fbpx


Zveřejněno: 18. 5. 2017

Tyto cviky můžete provádět prakticky kdekoli – doma, v hotelovém pokoji, na procházce či v kanceláři. Právě cvičení v zaměstnání doporučuje i Hanka Kynychová, cvičitelka aerobiku, instruktorka fitness a odbornice na zdravý životní styl. Udělejte si ze své práce fitko a donuťte k aktivitě i své kolegy. Uvidíte, jak to zlepší nejen atmosféru, ale i pracovní výkon.  

Hanka vytvořila celou sérii videí věnovaných cvičení v kanceláři, neboť podle ní jsou pravidelné cvičební přestávky během práce jediným způsobem, jak zmírnit negativní vliv sedavého zaměstnání na naše zdraví. Cvičení v práci navíc prospěje nejen vašemu tělu, ale i hlavě – budete díky němu bdělejší, koncentrovanější i kreativnější, což se pozitivně projeví na vašich pracovních výsledcích.

shutterstock 557789605

Stačí pět minut cvičení a vaše koncentrace vás katapultuje na nový level.

Squaty

Squaty jsou podřepy, které dokonale zpevní střed těla, stehenní, hýžďové, zádové i břišní svalstvo. Na rozdíl od klasických dřepů tento moderní cvik nedává tolik zabrat kolenům, a tak jej mohou provádět všichni bez rozdílu věku či kondice. U squatů si každý nastaví svou optimální úroveň a zátěž, přičemž variantu cviku lze měnit dle šířky rozkročení nohou. Při provádění cviku si hlídejte uvolněnou šíjí, rovná záda a zatažené bříško.

Squaty s výskokem

Tento cvik vám posilní svaly na nohou a hýždích rychlostí blesku. V podřepu napněte všechny svaly, abyste se připravili k pořádnému výskoku. I ve skoku si však hlídejte dokonale zpevněnou postavu. Zpět na zem dopadejte měkce na špičky a plynule přecházejte do podřepu. Každý den si dejte 3 sady po 15 opakováních. Pokud máte problémy se zády nebo klouby, snižte výskok nebo se pouze zhoupněte na špičky.

Kliky

Tento cvik, který nádherně vytvaruje paže a posílí zádové svalstvo, nic nenahradí. Při klicích pracujete pouze s vlastní vahou, a tak máte automaticky navolenou zátěž, která je pro vás optimální. Pokud se do formy teprve dostáváte, vyzkoušejte variantu kliků ve stoje s opřením o zeď nebo o stůl, která je jednodušší, avšak dostatečně účinná. Sadu takových kliků zvládnete i v pracovní mini-přestávce.

shutterstock 504282721

Oznamte všem v kanceláři, že hodláte cvičit. Buď se přidají, a nebo vám třeba mohou oznámit, že jim to vadí. Nemůžete je omezovat.

Vysoká kolena

Potřebujete pořádně rozpumpovat krev? Skvělou alternativou kardio cvičení je rychlý pochod na místě s tzv. vysokými koleny. Kolena při každém kroku zvedejte na úroveň kyčlí a zapojte také práci paží. Při pohybu zpevněte střed těla a ramena tlačte dolů. Tento cvik vás skvěle zahřeje, rozcvičí celé vaše tělo a krásně vytvaruje hýžďové svaly.

Výpady

Mezi komplexní cviky, které posílí celé vaše tělo, patří výpady. Ty můžete provádět prakticky kdekoli i jakkoli – dopředu, dozadu i do stran. Rovně se postavte, mírně rozkročte nohy a ruce si dejte v bok. Pravou nohou vykročte co nejvíce vpřed a postupně ji krčte do pravého uhlu. Koleno levé nohy se snažte co nejvíce přiblížit k podložce. Pravou nohu vraťte zpět a cvik opakujte na druhou nohu. Při tomto cviku je důležitý zpevněný střed těla a rovná záda – cvičit proto zkuste před zrcadlem, ve kterém uvidíte jak své postavení, tak i pokroky.

 

Čtěte také:

Sextercise: cvičením k lepšímu orgasmu

Souboj tlouštíků: Proč stále přibíráme na váze?

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete 

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...