fbpx

Zveřejněno: 15. 11. 2017

Odklon od tradiční politiky, posílení populistů či takzvaných antisystémových stran. Parlamentní volby naplno ukázaly, že současný volební systém nepodporuje konsensus, ale volbu menšího zla a roztříštěnost politické mapy. Volební systém Demokracie 21 podnikatele a matematika Karla Janečka přitom na lokální úrovni dokazuje, že najít konsensus a s ním i větší spokojenost voličů možné je.

„Mnoho lidí řeší dilema: jejich oblíbené osobnosti jsou v různých stranách, ale musí se rozhodnout jen pro jednu kandidátku. To je jedna z nedokonalostí současného volebního systému. Pokud bychom volili podle systému Demokracie 21, měli bychom možnost dát hlas osobnostem bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Logicky by se tak zvýšila motivace lidí jít volit a především by zmizela nutnost volit tzv. menší zlo či spekulovat, kdo překročí či nepřekročí 5% práh,“ konstatuje Karel Janeček.

V systému hlasování Demokracie 21 mají lidé možnost použít více než jeden hlas. Ve volbách Janeček doporučuje použít dvakrát více hlasů, než je získaných mandátů, a poloviční počet záporných hlasů. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, díky tomu je pak mnohem více lidí spokojených s výsledkem volby. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například populistům či extremistům.

shutterstock 738724954

Český volič je nucen ke „stranickému rozhodování“. Demokraticky může pouze kroužkovat na jedné kandidátce.

Lidé jsou více zapojeni do rozhodování

Experiment agentury Market Vision provedený těsně po parlamentních volbách v roce 2013 ukázal, že by voliči o změnu stáli. Testovalo se, jak by lidé volili, kdyby měli možnost udělit více hlasů a hlas záporný. „Pouze 26 procent lidí přitom hlasovalo pro stranu, kterou volilo ve skutečných volbách, 44 procent lidí se pak přiklonilo k volbě osobností i z jiných stran, nejen ze své nejoblíbenější,“ komentuje výsledky experimentu ředitel Institutu pro Demokracii 21 Ondřej Koutský.

Hlasovací systém Demokracie 21 také zvyšuje participaci občanů na veřejném dění. „Systém Demokracie 21 je nyní úspěšně používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun,“ uvedla Sue Nguyen ze společnosti Demokracie 21, která se zabývá komerčním využitím systému.

Více hlasů, méně poslanců

Lidé si mohou systém D21 vyzkoušet na příkladu prezidentských voleb na stránce www.prezident21.cz. V případě aplikace tohoto systému na parlamentní volby by podle autora mohlo vzniknout 81 volebních obvodů, ve kterých by byly vždy dva mandáty. V každém by politické strany mohly postavit maximálně dva kandidáty. Volič by měl k dispozici čtyři hlasy pozitivní a dva negativní. 

Jednotlivým kandidátům by se pak celkové skóre sečetlo a v každém obvodu by vyhrál kandidát s největším počtem kladných hlasů. Ve svém důsledku by aplikace tohoto systému znamenala snížení počtu poslanců ze současných 200 na 162.

foto: Shutterstock, zdroj: Demokracie 21

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...