fbpx

Zveřejněno: 15. 7. 2017

S paní Dariou mě seznámila Maruška Zítková, zakladatelka a šéfka Regeneračního centra Harmonie. Maruška mi říkala: „Daria je naše nová terapeutka. Pracuje s úžasnými masážními technikami. Přijeď na nějakou masáž, uvidíš, že budeš spokojen.“ Slovo dalo slovo, a tak jsem zanedlouho přijel vyzkoušet si některé avizované masáže na vlastním těle. A musím říct, že jsem byl velice překvapen nejen intuitivním přístupem a citlivostí paní Darii, ale také účinnými masážními technikami, které jsem doposud neznal.

Masáž Champi

Přiznávám, že mě vaše masáž Champi nadchla – v čem je tak výjimečná?

Indická masáž hlavy je mimořádně efektivním druhem masáže. Když jsou svaly na hlavě, šíji, ramenou a horní části zad uvolněny, rozptýlí se negativní pocity jako úzkost, strach a zlost. Vaše mysl se stává vyrovnanější a dojde k souznění se vším kolem vás. Při masáži klient relaxuje, prohlubuje se dýchání, mohou se také uvolnit v něm potlačované emoce a stres, tzv. přeplnění v oblasti hlavy (všichni dnes převážně žijeme „v hlavě“), mizí mentální únava a přijímajícímu se dostane přílivu nové energie. A právě odstranění stresu samotného a uvolnění napětí v oblasti šíje, krku, hlavy a obličeje může našemu tělu ulevit od mnoha fyzických příznaků disharmonie v organismu. Mezi ně patří bolesti hlavy, ucpané dutiny, únava a tenze v očních svalech, hučení v uších, vypadávání a řídnutí vlasů, bolesti kloubů. Tato masáž přináší pocit klidu, harmonie a pomáhá otevřít tok energie těla.

darja kopalov 010

Daria Kopalová

Masáž, kterou jsem podstoupil, je stejná jako původní indická, nebo se jedná o pozměněnou variantu pro Evropany?

Indická masáž hlavy je součástí ájurvédského sebeléčení, které se předávalo tradicí po mnohá staletí. Byla a je prováděna muži – kadeřníky – jako součást rutinní péče o vlasy. V posledních letech se stává oblíbenou i v západních kulturách. Ájurvédská masáž horní části zad, ramen, šíje a hlavy je obohacena o prvky shiatsu v oblasti obličeje. Tlakem na aktivní body se odstraní místní napětí nebo bolesti, harmonizuje se energie uvnitř hlavy a stimulují se oblasti obličeje, které mají specifický vliv i na vnitřní orgány. Např. při mačkání obočí se uvolňuje napětí v očích a bolesti v přední části hlavy. Protože hodně meridiánů začíná a končí na obličeji, velmi snadno dochází k zablokování energie, což má za následek tvorbu vrásek nebo pomačkanou pleť. Tlaková masáž v této oblasti odstraňuje veškeré překážky a zvyšuje přívod energie, čímž dochází k uvolnění napětí. Příznivým účinkem je také zkrásnění obličeje.

Masírovala jste mě nasucho – bez použití olejů. Je to obvyklý postup?

Při tradiční ájurvédské masáži hlavy se používá sezamový, kokosový a olivový olej nebo speciální ájurvédský olej „Brahmi-amia“. Olej se zahřeje na tělesnou teplotu a aplikuje se do vlasové pokožky rukama. Hlava se poté zabalí do ručníku a zábal se ponechá celou noc. Ráno se vlasy umyjí. Toto ošetření je nejužitečnější, když ho provádíme každý čtvrtý týden. Já používám ájurvédský masážní olej „Ayur Oil 25 Neelayadi“ ze Srí Lanky, který obsahuje drahocenné výtažky léčivých bylin a olejů. Ty stimulují růst vlasů, minimalizují šedivění, působí příznivě proti bolestem hlavy, ramen a šíje. Olej snižuje napětí v hlavě, zlepšuje vnímavost smyslů a mentální pochody. Ájurvédští lékaři používají tento olej při procedurách jako Shirodara a Shirobasti. Je škoda, že jen velmi málo klientů využívá blahodárných schopností těchto olejů při masáži hlavy – často se totiž bojí, že budou vypadat mastně. Také mohou být použity esenciální oleje jako při aromaterapii, a to právě pro jejich terapeutické kvality. Esenciální oleje zklidňují nervovou soustavu, stimulují při nervovém i celkovém vyčerpání, používají se na osvěžení, k uvolnění svalových bolestí apod.

U nás v Čechách také provádějí tuto masáž muži?

Ano, i u nás masáž hlavy provádějí maséři. Masáž Champi je součástí  celotělové ájurvédské masáže, ale spolu s ošetřením chodidel může i celkovou masáž nahradit. Masáž hlavy si mohou předávat navzájem i partneři a může být i velmi osvěžující vzájemně si s kolegy během přestávky v práci procítit několikaminutovou uvolňující masáž. Svaly reagují velmi dobře na každou masážní techniku uvolněním zadrženého tlaku, oživí se unavené oči, zrychlí se duševní pochody a zlepšuje se i nálada. Ženy mohou tedy využít rukou nejen profesionálních masérů, ale i rukou svých partnerů a kolegů. Stále jde o předávání energií, a proto je vždy přínosem mít v místnosti, kde se masáž provádí, zapálenou svíčku k očištění prostoru.

Jak důležitý je přístup ke klientovi?

Během každé dotekové terapie je důležitý mentální přístup předávajícího i ošetřovaného. Aby masáž hlavy byla plně úspěšná, je důležité, aby se mysl oprostila od negativních pocitů a emocí, aby se vaše tělo samo zbavilo nepokoje. Proto dotekové terapie nejenom uvolňují napětí v těle, ale také na chvíli odvedou mysl i ducha od starostí a tlaků každodenního života. Velmi přínosná je i kombinace masáže hlavy s meditací a vizualizací, umožní vám tak dosáhnout hluboké tělesné, psychické a energetické harmonie, snižuje se stres, zvyšuje soustředěnost a jasnost myšlení a prohlubuje se klid. Dechová a vizualizační cvičení před začátkem masáže hlavy umožní pozitivní napojení mezi mnou a přijímajícím. Synchronizuji tak svoji vlastní energii s energií ošetřovaného. A právě Champi masáží intenzivně zasahujeme do energie horních čaker, proto je velmi důležité, aby dávající přistupoval k partnerovi s čistým záměrem, s pozitivní energií a vyrovnaným emocionálním postojem.

ajurvedska masaz shutterstock 444254989

Aromaterapeutická masáž využívá vlastností stoprocentně čistých přírodních éterických olejů k posilnění nebo uvolnění těla. Během masáže pronikají silice kůží do těla a zároveň jsou také inhalovány, a tak se spojuje požitek z vůně s ozdravnou silou doteku.

Aromaterapeutická masáž

Neprovádíte jen masáž Champi…

Nabízím aromaterapeutickou holistickou masáž, masáž hlavy doplňuji padesátiminutovým ošetřením chodidel pomocí ájurvédského oleje. Provádím tedy i ájurvédskou olejovou masáž. Tu doplňuji zásaditou masáží bylinnými pečetěmi, která je velice příjemná a oblíbená. Spolu s celým regeneračním zásaditým programem funguje jako čistící receptura k odkyselení organismu. Součástí je i zásaditá masáž obličeje a dekoltu, případně si klient může dopřát i masáž kartáčem. Ještě mám v nabídce talasoterapii – ošetření těla pomocí mořských řas a speciální řady olejů a zábalů z nich. Rovněž se jedná o velice přínosnou metodu k omlazení duše, těla a odbourání stresu.

V čem spočívá aromaterapeutická masáž a jaký má fyzický a mentální přínos? 

Aromaterapeutická masáž využívá vlastností stoprocentně čistých přírodních éterických olejů k posilnění nebo uvolnění těla. Během masáže pronikají silice kůží do těla a zároveň jsou také inhalovány, a tak se spojuje požitek z vůně s ozdravnou silou doteku. Aromaterapie je holistická metoda: podporuje funkci imunitního systému, ale také pomáhá aktivovat nebo stabilizovat psychiku – proto se jí často říká smyslová věda. Je účinnější než jakákoliv jiná masáž právě díky blahodárným vlastnostem silicových olejů. Tato ošetření jsou připravována na míru klienta: vlastní masáži předchází rozhovor, poté následuje doteková aplikace rostlinných silic vybraných dle individuálních potřeb ošetřovaného.

Všechny tyto typy masáží odstraňují z těla toxické látky, uvolňují svalové tkáně, stimulují lymfatický systém, napomáhají k obnově buněk a samozřejmě také mají nesmírný přínos pro pokožku. Proto také svým klientkám připravuji oleje s jejich oblíbenou silicí pro domácí ošetření pokožky. Mé zkušenosti z praxe mne vedou k závěru, že vhodný výběr silic, jejich  správné používání a znalost odpovídajících masážních technik, včetně pravidelnosti v ošetřování, vás může postavit na nohy při únavě a stresu, urychlí rekonvalescenci po úrazech a operacích a zlepší kvalitu spánku a hloubku relaxace. Pracuji s éterickými oleji od firem Nobilis Tilia a Atok a s jedinečnými čakrálními oleji firmy Hanna Maria.

ajurvedska masaz shutterstock 304559828

V ajurvédské masáži se používají nejčastěji tyto základní oleje: sezamový, hořčičný, olivový, kokosový, mandlový a ricinový. Povařením těchto olejů s jednotlivými bylinami nebo kořením se může dosáhnout specifických výsledků.

Ájurvédská masáž

Jaký je princip ájurvédské masáže?

V ájurvédské masáži se používají nejčastěji tyto základní oleje: sezamový, hořčičný, olivový, kokosový, mandlový a ricinový. Povařením těchto olejů s jednotlivými bylinami nebo kořením se může dosáhnout specifických výsledků. Já používám již takto namíchané a zpracované bylinné oleje podle osvědčených receptur od firmy Siddhalepa ze Srí Lanky. Oleje získávají různé léčivé vlastnosti i podle barvy lahvičky, ve které jsou uchovávány. Ájurvédská masáž se liší zdůrazňováním určitých částí těla a posloupností jednotlivých masážních postupů – klade větší důraz na masáž hlavy a aplikaci oleje dovnitř ucha, velký význam má také masáž chodidel a palců na noze. Indické spisy uvádějí, že nemoc nedohoní toho, kdo si před spaním masíruje dolní končetiny od kolene k palcům, stejně jako had nemůže dohonit orla. Ájurvéda také přikládá velký význam oblasti pupku – ten je prvním zdrojem výživy a energie pro plod. Nanesení oleje do pupíku před spaním vypudí suchost z těla a podpoří slabý trávicí oheň. Ájurvédská  masáž je obvykle energická a osvěžující a je zaměřená na „marmy“, jak se v ájurvédě označují tlakové body. Olejové masáže pomáhají napravit porušenou rovnováhu v systému těla. Masáž je nepostradatelná pro všechny lidi ve všech etapách života. Pravidelnost je klíčem k získání maximálního užitku z masáže, která využívá kromě svalové stimulace zázrak doteku a působení vonných olejů připravených z omlazujících rostlin.

Co nabízíte kromě masáží?

Nabízím poradenství v oblasti řízené detoxikace organismu, aromaterapie a zdravé výživy. Také pořádám pro zájemce a milovníky vůní přednášky o aromaterapeutických a éterických olejích a ozdravení organismu pomocí odkyselení.

Masáže dětí a kojenců

Plánujete do budoucna nějaké zajímavé akce?

V loňském roce jsem dokončila studium Institutu aromaterapie v Praze... Studium bylo velmi zajímavé, jeho obsah je koncipován se zřetelem k požadavkům Mezinárodní asociace profesionálních aromaterapeutů. Přineslo mi mnoho nových poznatků, pohledů, zkušeností a setkání s osobnostmi lektorů. Toto studium si nyní doplňuji absolvováním dalších kurzů různých masážních technik. Plánuji se věnovat masážím dětí a kojenců společně s maminkami. Již novorozenci instinktivně reagují na dotyk, a tak masáž představuje skvělý způsob, jak posílit přirozené pouto mezi matkou a dítětem. Ráda bych ájurvédskou  masáž obohatila o další metody, jako jsou např. Garšana, Višeš  a Udvartana – masáž bylinnou pastou určenou pro lymfatický systém. Zajímá mne i lymfodrenáž a havajská masáž Lomi-Lomi.

darja kopalov 021

S paní Dariou mě seznámila Maruška Zítková, zakladatelka a šéfka Regeneračního centra Harmonie.

Zkušenosti autora

Masáž Champi mě nadchla, neboť jsem netušil, že masáž hlavy může být natolik příjemná. Aromaterapeutickou masáž jsem u Darii sice neabsolvoval, ale ájurvédská masáž byla také naprosto úžasná. Pro mě bylo obzvláště velmi příjemné masírování dlaní a plosek nohou hřejivým teplým olejem. Vřele doporučuji každému!

 

 

foto: Miloš Matula, Shutterstock, zdroj: Hvězdy ezoterického nebe II. - Kniha plná zdraví

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...