ze zbytků? Máte o čem přemýšlet!

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...