fbpx

Zveřejněno: 19. 6. 2017

Jógy není nikdy dost. Harmonizuje náš organismus, uklidňuje duši a posiluje imunitu. Existuje jí nespočet druhů, takže by se mohlo zdát, že mnoho prostoru pro další rozšiřování nabídky není. Ale už jste někdy slyšeli o té kozí?

Bývalá profesionální fotografka Lainey Morse prožila před lety velkou životní krizi. Po nepříjemném rozvodu jí lékaři diagnostikovali vážnou poruchu imunity. Svůj boj s osudem ale nevzdala a z deprese jí pomohly roztomilé kozy, které chovala na své farmě. Spolužití s nimi inspirovalo Lainey natolik, že vymyslela nový druh jógy.

V Devonu mají vyprodáno

Nechat si po zádech během cvičení poskakovat trpasličí druh koz se může na první pohled zdát jako holý nesmysl. Jenže právě tato „podivnost“ skvěle funguje a důvtipná farmářka slaví se svou kozí jógou úspěchy nejen ve své domovině, ale nyní i ve Velké Británii. Na jedné farmě v romantickém Devonu je o tento druh cvičení s proškolenými lektory nebývalý zájem. Jedna dvouhodinová lekce vyjde přibližně na 600 Kč a vyprodáno je na čtyři měsíce dopředu.

Kozy v rolích masérů

První hodiny probíhají tak, že se cvičenci se svými kozími kamarády oťukávají. Nechají je po sobě lézt, zvykají si na překvapivě něžné dotyky kopýtek a růžků. Jakmile spolu navážou potřebný kontakt a vybudují si vzájemnou důvěru, stanou se z koz vlastně „spolucvičenci“. Ideálně v ásanách jako je „kočka“, kdy mohou hopkat lidem po zádech. Masáž kopýtky prohlubuje účinky cvičení a významnou roli sehrává i přímý kontakt se sympatickými zvířátky.

nejroztomilejsi kuzlatko shutterstock 220755979

Kontakt se zvířátky zvyšuje tvorbu oxytocinu, tedy hormonu lásky.

Nečekaně blažené pocity

Kontakt s kozičkami snižuje stres, zklidňuje srdeční tep a podporuje tvorbu hormonu oxytocinu, který je také někdy nazýván hormonem důvěry a lásky. Díky němu prožíváme při kontaktu se zvířecími přáteli stejně blažené pocity jako matka laskající se se svým dítětem, nebo když se nás láskyplně dotýká milovaný partner. Nelze se tedy divit, že na devonské farmě dostanou kozy další pomocníky, kterými by se měla stát malá prasátka. Oxytocinu totiž není nikdy dost.

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...