fbpx

Zveřejněno: 3. 5. 2017

V posledních letech se obliba topinamburu hlíznatého stále více šíří mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravou stravu. Stejně tak, jako se samotná plodina šíří po vaší zahradě či políčku, jakmile si ji jednou zasadíte. Co na nich vlastně je?

Hlíznatá rostlina topinambur hlíznatý neboli slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) se do Evropy přistěhovala společně s brambory na přelomu 16. a 17. století. Pěstovala se převážně ve Francii. Dnes se po dlouholetém nezájmu opět vrací do našich jídelníčků jako dietní potravina. Někteří lidé ji považují za strategickou surovinu vhodnou k přežití. Je ji totiž možné sklízet po celý rok a hlízy najdete i pod zamrzlou půdou, pokud by bylo třeba.

Jedná se o naprosto bezúdržbovou rostlinu. Jakmile ji jednou zasadíte, roste jako plevel a stále se množí. Péči jí musíte věnovat jen v případě, že nechcete na zahradě nevzhledné roští. Pak k ní přistupujte stejně jak k ostatním rostlinám. Proplet, odstranit staré stonky a podobně. Jestliže ji nechcete mít po celé zahradě, musíte pravidelně vyrývat rozrůstající se hlízy, které následně spotřebujte. Za vaši starostlivost se odmění na podzim spoustou menších květů podobných slunečnicím na vysokých stvolech.

topinambury shutterstock 321839255

Topinambury se doporučují jako vhodná potravina pro diabetiky, při rekonvalescenci nebo redukčních dietách.

Nízkoenergetická dietní potravina

„Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky, byly v poslední době prokázány i vědecky,“ tvrdí MUDr. Pavel Šácha. Jedlé hlízy této rostliny obsahují kromě manganu, železa, draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, křemíku a zinku také provitamin A a řadu ze skupiny B, C, D a H.

Topinambury v jídelníčku

Hlízy jsou menšího vzrůstu a jsou kostrbaté, takže se hůře zbavují slupky než například brambory. Protože jsou slupky ale velmi tenké, není potřeba je odstraňovat. Topinambury stačí pouze dobře umýt a očistit kartáčkem. Pokud je přeci jen chcete loupat, práci si usnadníte jejich spařením vařící vodou. Po oloupání je dobré vložit je do octem nebo citronem okyselené vody, aby se zabránilo jejich zhnědnutí. Hlízy mají chuť trochu podobnou kedlubně, ale bez jejího výrazného aroma a mnohem jemnější. Můžete je konzumovat v syrovém stavu ve formě různých salátů nebo samostatně, zdravotně prospěšná je také syrová šťáva. Tepelně zpracovat se mohou podobně jako brambory - vařit, dusit, péct, použít jako přílohu nebo samostatný pokrm, obalovat, různě dochucovat, zapékat, záleží jen na vaší fantazii. Výborná jsou různě ochucená topinamburová pyré nebo polévky. Jen smažení, například na způsob bramboráků, je trochu sporné. Některým lidem tato úprava způsobuje žaludeční a střevní potíže, takže tady raději opatrně.

topinambury shutterstock 129927632

Topinamburovou polévku můžete připravit v mnoha variantách.

Uvařte si topinamburovou polévku

Budete potřebovat:

500 g hlíz topinamburů
Cibule
Máslo
120 ml smetany ke šlehání
Žloutek
Zeleninový vývar
Bílý a zelený pepř
Sůl
Bylinkové pesto
Muškátový květ (nemusí být)

Postup:

Na másle lehce osmažte cibulku, přihoďte rozkrájené topinambury, zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byly ponořené, osolte, opepřete a chvíli duste. Až topinambury změknou, vše rozmixujte. Rozšlehejte žloutek ve smetaně a zamíchejte do polévky. Již nevařte. Můžete dochutit muškátovým květem. Každou porci nakonec na talíři ozdobte lžičkou bylinkového pesta.

Čtěte také: 

Fit recepty od Freshbedýnek: Topinamburové pyré

Tip na večeři: Pasta s pestem z medvědího česneku

Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...