fbpx

Zveřejněno: 29. 5. 2017

Často slýcháme, že hot jóga pomáhá detoxikaci těla právě díky silnému pocení. Odborníci se ale shodují na tom, že pocení má na vyloučení toxinů jen minimální podíl, a pokud cvičení neprovádíte správně, může dokonce detoxikační proces brzdit. Jak to tedy vlastně je?

Některá centra hot jógy tvrdí, že toto cvičení má „silné detoxikační účinky“, a slibují vylučování škodlivin z těla díky pocení. Je pravda, že některé toxiny se mohou v potu rozpouštět, ale jde pouze o triviální množství. Odborníci uvádí, že se jedná o maximálně 1 % škodlivin vyplavených tímto způsobem.

joga shutterstock 523903210

Při praktikování hot jógy může snáze dojít k dehydrataci. Ta vás pak v některých případech může dokonce i ohrozit na životě.

Ohrožení na životě? 

Interní lékařka MUDr. Apolena Chvílová navíc upozorňuje na rizika možné dehydratace: „Při aerobním cvičení za vysokých teplot vzduchu, kterého hot joga využívá, dochází k rychlejšímu nastartování metabolismu našeho organismu a prohřátí a uvolnění svalů. Při tomto cvičení však dochází zároveň i k ochlazování organismu právě nadměrným pocením. Z tohoto důvodu tak naše tělo ztrácí nadměrné množství vody a cenných iontů, přičemž tyto ztráty mohou být v některých případech i životu nebezpečné.“

Hlavní funkcí potu je udržení termoregulace organismu, nikoli detoxikace. Pot v podstatě jen „očistí“ vaši pokožku, nehledě na to, jestli jste zrovna v sauně či cvičíte hot jógu. Pocení kvůli pocení nepřináší žádné výhody a uvolňuje pouze stopové množství toxinů,“ říká Dr. Dee Anna Glaser, profesorka dermatologie na universitě v St. Louis.

poceni shutterstock 570145402

Nadměrné pocení zatěžuje ledviny.

Nadměrné pocení zpomaluje detoxikaci

Odborníci se dokonce shodují, že nadměrné pocení může zatížit hlavní orgány, a tím brzdit přirozený detoxikační proces: „Nadměrné pocení zbytečně zatěžuje ledviny. Ledviny a játra mají za úkol čistit krev a konkrétněji ledviny jsou zapojeny do reabsorbce důležitých položek, jako je glukóza, sůl a další stopové prvky. Čím více škodlivin z krve je přes ledviny filtrováno, tím více jsou zatěžovány. Navíc za účelem produkce potu potřebujete vodu, kterou si tělo bere z krve. Krev se poté zhušťuje a ledviny ji mohou hůře filtrovat,“ uvádí Karen R. Kelly, M.S., PhD, fyzioložka působící na Státní univerzitě v San Diegu. Odborníci právě kvůli tomuto faktu zdůrazňují pití dostatku vody jako kompenzaci k pocení a předcházení riziku dehydratace.

zdrava vyziva shutterstock 288126602

Zdravou výživou podpoříte přirozený proces detoxikace.

Nepodložená teorie „stlačení a nasátí“

Představa, že jóga pomáhá detoxikovat organismus, byla také propagována slavným učitelem B.K.S. Iyengarem. Podle jeho teorie nepomáhá k detoxikaci pocení, ale jógové pohyby, při kterých otáčíte páteří. Vaše vnitřní orgány se tak čistí podobně, jako když z houby při stlačení vymačkáte špinavou vodu a můžete nasát vodu čistou. Podle Iyengara je při této „ždímací“ akci stará krev odstraněna a nová může proudit.

Tato teorie však dosud není podložena žádným vědeckým důkazem. Dr. Pam Peake z American College of Sport Medicine říká: „Naše tělo detoxikuje každou nanosekundou. Je to proces, který probíhá neustále. Teorie ‚stlačení a nasátí‘ je velmi nepřesná a stejně tak předpoklad, že nějakým způsobem urychluje detoxikační proces.“

Přirozený detoxikační proces můžeme podpořit například správnou výživou, avšak přílišná zátěž a pocení očistu našeho organismu spíše maří.

Čtěte také:

Pohoda ve 100 °C? Ani náhodou. Není na čase vyměnit saunu za infrasaunu?

Antiperspiranty obsahují až 8x vyšší množství hliníku, než je bezpečné

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Hot Yoga Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...