fbpx

Zveřejněno: 5. 8. 2017

Podle nejnovějších statistických údajů je syndrom karpálního tunelu (SKT) nejčastější nemocí z povolání v Česku. Zatímco klasická medicína má SKT tendenci řešit primárně jako nemoc, která se týká výhradně zápěstí, jóga na tento syndrom nahlíží jako na problém celého těla.

Mary Dunnová, dnes již zesnulá legendární učitelka iyengar jógy, zastávala názor, že za vznik SKT nenese odpovědnost pouze postavení zápěstí, ale držení celého těla. "Na SKT má drtivý dopad držení hlavy, postavení ramen či práce s hrudníkem."

Ačkoliv se i v některých lékařských učebnicích se skutečně uvádí, že SKT může souviset s celkovým držením těla, lékaři s touto možností v podstatě nepracují. Podle Mary Dunnové a jejích následovníků je přitom jasné, že když se naše záda vlivem práce u počítače zakulatí do tvaru písmene C, mohou se nervy a cévy stlačit již na cestě k rameni.

Je-li pak takové držení těla na denním pořádku, svaly, vazy a šlachy hrudníku i krku se mohou zkrátit a celkový stav tak ještě prohloubit a zhoršit. Podle jógové filozofie, fyziologie a anatomie pak nerovnováha v jedné oblasti naruší celkový funkci těla a způsobí nerovnováhu v oblasti jiné.

shutterstock 209271202

Uvědomit si své tělo a vyzkoušet základy jógy - to jsou recepty na syndrom karpálního tunelu

Psaní na klávesnici bolí

Tom Alden, chiropraktik a učitel jógy, vysvětluje, že ke kompresi karpálního tunelu často dochází, když se lidé začnou ve zvýšené míře věnovat činnostem, ktereé vyžadují otáčení předloktí do polohy, v níž dlaň směřuje dolů.

Modelovým příkladem je třeba psaní na klávesnici. "V této poloze dochází ke zploštění normální klenby tvořené karpálními kostmi. Přitahování zápěstí směrem vzhůru, jako se děje při psaní na klávesnici, může toto zploštění ještě zesílit, což vyvíjí další tlak na šlachy a střední nerv."

Neumíme správně dýchat

Zkušenosti Aldena, Dunnové a dalších profesionálních jogínů rovněž hovoří o tom, že SKT může negativně ovlivnit i nesprávné dýchání. Což opět souvisí i se špatným držením těla. Podle Toma Aldena dnes totiž většina lidí netuší, jak správně dýchat.

"Zjistili jsme, že lidé, kteří trpí problémy s rukama či zápěstím, mají téměř vždy přidruženy i dýchací potíže. Obvykle sedí naklonění dopředu, takže zadní žebra, která jsou nezbytná pro hluboké dýchání, se nemohou pohybovat. Důsledkem toho se nerozšíří ani hrudník a problém je na světě."

Alden je rovněž přesvědčen o možné souvislosti SKT a izolace pohybu zápěstí od pohybu paží a lopatek. "Pokud je jedna oblast nedostatečně využita, musí jiná oblast tuto skutečnost kompenzovat zvýšenou činností."

Stres, nebo špatné držení dlaní?

SKT se také obecně řadí do kategorie onemocnění způsobených opakujícím se stresem. Tom Alden se ovšem domnívá, že syndrom vzniká hlavně důsledkem dlouhého vysedávání v jedné nevyhovující pozici.

"Ten, kdo trpí SKT, nechává své zápěstí dlouho v jedné nevhodné pozici. Člověk, který je ve stresu, něco pořád dokola opakuje – to ale znamená, že pozice mění." A právě s tím může pomoci jóga, která do každodenního života vnáší vědomí toho, "co právě dělám, proč to dělám a jak to dělám".

Va všedním životě často ani nevíme, co vlastně děláme. Mnoho činností totiž vykonáváme mechanicky. Jóga nás učí, abychom si byli vždy vědomi přítomného okamžiku. Aplikace takového přístupu do každodenních návyků pak může podle Aldena účinně snížit i pravděpodobnost vzniku potíží se zápěstím.

Tom Alden proto tvrdí, že je dobré zjistit, v jakém stavu se naše mysl nachází, i když zrovna píšeme na počítači. "Všímejte si postavení rukou při psaní, zda jsou přitom v napětí, zda si děláte přestávky a zda se přitom staráte o to, aby vás nic nebolelo a abyste se cítili dobře."

SKT jako emocionální napětí

Pokud je vaše práce stresující, pokud je váš šéf tyran a nakazuje vám, abyste dělali víc, ačkoliv už víc nemůžete, je pravděpodobné, že budete psát s větší vervou, menšími přestávkami a nevědomky si tak způsobíte zbytečnou bolest. A to nejen v oblasti fyzické.

Alden a další jógoví odborníci jsou přesvědčení o tom, že se stres, úzkost a deprese mohou promítnout do jakékoliv části těla. Zápěstí a karpální tunel v tomto případě nejsou výjimkou. "Mnozí z mých klientů jsou lidé, kteří se vlivem finanční tísně museli uchýlit k administrativní práci, jíž z duše nenávidí. Jsem přesvědčen o tom, že SKT u nich představuje emocionální napětí promítnuté do oblasti zápěstí," doplňuje Alden.

foto: Shutterstock, zdroj: YougaJournal

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...