fbpx


Zveřejněno: 29. 4. 2017

Existuje mnoho detoxikačních kúr. Ta podle staré indické tradice nepředstavuje ale žádná muka. Jedná se o devítidenní program založený na konzumaci basmati rýže, luštěnin a tepelně upravené zeleniny, které oplývají vysoce čistícími schopnostmi. Zkusíte to také? 

Do ajurvédské diety, nebo chcete-li detoxu, ale nemůžete naskočit jen tak. Svoje tělo musíte řádně připravit. Ideální je začít už tři dny před tím. Vše, co proto musíte udělat, je jen pozvolna ubírat nevhodné potraviny. Omezte hlavně maso, pečivo, kávu a alkohol. Zakažte si cukrovinky a tučná jídla. „Samotný detox trvá devět dní a vychází z původního ájurvédského detoxikačního programu, který je založen na kombinaci luštěnin, rýže basmati a tepelně upravené zeleniny. Tuto „trojkombinaci“ je potřeba jíst vždy dohromady, funguje jako spolehlivý kartáč našich střev a vyčistí z nich za dobu 9 dnů veškeré toxiny,“ vysvětluje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová.

Upravené jídlo se může jíst denně od 7 ráno do 19. hodiny večer. Pochopitelně je vhodné jídla obměňovat, abychom si za prvé pochutnali a za druhé to měli pestré. Nejsou žádná omezení velikosti porcí ani četnosti chodů, prostě když máme hlad, dáme si jídlo ze surovin, které odpovídají našemu typu. K pití se doporučuje zejména voda, ne však studená – ideální je deset minut povařit v hrnci na sporáku, slít do termosky a popíjet každou půl hodinu deci vody. Z čajů jsou vhodné bylinkové a ovocné čaje, pitta ocení mátový a váta s kaphou zázvorový čaj. Zakázané jsou čaje černé a zelené, káva, alkohol, limonády, ovocné šťávy atd. Z tuků je nejvhodnější přepuštěné máslo – ghí, či olivový olej a jídla se  upravují šetrně – dušením, pečením či vařením.

recipes 1152341 640

Ajurvédský detox je založen na kombinaci povolených druhů zeleniny a červené čočky.

Váta, pitta, kapha?

To, jaký jste typ, se dozvíte v našem dalším článku. Zjistíte-li, že jste typ váta, určitě se zaměřte na mrkev, okurku, červenou řepu, ředkev, mořské řasy, dýni, cuketu, fenykl, olivy nebo pórek. Ideální je pro vás kombinovat zeleninu s červenou čočkou a mungo výhonky. Pozor si dejte na sůl! Pro pitty jsou vhodné výše vyjmenované typy zeleniny a k tomu ještě brokolice, celer, chřest, kapusta, květák, listová zelenina, řeřicha, čínské zelí, kedlubna nebo mangold. Lušteniny jsou pak stejné jako u váty. Pozor však na pálivé koření! Pitty smí kořenit jen bylinkami. Vhodný je koriandr, skořice, šafrán nebo kurkuma. A co je platné pro kaphu? Ty mají naopak pálivé povoleno. Vhodné jsou všechny druhy pálivé zeleniny, brokolice, celer, cibule, fenykl, houby, hrášek, chřest, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, listová zelenina, zelí, mrkev, květák, česnek, z luštěnin čočka, fazole mimo ledvinkovitých, hrách, mungo a z koření jen to nejpálivější. 

broccoli 1974801 640

Pitty mají doporučenou konzumaci brokolice. Už jste z ní zkoušeli smoothie?

Nevíte, jak na recept? Ideální je restovat zeleninu. Stačí oříšek ghí rozehřát v hrnci, přidat povolenou zeleninu, nechat podusit ve vlastní šťávě, poté přidat luštěninu a zalít zeleninovým vývarem do změknutí. Udělat si můžete také zeleninové smoothies k dopolední a odpolední svačině. 

Čtěte také: 

Jak mi pomohla ajurvéda?

Objevte zlatý grál manipulátorů

Co přivádí české lékaře k hysterii? 

Čtyři lžíce olivového oleje denně ochrání vaše srdce

 

 

foto: Pixabay

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...