fbpx

Zveřejněno: 23. 6. 2017

Češi se nechtějí hýbat. A v práci už vůbec ne. Praxi, kterou před několika lety začaly zavádět některé evropské firmy s cílem snížit nemocnost a zvýšit pracovní výkony svých zaměstnanců, čeští zaměstnavatelé přijímají jen velmi ztuha.

To jsou fakta, která vyplynula z průzkumu společnosti Edenred, který realizovala  ve více než osmi stovkách tuzemských firem. Velký nezájem na straně jedné, velká podpora sportu na straně druhé, taková je realita. Velkou většinu českých firem bohužel zatím pohybové aktivity zaměstnanců nezajímají. Aktivní pohyb zaměstnanců podporuje pouze necelých třicet procent tuzemských firem, konkrétně 243 z 824 oslovených podniků v průmyslu.

sportvpraci1

Jednou z možností, jak se pravidelně hýbat, je jezdit do práce na kole

Podpora sportu

Firmy, které naopak sportování podporují, tak v naprosté většině činí různými formami. Nejčastěji tyto firmy, je jich 58 procent, poskytují zaměstnancům příspěvky na sportovní aktivity. Dalších 47 procent podniků a institucí pak následuje evropský trend, a to tak, že podporují různé formy pohybových aktivit přímo na pracovišti v průběhu pracovního dne. „Na třetí pozici pak je podpora jednorázových sportovních a pohybových aktivit, jako jsou sportovní turnaje nebo běžecká odpoledne. Celkově lze říci, že podpora pohybu ze strany podniků je v Česku poměrně nízká,“ uvádí Michaela Číhalíková, CSR manažerka ze společnosti Edenred.

Cvičení v práci nebaví

Zaměstnanci mají značný despekt k firemním aktivitám. Dokládají to čísla z průzkumu – v plné třetině firem, které pohyb na pracovišti podporují, se této aktivity účastní pouze do 10 procent zaměstnanců, v další třetině firem je to méně než polovina. Samotné firmy si přitom uvědomují, jak je pro ně důležité mít aktivní zaměstnance. Hlavními výhodami podle zaměstnavatelů je nižší nemocnost, zvýšená schopnost zvládat stres a lepší týmová práce.

sportvpraci

Činky v kanceláři manažera? Proč ne!

Češi jsou pohodlní

Podle srovnávacího průzkumu Britské asociace pro zdraví se pouze 5 % Čechů věnuje sportu pravidelně, což nás řadí v zemích EU na třetí nejhorší místo za Bulhary a Italy. Naopak rádi sedíme – plná pětina Čechů denně prosedí více než 8,5 hodiny, což je dvojnásobek v porovnání s evropským průměrem, který činí 11 procent. To vše vede k vyšší nemocnosti a velkému počtu chorob z nadváhy, kde jsou Češi na čele evropských žebříčků.

Nelichotivým  tuzemským statistikám se staví nový projekt společnosti Edenred s názvem Firma v pohybu, který chce prosadit myšlenku pohybových aktivit přímo na pracovištích. „Snažíme se přesvědčit firmy, že se jim vyplatí své zaměstnance do pohybových aktivit zapojit. Benefit z toho totiž mají obě strany – lidé se cítí lépe, jsou „svěžejší“ a zdravější a z toho profituje i zaměstnavatel,“ uvedla Michaela Číhalíková a doplnila: „Hlavním poselstvím projektu je pravidelnost pohybu a fakt, že i málo stačí, abychom pro své zdraví něco udělali.“

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...