fbpx

Ambasadoři #denoffline podávají report o tom, jak strávili den bez mobilů, internetu a technologií vůbec

Zveřejněno: 2. 10. 2018

Minulou sobotu jsme si dali první oficiální #denoffline. Svátky tohoto typu nám pomáhají nahlédnout náš život ze správné perspektivy. Moderní technologie nám měly původně komunikaci usnadnit - což se jim sice povedlo, ale daň, kterou si za to vybírají, je krutá: ztrácíme díky nim schopnost prožívat a vnímat svět, ve kterém reálně existujeme. Uvědomili jsme si, že naše neustálé koukání na libovolný displej nám více bere než dává, a proto jsme se na den dobrovolně odstřihli od webu nebo i od technologií vůbec. Naši ambasadoři podávají report o tom, jak vlastně #denoffline prožili.

Související…

Dva stupně odpojení aneb proč #denoffline umožňuje lépe využít online
Jan Müller

1. Co jste dělali během Dne offline? A užili jste si ho?
2. Co vám nejvíc chybělo a co naopak vůbec?
3. Změnil se v něčem váš vztah k mobilnímu světu? Dokážete si představit, že si dáte #denoffline častěji?
4. Co pro vás osobně #denoffline symbolizuje? Co má podle vás říct?
5. Mělo by být u nás tak jako ve Francii zakázané používání mobilních telefonů ve školách?

Táňa Gregor Brzobohatá, nadace Krása pomoci

1. Užila jsem si ho tak, že jsem odpočívala po návratu z New Yorku, a také jsem se připravovala na své vystoupení v OSN v Ženevě, kde právě jsem. Nepotřebovala jsem přitom být on-line a měla jsem čas se soustředit na jiné věci. 
2. Nechybělo mi vůbec nic, ani telefon, ani být on-line.
3. Moderní technologie slouží mně, ne já jim. Máme zdravý vztah a respektuji své potřeby být občas i off-line. Běžně zvládám být bez telefonu i 14 dní na dovolené, kam ho neberu nebo nejsem on-line.
4. Že bychom neměli žít své životy přes své mobilní přístroje, FB, Instagram nebo jiné sociální sítě, ale měli bychom žít naplno teď a tady a měli bychom ho sdílet live s lidmi, které milujeme!
5. Je to každého volba, nedělala bych to.

brzobohata ofline


Zdeněk Strnad, editor Flowee

1. Byl jsem se synem Filipem a přítelkyní Káčou na houbách, pak na obědě, pak plavat v bazénu, pak jsme hráli šachy, pak jsme četli Neználka ve Slunečním městě... prostě to, co děláme běžně, jen jsme se u toho nekoukali do mobilů.
2. Absolutně nic mi nechybělo. Díky tomu, že jako editor Flowee jsem přes týden online prakticky nonstop, je to jeden ze způsobů, jak si uchovat zdravý rozum.
3. #denoffline funguje hodně jako symbol – podvědomě všichni tušíme, že to s námi a mobily není úplně v pořádku, ale když jsme teď problém pojmenovali, bude jednodušší se vůči němu vymezit.
4. Svět takový, jaký ve skutečnosti je. Ne ten virtuální, do kterého tak často utíkáme.
5. Ne. Zakázané ovoce nejvíc chutná. Tohle si musí regulovat školy a učitelé sami, navíc si nemyslím, že bychom potřebovali, aby nás politici vodili za ručičku tak, jako to evidentně potřebují Francouzi. 

zdenda 1

 

Lenka Čábelová, Microsoft 

1. Rádi jezdíme poznávat víno tam, kde vzniká. Tentokrát jsme měli naplánovaný naučně-poznávací výlet za veltlínským do Wachau. Bylo to velmi stylové a minerální rozloučení s podzimem.
2. Vzali jsme si papírovou mapu, cyklostezky jsou dobře značené a místní ochotní ukázat kudy kam, takže mi nechyběla ani mapa v mobilu, moje oblíbená aplikace. Jsem dítě geodetů a vyrůstala jsem na táborech plných orientačních bojovek, takže všude vášnivě kontroluji, jestli papírová či digitální reprezentace reality odpovídá tomu, co kolem sebe vidím.  Bylo nádherné počasí, okouzlující příroda, skvělé víno. Kdybych si nezapomněla doma brusle, byla bych nejen offline, ale i inline. Jinak nemám pocit, že by mi něco chybělo.
3. Myslím, že nezměnil – snažím se vypínat průběžně. Tento den tak má spíše polohu celospolečenského „vzkazu v nepřítomnosti“ – je hezké vědět, že od vás vůbec nikdo neočekává vůbec žádnou reakci. Tedy aspoň v Česku.
4. Připomenutí, že to nejkrásnější a nejdůležitější se odehrává tady a teď. Že svoboda dělat věci, kdy chci a kde chci (včetně práce odkudkoli), neznamená dělat je pořád a všude. Že si každý musí stanovit svoje hranice, protože nikdo jiný to za nás neudělá (naštěstí).
5. Já se domnívám, že školy mají dneska dostatek prostoru, aby si používání mobilů ve třídách nastavily samy. Říkám to i s vědomím toho, že mám třináctiletého syna na střední škole, kde s telefony problémy nemají. Navíc podle mě existuje řada předmětů, kde se dají mobily rozumně využít. Třeba při nahrávání videí v přírodě, rozeznávání bylin... Zkrátka, nechala bych to na školách.

k 17718 683x1024

Používání mobilů ve třídách? Nechme to na školách, říká Lenka Čábelová

 

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...