fbpx

Že je nejlepším receptem na hubnutí ranní běh na lačno? Tento mýtus už odborníci dávno vyvrátili. Pro to, abychom shodili nějaké to kilo, je nezbytná nejen mírná aerobní intenzita běhu, ale také optimální zásoba cukrů v organismu.

Zveřejněno: 23. 5. 2023

V praxi tedy nefunguje to, že bychom nejvíce spalovali tuky při ranním běhu úplně nalačno, tedy bez optimálního množství sacharidů, které tělo vypotřebuje během nočního spánku. Ke správnému hubnutí a pro fungování pomalého tukového metabolizmu je určité množství cukrů zcela nezbytné. Dá se říct, že tuky hoří v ohni sacharidů.

„Někteří běžci, kteří chodí běhat ráno nalačno před snídaní, popisují pocity slabosti a nedostatek energie. Optimální množství cukrů je ovšem individuálně odlišné, takže je zapotřebí jejich přísun ráno před vyběhnutím prakticky vyzkoušet. Nicméně doplnit po probuzení hlavně tekutiny a dodat tělu trochu energie alespoň formou iontového sportovního nápoje považuju za nezbytné," říká Martin Levý, instruktor kondičního běhu.

Pozor na pocení a žízeň

Právě doplnění tekutin před ranním sportováním je úplně nejdůležitější i podle nutričních odborníků. „Během teplých letních měsíců může sportovec ztratit i více než 1,25 litru potu za hodinu. Přitom je dokázáno, že již 1-2 % úbytek tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost," upozorňuje Prof. MUDr. Libor Vitek, PhD, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty, který pomáhá s přípravou i českým olympionikům. „Pot samozřejmě není jen voda, pocením člověk ztrácí řadu iontů, které ovlivňují nervosvalovou dráždivost a jejich ztráta může být příčinou snížení svalové výkonnosti, nebo dokonce křečových stavů," upozorňuje profesor.

Ranní běh klientům doporučuji, říkám mu takzvaný zdravotní. Ve velmi mírném tempu se zlehka proběhnout, vyplavit endorfiny, hormony štěstí a nabudit se do pracovního dne. Rozhodně ale pro tělo není dobré dát mu hned ráno šok desetikilometrovým během ve vyšší intenzitě.

Z toho vyplývá i důležitá rada: nečekejte na žízeň, pocit žízně je většinou již provázen takovým deficitem tekutin, který negativně ovlivňuje sportovní výkon. „Vzhledem k obtížnému získávání energie z tukové tkáně a její náročnosti na spotřebu kyslíku je při delší sportovní aktivitě nezbytné doplňovat sacharidy a ionty jako sodík, draslík a hořčík i průběžně," doplňuje Martin Levý.

Doplňujte energii

Ten zároveň upozorňuje, že pro běžce, kteří nemají potřebu redukovat vlastní tukové zásoby a běhají i rychleji, je ranní doplnění energie nezbytné i formou vydatnější snídaně. V tomto případě by u běžců rozhodně nemělo docházet ke vzniku energetického deficitu. „V praxi si každý musí vyladit složení i energetickou hodnotu snídaně a její časový odstup sám, aby při sportu nedocházelo k zažívacím obtížím," říká dále instruktor kondičního běhu.

A je vlastně pro tělo ranní sport vhodný? Určitě ano, ale s rozumem. „Ranní běh klientům doporučuji, říkám mu takzvaný zdravotní. Ve velmi mírném tempu se zlehka proběhnout, vyplavit endorfiny, hormony štěstí a nabudit se do pracovního dne. Rozhodně ale pro tělo není dobré dát mu hned ráno šok desetikilometrovým během ve vyšší intenzitě," apeluje na mírnou ranní zátěž instruktor Martin Levý.

Související…

Běhat kvůli hubnutí je hloupost. Běh musí hlavně bavit
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Gatorade

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...